22.2 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το κόστος της μητρότητας | Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πιέσεις για τον συνδυασμό απαιτητικών ρόλων

Πρόσφατα

Οι γυναίκες που προσπαθούν να συνδυάσουν την εργασία με την ανατροφή των παιδιών τους συχνά αντιμετωπίζουν τεράστιες πιέσεις, παρόλο που το αποκρύπτουν εξαιτίας της ιδέας με την οποία γαλουχήθηκαν: της ιδέας πως ο κόσμος έχει προοδεύσει αρκετά για να τις επιτρέπει να κυνηγούν τις καριέρες τους ενώ παράλληλα να γίνονται και μητέρες.

Νέα έκθεση από τις ΗΠΑ επιβεβαιώνει αυτό που πολλές γυναίκες βιώνουν και νιώθουν. Τόσο η γονεϊκότητα όσο και η αγορά εργασίας γίνονται ολοένα και περισσότερο απαιτητικές, καθώς οι γυναίκες που ανατράφηκαν με το να πιστεύουν πως μπορούν να συνδυάσουν όλους τους ρόλους, αποκτούν τα πρώτα τους παιδιά.

Περισσότερο από όσο οι γονείς τους, οι γυναίκες αφιερώνουν χρόνο στα παιδιά τους, θηλάζουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ακολουθούν τα παιδιά τους σε δραστηριότητες κρατώντας τα μακριά από τις οθόνες. Εν τω μεταξύ, η αγορά εργασίας έχει γίνει πιο επισφαλής και απαιτητική – είτε εργαζόμαστε περισσότερες ώρες, είτε απασχολούμαστε σε επισφαλείς θέσεις εργασίας ή και τα δύο.

Πιο συχνά από ό,τι οι άνδρες, οι γυναίκες επιστρέφουν στους παραδοσιακούς έμφυλους ρόλους ως αποτέλεσμα της συνδυασμένης πίεσης. Δεν επιστρέφουν στην αγορά εργασίας όσο γρήγορα θα το επιθυμούσαν μετά τον ερχομό του παιδιού τους, παρότι αγαπούν την δουλειά τους.

Οι γυναίκες σήμερα, ιδιαίτερα οι μορφωμένες, υποτιμούν το κόστος της μητρότητας, σύμφωνα με την νέα έρευνα από την Ilyana Kuziemko και την Jenny Shen του Πανεπιστημίου Princeton, την Jessica Pan από την Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρη και την Ebonya Washington του Γέιλ.

Το ποσοστό των γυναικών στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ σταθεροποιήθηκε από τη δεκαετία του 1990, μετά από μια σταθερή άνοδο για μισό αιώνα. Σήμερα, το ποσοστό των εργαζόμενων γυναικών ηλικίας μεταξύ 25 και 54 ετών είναι περίπου το ίδιο με αυτό του 1995.

Η μητρότητα έχει γίνει πιο απαιτητική. Οι γονείς σήμερα ξοδεύουν περισσότερο χρόνο και χρήματα στις υπηρεσίες παιδικής φροντίδας. Αισθάνονται μεγαλύτερη πίεση για να θηλάσουν, να συμμετέχουν σε εποικοδομητικές δραστηριότητες με τα παιδιά τους και να παρέχουν στενή επίβλεψη.

Οι πατέρες είναι λιγότερο πιθανό σε σχέση με τις γυναίκες να αναφέρουν ότι η γονεϊκότητα είναι δυσκολότερη από όσο την φαντάζονταν. (Οι γυναίκες εξακολουθούν να αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο/κύριο μέρος της παιδικής φροντίδας, ακόμα και σε οικογένειες οπού εργάζονται και οι δύο γονείς).

Οι προσδοκίες των γυναικών δεν εκπληρώνονται από την πραγματικότητα της αγοράς εργασίας, των δημόσιων οικογενειακών πολιτικών και την κατανομή των οικιακών εργασιών.


Πηγή: nytimes.gr, socialpolicy.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις