18.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Συνάντηση ΜΕΤΑ – Σωματείου ΕΛΙΝΥΑΕ

Αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων και του Σωματείου να κρατήσουν το Ίδρυμα «ζωντανό» σε όφελος του κόσμου της εργασίας και των διεκδικήσεών του για καλύτερες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους δουλειάς

Πρόσφατα

Αντιπροσωπεία του ΜΕΤΑ, με επικεφαλής το γραμματέα του, Γιώργο Χαρίση, και αποτελούμενη από τους Βασίλη Γκιτάκο, Ανδρέα Μακρή, Κώστα Νικολάου και Νίκο Παπατριανταφύλλου, συναντήθηκε την Παρασκευή 6 Οκτώβρη με το προεδρείο του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΕΛΙΝΥΑΕ, για το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει, τις μεθοδευμένες προσπάθειες για απολύσεις και λουκέτο σε παραρτήματά του. Την αντιπροσωπεία του Σωματείου αποτελούσαν: η πρόεδρος Εύη Γεωργιάδου, η αντιπρόεδρος Δήμητρα Πινότση και η γραμματέας Ντίνα Καψάλη.

Η πρόεδρος του Σωματείου Ε. Γεωργιάδου ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΜΕΤΑ σχετικά με τις κινητοποιήσεις και τις πρωτοβουλίες που έχουν πάρει για να μην απαξιωθεί το ΕΛΙΝΥΑΕ, καθώς και για τη θέση της ΓΣΕΕ απέναντι στο Ινστιτούτο. Σε συνάντηση που είχε το Σωματείο την περασμένη Τρίτη με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο, τους τέθηκε το «δίλημμα» ή λουκέτο του Ινστιτούτου ή κλείσιμο παραρτημάτων και απολύσεις του 50% του επιστημονικού προσωπικού (στο Ίδρυμα εργάζονται σήμερα συνολικά 44 υπάλληλοι).

Με λίγα λόγια, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ζήτησε εκβιαστικά από το Σωματείο να γίνει αυτό που θέλει ο ΣΕΒ, ο έτερος «εργοδότης» των εργαζομένων, που αποχώρησε από το Ίδρυμα. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί και η στάση της ΓΣΕΕ, πέρυσι, όταν ετέθη από τους λεγόμενους κοινωνικούς εταίρους, το θέμα της περικοπής των μισθών των εργαζομένων: και τότε με τη στάση της η μνημονιακή πλειοψηφία της Συνομοσπονδίας έδωσε το «πράσινο φως».

Και από τις τρεις εκπροσώπους του Σωματείου, υπογραμμίστηκε η υποχρηματοδότηση του Ιδρύματος (ο κύριος πόρος είναι τα χρήματα που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι μέσω του ΛΑΕΚ, ωστόσο ,το ύψος της χρηματοδότησης για το Ινστιτούτο δεν επαρκεί με βάση τις ανάγκες για την υλοποίηση του επιστημονικού έργου του), η έλλειψη αναλώσιμων και άλλων υλικών, απαραίτητων για τις έρευνες και μελέτες, αλλά και η απληρωσιά τους που φτάνει σήμερα τους τρεις μήνες.

Επίσης, ότι το λουκέτο στο ΕΛΙΝΥΑΕ αφορά στο ευρύτερο πεδίο της υγείας και ασφάλειας της εργασίας, καθώς είναι ο μοναδικός φορέας που μέσα από τις έρευνες και τις μελέτες του αναδεικνύει και άλλες «αθέατες» πλευρές, όπως των επαγγελματικών ασθενειών που δεν «αναγνωρίζονται» και δεν καταγράφονται: μυοσκελετικά προβλήματα, επαγγελματικός καρκίνος, «burnt out» κτλ. Είναι χαρακτηριστικό πως οι μελέτες που κάνει το ΕΛΙΝΥΑΕ χρησιμοποιούνται ως «εργαλείο» πιέσεων από τους εργαζομένους προς την εργοδοσία, και αυτό είναι ένας από τους λόγους που οι εργοδότες θέλουν να το απαξιώσουν.

Όσον αφορά στη στάση των υπόλοιπων εργοδοτών, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, φαίνεται να συμπλέουν με τη γραμμή ΣΕΒ. Η ΕΣΕΕ έχει στείλει σχετική επιστολή που αναφέρει ότι για να παραμείνει στο Ινστιτούτο θα πρέπει να επιστρέψει ο ΣΕΒ. Το Σωματείο έχει ζητήσει να πραγματοποιηθεί συνάντηση με το Προεδρείο των δυο αυτών φορέων μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Επίσης, αναφέρθηκε ότι ένας καινούργιος εταίρος θα μπει στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΙΝΥΑΕ, και αυτός είναι ο ΣΕΤΕ (ξενοδόχοι). Το ΕΛΙΝΥΑΕ είναι ΝΠΙΔ, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στο οποίο δε συμμετέχει το Δημόσιο, αλλά οι «κοινωνικοί εταίροι»: το 50% ελέγχεται από τη ΓΣΕΕ και το άλλο 50% από την εργοδοσία. Με την είσοδο του ΣΕΤΕ, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, αναμένεται να μειωθεί το ποσοστό της ΓΣΕΕ στο 38%.

Οι εργαζόμενοι στο ΕΛΙΝΥΑΕ πραγματοποιούν σειρά κινητοποιήσεων για τη απαξίωση και το επικείμενο λουκέτο, αλλά και τις απολύσεις: 24ωρη απεργία την Παρασκευή 6 Οκτώβρη και 48ωρη απεργία στις 11-12 Οκτώβρη και συγκέντρωση έξω από το υπ. Εργασίας. Μάλιστα, απέστειλαν αίτημα στην πολιτική ηγεσία από την οποία ζητούν συνάντηση και παρέμβαση για να αποτραπούν οι απολύσεις και τα λουκέτα σε παραρτήματα.

Στη συνάντηση, επισημάνθηκε από πλευράς ΜΕΤΑ, η συμπαράσταση της παράταξης στο δίκαιο αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι αλλά και η σημασία να παραμείνει «ζωντανό» το ΕΛΙΝΥΑΕ, να μην κλείσει, να αποτραπούν οι απολύσεις αλλά και να ενισχυθεί με προσωπικό.

Ο γραμματέας του ΜΕΤΑ επισήμανε ότι «τα εργατικά ατυχήματα έχουν πολλαπλασιαστεί στη μνημονιακή περίοδο και οφείλονται στον περιορισμό των κονδυλίων για μέσα που σχετίζονται με την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, στην απαξίωση και τη μη συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού και των υποδομών των επιχειρήσεων και των οργανισμών, στην εντατικοποίηση της εργασίας και στη διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, των συμβασιούχων και των ενοικιαζόμενων εργαζομένων, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι σε επικίνδυνες εργασίες, χωρίς τα απαραίτητα μέσα και την απαιτούμενη εκπαίδευση και εμπειρία».

Στη συνέχεια τόνισε ότι «τo ΕΛΙΝΥΕΑ όχι μόνο δεν πρέπει να συρρικνωθεί ή να κλείσει, αλλά να ενισχυθεί και να χρησιμοποιηθεί από το συνδικαλιστικό κίνημα ως ένα “εργαλείο”, προκειμένου να τεκμηριώνει επιστημονικά τις θέσεις και τις διεκδικήσεις του, ώστε να αναγκάσει την εργοδοσία να εφαρμόζει τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής στους εργασιακούς χώρους».

Όσον αφορά στη στάση της ΓΣΕΕ, που ουσιαστικά συμπλέει με τους εργοδότες, θέτοντας το εκβιαστικό «δίλημμα» απολύσεις ή λουκέτο, ο γραμματέας του ΜΕΤΑ τόνισε: «Η μνημονιακή πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είναι ξεκάθαρο ότι δεν εξυπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων, έχοντας ταχθεί με την πλευρά των ταξικών μας αντιπάλων. Άλλωστε, το ότι δε χρησιμοποιεί και τα “εργαλεία” που έχει -όπως τα συμπεράσματα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την οικονομία ή τις μελέτες του ΕΛΙΝΥΑΕ για την ασφάλεια και υγιεινή-, προκειμένου να γίνουν αιτήματα πάλης απέναντι σε εργοδότες και κυβέρνηση, το αποδεικνύει. Το συνδικαλιστικό κίνημα, τα σωματεία πρέπει να πιέσουν την ηγεσία της ΓΣΕΕ να μην προχωρήσει στη συρρίκνωση του Ιδρύματος και να απαιτήσουν την πλήρη λειτουργία του».

«Εμείς ως ΜΕΤΑ», κατέληξε, «στεκόμαστε δίπλα στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και καλούμε και  όλα τα σωματεία, τις ομοσπονδίες και τα εργατικά κέντρα, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων στο ΕΛΙΝΥΕΑ, πιέζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις για την πλήρη λειτουργία του και τη χρηματοδότησή του».

Αθήνα, 06-10-17
Από το Γραφείο Τύπου του ΜΕΤΑ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις