19.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

ΒΑΕ: «Όχι» από κυβέρνηση στην ένταξη των υγειονομικών. Πρόσχημα το «κόστος» κι άλλα «παραμύθια της Χαλιμάς»

Πρόσφατα

Υπό τον τίτλο «Πάνος Τσακλόγλου: “Αξιοπρεπής εργασία είναι η ασφαλής εργασία», το υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, με δελτίο Τύπου, ενημερώνει για τα βασικά σημεία τοποθέτησης του υφυπουργού, στο πλαίσιο απάντησης επίκαιρων ερωτήσεων στη Βουλή.

Κατ’ αρχάς και μόνον ο τίτλος «“Αξιοπρεπής εργασία είναι η ασφαλής εργασία”», από αναφορά του υφυπουργού στις απαντήσεις του, είναι αρκετός για να προκαλέσει τη μήνιν των εργαζομένων, καθώς διαπιστώνουν για μια ακόμη φορά τον κυβερνητικό εμπαιγμό για τη ζωή τους. Κι αυτό, διότι τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα είναι ένας καθημερινός εφιάλτης στους εργασιακούς χώρους, τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά της διασποράς του κορονοϊού έχουν γίνει «λάστιχο» από την εργοδοσία, η οποία στη συντριπτική πλειονότητα δεν παρέχει ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας κτλ.. Κι αυτό, διότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους είναι άφαντοι, καθώς είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να βάζει στο ντορβά του κεφαλαίου, για τα κέρδη του, την υγεία, την ασφάλεια και τη ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Θάνατος από τη νόσο COVID-19

Όσον αφορά, τώρα, στις απαντήσεις που έδωσε ο υφυπουργός, όπως δήλωσε, το υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων εξετάζει το ενδεχόμενο «να αναγνωριστεί ο κορονοϊός ως παράγοντας κινδύνου για την υγεία των εργαζομένων προκειμένου να θεωρηθεί εργατικό ατύχημα ο θάνατος από τη νόσο COVID-19 – υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όμως, οι οποίες να σχετίζονται αμιγώς με την επαγγελματική δραστηριότητα».

«Πρώτο μέλημα της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού είναι, όχι απλά να τιμήσουμε τους ανθρώπους αυτούς, αλλά να αποτελέσει η τωρινή περιπέτεια το εφαλτήριο τόσο για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους όσο και για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας συνολικά», τόνισε, σημειώνοντας ότι η πανδημία επαναβεβαιώνει το ότι «αξιοπρεπής εργασία είναι η ασφαλής εργασία».

Βεβαίως, παρέλειψε να πει ή εσκεμμένα παρέλειψε να πει ότι τα «χειροκροτήματα» προς το υγειονομικό προσωπικό έχουν μεταλλαχθεί σε κυβερνητική αναλγησία, που ξεκινά από την απουσία μέτρων προστασίας και μόνιμων προσλήψεων στα δημόσια νοσοκομεία και φτάνει μέχρι τις απλήρωτες υπερωρίες, την καταστολή των αντιδράσεων του υγειονομικού κινήματος, τον εμπαιγμό με τον εμβολιασμό αλλά και την μετακύλιση της κυβερνητικής ευθύνης για τους θανάτους από κορονοϊό εκτός ΜΕΘ στους γιατρούς.

Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ

«Το ζήτημα της ένταξης στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα είναι κάτι που θα πρέπει να εξετάζεται ολιστικά», καθώς, όπως ανέφερε ο Π. Τσακλόγλου «έχει πολλαπλές συνέπειες σε αρκετά πεδία» επισημαίνοντας χαρακτηριστικά τα εξής:

Πρώτον, «όντως εξακολουθούν να υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ του συνταξιοδοτικού καθεστώτος του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Και οι διαφορές αυτές άλλοτε είναι υπέρ του Δημοσίου, ενώ σε άλλες περιπτώσεις υπέρ του Ιδιωτικού τομέα. Προφανώς και αναγνωρίζουμε -και το έχουμε πει πολλές φορές και από το βήμα της Βουλής- ότι εντός ενός ενιαίου φορέα οι κανόνες πρέπει να είναι ενιαίοι, πάντα βέβαια λαμβάνοντας υπόψη και επιμέρους ιδιαιτερότητες».

Δεύτερον, «δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε έκτακτες καταστάσεις με μόνιμα μέτρα. Το αίτημα των υγειονομικών για ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα είναι ένα διαρκές αίτημα τα τελευταία χρόνια και έρχεται τώρα στην επιφάνεια με αφορμή την πανδημία που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης. Όντως τα υγειονομικά επαγγέλματα είναι από τη φύση τους δύσκολα και οι ασχολούμενοι με αυτά εκτίθενται σε βαρύτερους κινδύνους από άλλους εργαζομένους. Η έκθεση του υγειονομικού προσωπικού φυσικά δεν είναι η ίδια για όλες τις επιμέρους ειδικότητες, ούτε για όλους τους χώρους εργασίας».

Τρίτον, «μια επιπλέον διάσταση του ζητήματος είναι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις και αυτή τη διάσταση θα πρέπει πάντοτε να τη λαμβάνουμε υπόψη για να αποφύγουμε κακές πρακτικές του παρελθόντος. Το Υπουργείο μας και τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Υγείας εξετάζουν και αυτή τη διάσταση, ως μέρος του όλου ζητήματος της ένταξης των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, ειδικά με δεδομένες τις δριμύτατες επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 στα δημόσια οικονομικά της χώρας μας».

Τέταρτον, «απαιτείται μεγάλη προσοχή όταν εξετάζονται τέτοιου είδους αιτήματα και για έναν ακόμα λόγο. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τις υπηρεσιακές ανάγκες, την οργάνωση και τη στελεχιακή επάρκεια του Εθνικού Συστήματος Υγείας, οι οποίες θα πρέπει όχι μόνο να μην διαταραχθούν από την δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης αλλά να βελτιωθούν συνολικά και ριζικά, αν θέλουμε να προετοιμαζόμαστε για τις υγειονομικές προκλήσεις της επόμενης εικοσαετίας. Πολύ περισσότερο, αυτό ισχύει για τη δεδομένη συγκυρία των έκτακτων αναγκών που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας λόγω της πανδημίας του COVID-19».

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής και (κατ΄ επέκτασιν η κυβέρνηση),  παρότι φραστικά αναγνώρισε τις δύσκολες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στην Υγεία, χρησιμοποιεί διάφορα προσχήματα, με βάση τα οποία -κατά την κυβέρνηση- η ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

Προφασίζεται το μεγάλο δημοσιονομικό «κόστος», τις διαφορετικές ρυθμίσεις που ανέκαθεν ισχύουν ανάμεσα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου, τον «κίνδυνο» να αποχωρήσουν από τον χώρο της υγείας εργαζόμενοι με συνταξιοδότηση και να μειωθεί το προσωπικό των μονάδων υγείας, καθώς και την κρισιμότητα των στιγμών λόγω της πανδημίας.

ΜΕΤΑ Υγειονομικών

Είναι προφανές, σχολιάζει σχετικά το ΜΕΤΑ Υγειονομικών, ότι τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα για την ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ πήγαν περίπατο και έμειναν μόνο τα υποκριτικά χειροκροτήματα και τα -σε τηλεοπτική μετάδοση- κροκοδείλια δάκρυα του υπουργού Υγείας, Βασίλια Κικίλια.

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι η ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ καθώς και τα άλλα αιτήματα του υγειονομικού κινήματος, όπως η ανάγκη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, για βελτίωση των εργασιακών συνθηκών των αμοιβών και των δικαιωμάτων των υγειονομικών, δεν περνούν μέσα από τις «καλές προθέσεις» της κυβέρνησης, που υποστηρίζουν κάποιοι, αλλά από τον μαζικό και ανυποχώρητο αγώνα των ίδιων των υγειονομικών.

Εργόσημο εργατών γης

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σχετικά με την εκκαθάριση των εισφορών του εργοσήμου των εργατών γης, ο Π. Τσακλόγλου ανέφερε τα ακόλουθα: «Ο ΕΦΚΑ έχει ήδη αποτυπώσει τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την ανάπτυξη του λογισμικού που θα πραγματοποιεί την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων με εργόσημο». Μάλιστα, όπως τόνισε, «σύμφωνα με ενημέρωση που είχα μόλις πριν από λίγες ημέρες από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, βρισκόμαστε ήδη στο τελικό στάδιο των ελέγχων του σχετικού λογισμικού, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

Επίσης, όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με το νόμο Κατρούγκαλου, από 1/1/2017 καταργήθηκε το προϋφιστάμενο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών και ορίστηκε νέος τρόπος είσπραξης των εισφορών εργοσήμου, αλλά τόνισε ότι «από τον Μάιο του 2016 και έως τον Ιούνιο του 2019, δηλαδή για παραπάνω από 3 χρόνια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν φρόντισε στο ελάχιστο για την εφαρμογή των νόμων που η ίδια ψήφισε».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις