11.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Βροχή από παράπονα αλλά «Μητσοτάκης πέρα βρέχει» από τη Θεσσαλονίκη

Αντιμέτωπος με έντονη δυσαρέσκεια από πολλές πλευρές βρέθηκε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη, με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης να προειδοποιούν για «τσουνάμι λουκέτων» και τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι τα μηνύματα είναι... ενθαρρυντικά

Πρόσφατα

Δεύτερο στη σειρά φιάσκο Μητσοτάκη. Η Θεσσαλονίκη ως μύθος και πεδίο έκφρασης ανέμελης διάθεσης τελείωσε χθες για τον πρωθυπουργό. Η πόλη τον «χόρεψε»… με μακεδονίτικα νταούλια, αφού εισέπραξε κατά πρόσωπο τη δυσαρέσκεια για την υποεκπροσώπηση του πολιτικού προσωπικού της πόλης στον πρόσφατο ανασχηματισμό αλλά και τις μαύρες προβλέψεις της αγοράς για τους επόμενους μήνες.

Και να σκεφτεί κανείς ότι τη στιγμή που όλες οι κλίνες ΜΕΘ στην πόλη είναι πλήρεις και εκατοντάδες υγειονομικοί έμπαιναν σε αναστολή εργασίας, με τα νοσοκομεία Βόρειας Ελλάδας να χάνουν υπερπολύτιμο προσωπικό, ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος χθες το απόγευμα στο Διοικητήριο, ερωτηθείς σχετικά… σχολίαζε δήθεν ανάλαφρα πως «όλα είναι υπό έλεγχο…»!

Μόνο υπό μία έννοια ήταν υπό έλεγχο, αφού τον υποδέχθηκε ο αρμόδιος υφυπουργός ΥΜΑΘ Σταύρος Καλαφάτης, ήταν εκεί ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων αλλά και πολλοί υπουργοί (Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλης, Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, Πολιτισμού Λίνα Μενδωνη και οι υφυπουργοί υποδομών Γιάννης Καραγιάννης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιος για θέματα χωροταξικά Νίκος Ταγαράς).

Εκτός… πρωτοκόλλου πάντως φαίνεται ότι βρέθηκε ο βουλευτής Κώστας Γκιουλέκας, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε στον πρωθυπουργό την πικρία και δυσαρέσκεια που υπάρχουν στην πόλη για την υποτυπώδη εκπροσώπησή της στην κυβέρνηση, κάνοντας μάλιστα και την «ανίερη» σύγκριση με… τη συμπεριφορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι μπορεί στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η πόλη να είχε εκπροσώπηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είδε και κάποιο καλό. Πόσο ικανοποίησε το «πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα» τους νεοδημοκράτες βουλευτές δεν έγινε γνωστό (χθες τουλάχιστον).

Αλλά και τα υπόλοιπα που έγιναν στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με όλους τους βουλευτές του νομού δεν ήταν καλύτερα. Οσοι μίλησαν μετά τη συνάντηση επιβεβαίωσαν την παντελή απουσία έργων στην πόλη, με δηλώσεις που συναγωνίζονταν σε γενικολογίες και αόριστες επιθυμίες. Εξάντλησαν κάθε σχήμα διπλωματικής ευγένειας για να το καταφέρουν: για όλους η συνάντηση ήταν «παραγωγική» (αλίμονο αν δεν λεχθεί κάτι τέτοιο), «προωθούνται τα μεγάλα έργα» (άγνωστο ποια), όλοι είδαν «το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού» για τις υποδομές, καθώς «γνωρίζει σε βάθος τα προβλήματα της πόλης»! Αυτά όλα κι όλα… δύο χρόνια μετά την ανάληψη διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ.

Μαύρες προβλέψεις άκουσε ο πρωθυπουργός από τους παραγωγικούς φορείς που απαίτησαν συνέχιση της στήριξης από την Πολιτεία και μίλησαν για το ενδεχόμενο ενός τσουνάμι λουκέτων σε επιχειρήσεις και εμπορικά καταστήματα, αν δεν στηριχθούν τα ξενοδοχεία, η εστίαση και το εμπόριο. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης δεν μάσησε τα λόγια του, κάνοντας λόγο για εμπορικές επιχειρήσεις που έμειναν εκτός χρηματοδοτήσεων από το ΤΕΠΙΧ και την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, τα «βουνά» από ακάλυπτες επιταγές και τονίζοντας ότι «δεν φοβάμαι τα λουκέτα, φοβάμαι ένα “τσουνάμι” λουκέτων».

Σαν να μην άκουσε τίποτα, ο πρωθυπουργός, σε δήλωση που έκανε μετά τη λήξη των επαφών (που διήρκεσαν σχεδόν 5 ώρες), εμφανίστηκε αισιόδοξος για την οικονομία, αφού «τα μηνύματα, συνολικά, είναι ενθαρρυντικά», καθώς «η χώρα σήμερα δανείστηκε και πάλι με μια σύνθετη έκδοση πενταετούς και τριακονταετούς ομολόγου σε εξαιρετικά ελκυστικά επιτόκια». Είδε δε σημαντική πρόοδο (;) σε όλα τα έργα, παρότι το μόνο που προχωρά είναι η δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου Παύλου Μελά, υπόθεση που έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση. Για το μετρό δεσμεύτηκε αορίστως (!) φυσικά ότι θα λειτουργήσει με τις αρχαιότητες να έχουν επιστρέψει στη θέση τους.


Πηγή: efsyn.gr, Απόστολος Λυκεσάς

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις