ΕΛΜΕ Αττικής, Ηλείας: Αποσύρουμε τα ψηφοδέλτιά μας από τις εκλογές των αιρετών. Λέμε: ΟΧΙ στην e-ψηφοφορία «παρωδία»

Οι Α΄ ΕΛΜΕ, Β΄ ΕΛΜΕ, Γ΄ ΕΛΜΕ, Ε΄ ΕΛΜΕ, Ζ΄ ΕΛΜΕ και ΣΤ΄ ΕΛΜΕ Α΄ Αθήνας καλούνε με ανακοίνωση τους όλα τα μέλη τους σε μαζική αποχή από τις εκλογές – παρωδία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Δ.Δ.Ε. Α΄ Αθήνας και συναντήθηκαν με τον προϊστάμενο της ΔΔΕ Α΄ Αθήνας Λ. Μάντζο.

Την Τετάρτη 21/10/2020, εκπρόσωποι των σωματείων Α΄ ΕΛΜΕ, Β΄ ΕΛΜΕ, Γ΄ ΕΛΜΕ, Ε΄ ΕΛΜΕ, Ζ΄ ΕΛΜΕ και ΣΤ΄ ΕΛΜΕ Α΄ Αθήνας, προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Δ.Δ.Ε. Α΄ Αθήνας προκειμένου να αποσύρουν ταυτόχρονα τα ψηφοδέλτια των παρατάξεων εκείνων που συντάσσονται με την απόφαση της ΟΛΜΕ, περί μη συμμετοχής στις επικείμενες εκλογές με ηλεκτρονική ψηφοφορία για το ΠΥΣΔΕ της Α΄ Αθήνας. Σημειώνεται ότι οι Β΄ ΕΛΜΕ, Γ΄ ΕΛΜΕ, Ε΄ ΕΛΜΕ και Ζ΄ ΕΛΜΕ παρευρέθησαν με αποφάσεις των σωματείων τους, ενώ για Α΄ ΕΛΜΕ και ΣΤ΄ ΕΛΜΕ έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι των σωματείων.

Την Τετάρτη 21/10/2020, εκπρόσωποι των σωματείων Α΄ ΕΛΜΕ, Β΄ ΕΛΜΕ, Γ΄ ΕΛΜΕ, Ε΄ ΕΛΜΕ, Ζ΄ ΕΛΜΕ και ΣΤ΄ ΕΛΜΕ Α΄ Αθήνας, προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Δ.Δ.Ε. Α΄ Αθήνας προκειμένου να αποσύρουν ταυτόχρονα τα ψηφοδέλτια των παρατάξεων εκείνων που συντάσσονται με την απόφαση της ΟΛΜΕ, περί μη συμμετοχής στις επικείμενες εκλογές με ηλεκτρονική ψηφοφορία για το ΠΥΣΔΕ της Α΄ Αθήνας. Σημειώνεται ότι οι Β΄ ΕΛΜΕ, Γ΄ ΕΛΜΕ, Ε΄ ΕΛΜΕ και Ζ΄ ΕΛΜΕ παρευρέθησαν με αποφάσεις των σωματείων τους, ενώ για Α΄ ΕΛΜΕ και ΣΤ΄ ΕΛΜΕ έδωσαν το παρόν εκπρόσωποι των σωματείων.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον προϊστάμενο της ΔΔΕ Α΄ Αθήνας Λ. Μάντζο, κατά την οποία τον ενημερώσαμε για την απόφαση των σωματείων να απέχουν μαζικά από τις εκλογές για την ανάδειξη αιρετών στο ΠΥΣΔΕ Α΄ Αθήνας με ηλεκτρονική ψηφοφορία και να αποσύρουν τα ψηφοδέλτια, να καλέσουν τα μέλη τους σε αποχή από τις εκλογές και να μην ορίσουν εκπροσώπους στις εφορευτικές επιτροπές. Ακόμα, καταγγείλαμε  την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ για αντιδημοκρατικές ενέργειες μετά την έκδοση της υπ’ άριθμ. Φ.350/52/139940 Υ.Α., που τροποποιεί την διαδικασία των εκλογών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, η οποία δίνει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε ημέρα αργίας (Σάββατο) για την εκλογή αιρετών εκπροσώπων του κλάδου στα Υ.Σ. και ταυτόχρονα επιχειρείται μία επικίνδυνη τομή στον πυρήνα των συνδικαλιστικών διαδικασιών και του δικαιώματος του «συνέρχεσθαι», με στόχο το κτύπημα των σωματείων και των συλλογικών μαζικών αγώνων. Τέλος, τονίσαμε την πρόθεση των σωματείων να μην αναγνωρίσουν οποιοδήποτε εκλεγεί παραβιάζοντας την απόφαση της ΟΛΜΕ περί μη συμμετοχής στις εκλογές των Υ.Σ με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Σε ερώτηση προς τον κ. Μάντζο, τι προτίθεται να πράξει ο ίδιος σε αυτήν την περίπτωση δόθηκε η απάντηση ότι εφόσον εκλεγούν νόμιμα θα τους αναγνωρίσει.

Ξαναθέσαμε το σοβαρό ζήτημα της ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων, λόγω της νέας έξαρσης του κορωναϊού, για τη δημιουργία μικρότερων τμημάτων, ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα ένας μαθητής ανά θρανίο με στόχο την μείωση του αριθμού ανά τάξη στην κατεύθυνση των 15, με την χρησιμοποίηση διαθέσιμων σχολικών χώρων ή άλλων δημόσιων ή δημοτικών κτιρίων, προσλήψεις του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού, μόνιμο επαρκές προσωπικό καθαριότητας, επαναλαμβανόμενα tests χωρίς χρηματική επιβάρυνση από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Σε επίμονες ερωτήσεις, φέρνοντάς τον, για άλλη μια φορά, προ των ευθυνών του, ως εκπρόσωπο της πολιτείας, γιατί δεν δίνεται η εντολή για μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, τουλάχιστον στις σχολικές μονάδες όπου εντοπίζεται επιβεβαιωμένο κρούσμα, απάντησε ότι τηρεί τις εντολές που έχουν δοθεί από τον ΕΟΔΥ και ότι ο ίδιος δεν είναι γιατρός.

Ακόμα, αναφέραμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν διαθέσιμες αίθουσες με στόχο την αποφυγή του συγχρωτισμού μαθητών και εκπαιδευτικών και καταγγείλαμε ότι αντιθέτως υπάρχουν αποφάσεις για συμπτύξεις τμημάτων που μέχρι σήμερα λειτουργούσαν με λιγότερο από 20 μαθητές (49ο ΓΕ.Λ. Αθήνας κ.α). Για άλλη μια φορά, δεν πήραμε καμία απάντηση.

Απαιτήσαμε, να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά, διότι συνεχίζουν να χάνονται διδακτικές ώρες. Τον θέσαμε προ των ευθυνών του για την καθυστέρηση δημιουργίας τμημάτων που αφορούν μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Στη συνέχεια, τον ενημερώσαμε για τα δύο εξώδικα της ΑΔΕΔΥ-ΟΛΜΕ που αναφέρονται τόσο στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη, όσο και στην ταυτόχρονη on-line αναμετάδοση του μαθήματος από την τάξη. Τέλος, τον καλέσαμε να απόσχει από την έκδοση πράξεων περικοπής αποδοχών των συναδέλφων που απέχουν από κάθε διαδικασία που συνδέεται με την υποχρεωτική εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία, τον αποκλεισμό μαθητών που συμμετέχουν σε αυτές από την υποχρεωτική εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την επιβολή στους μαθητές αυτούς απουσιών. Σε διαφορετική περίπτωση του δηλώσαμε ότι θα προβούμε σε άσκηση παντός ενδίκου βοηθήματος και μέσου προς αποκατάσταση της υλικής και ηθικής βλάβης που θα υποστούν οι εκπαιδευτικοί. Η απάντησή του ήταν ότι ως εκπρόσωπος του ΥΠΑΙΘ οφείλει να τηρεί τους νόμους. Αντίθετα υπεραμύνθηκε του εγγράφου που έστειλε προς τους διευθυντές των σχολικών μονάδων με το οποίο ζητάει να καταγράφονται μαθητές και εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση εφόσον η λειτουργία του σχολείου παρεμποδίζεται για οποιονδήποτε λόγο και αρνήθηκε κατηγορηματικά να το αποσύρει!!

Ο προϊστάμενος της ΔΔΕ Α΄ Αθήνας, για άλλη μια φορά, δεν θέλησε να αναλάβει καμιά ευθύνη και να πάρει οποιαδήποτε πρωτοβουλία. Του τονίσαμε ότι έχει την ευθύνη για τις εξελίξεις στη σχολική κοινότητα λόγω πανδημίας.

Καλούμε όλα τα μέλη μας σε μαζική αποχή από τις εκλογές παρωδία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Συνεχίζουμε τους συλλογικούς αγώνες για την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και των συνδικαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Για την υπεράσπιση του Δημόσιου σχολείου χωρίς αποκλεισμούς.

Κάτω τα χέρια από τα σωματεία!


Υπενθυμίζεται πως, μεταξύ άλλων, για συντεταγμένη απόσυρση των ψηφοδελτίων από τις εκλογές για την ανάδειξη αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, με υποχρεωτική ηλεκτρονική ψηφοφορία, έχουν καλέσει η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ.

Ο ΣΕΠΕ «η Αθηνά», με ανακοίνωσή του, έχει καλέσει σε μαζική αποχή από την εκλογική παρωδία της 7ης Νοέμβρη, όπως και άλλοι Σύλλογοι της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ η Ενωτική Αριστερή Πρωτοβουλία έχει προχωρήσει, ήδη, σε απόσυρση, από τις εκλογές των αιρετών, του ψηφοδελτίου των υποψήφιων από το ΠΥΣΔΕ Ανατολικής Αττικής.

H Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών ΠΕ και η Αγωνιστική Ριζοσπαστική Ενότητα έχουν καταγγείλει, από την πλευρά τους, την κυβέρνηση της ΝΔ και την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, για προσπάθεια χειραγώγησης του εκλογικού αποτελέσματος και έχουν ξεκαθαρίσει πως «για κάθε μορφή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, αποσύρουμε τα ψηφοδέλτια της Πρωτοβουλίας και τους υποψηφίους της από όλα τα Υ.Σ.» και, ήδη, για παράδειγμα η ΑΡΕΝ απέσυρε τα ψηφοδέλτιά της για τις εκλογές ΚΥΣΔΕ και ΑΠΥΣΔΕ Αττικής.


ΕΛΜΕ Ηλείας: Δε νομιμοποιούμε τις εκλογές παρωδία

Αποσύρει τις υποψηφιότητές του για τις εκλογές αιρετών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια το σύνολο των παρατάξεων που παρεμβαίνουν στην ΕΛΜΕ Ηλείας. Συντασσόμενη με δεκάδες άλλες αποφάσεις ΕΛΜΕ, παρατάξεων, αλλά και της ΟΛΜΕ, η ΕΛΜΕ Ηλείας στρέφει την πλάτη στα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Την Παρασκευή 23/10/2020 το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας πραγματοποίησε παράσταση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας και ενημέρωσε τον προϊστάμενο ότι όλες οι παρατάξεις (ΑΣΕ, ΕΑΚ, ΑΡΠΑ και ΔΑΚΕ ΔΕ), που είχαν καταθέσει ψηφοδέλτια για τις εκλογές των υπηρεσιακών συμβουλίων (Υ.Σ.), αποσύρουν τις υποψηφιότητες τους.

Κάναμε γνωστό επίσης ότι:

  • Δεν συμμετέχουμε στην Εφορευτική Επιτροπή.

  • Δεν επικυρώνουμε τον εκλογικό κατάλογο.

  • Αν υπάρξουν συνάδελφοι που θα εκλεγούν από αυτή τη διαδικασία, θα είναι δοτοί και όχι αιρετοί. Το σωματείο σε καμία περίπτωση δεν θα τους αναγνωρίσει ως εκπροσώπους του κλάδου.

  • Θα ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΙΚΑ από τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το Υπουργείο Παιδείας, με συνοπτικές διαδικασίες διαδικασίες, νομοθέτησαν την απαράδεκτη θεσμοθέτηση διαδικασιών «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας» για την εκλογή αιρετών μελών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια

Η συγκεκριμένη ενέργεια δεν είναι τυχαία ούτε έχει να κάνει με τα προβλήματα που προκύπτουν από τον κορονοϊό.

Στόχο έχουν την απομόνωση των εργαζομένων, την υπονόμευση και ακύρωση κάθε ζωντανής λειτουργίας, συζήτησης και επαφής.

Τα καταστατικά των σωματείων καθορίζουν τον τρόπο οργάνωσης και λήψης των αποφάσεων, τις διαδικασίες εκλογής των εκπροσώπων σε όλα τα επίπεδα. Δε θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση, με αφορμή τις εκλογές των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, να «μπει χέρι» στη λειτουργία των σωματείων.

Με τη διαδικασία της «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας», στην οποία δεν υπάρχει κάλπη, δεν ταυτοποιείται δια ζώσης ο ψηφοφόρος από εφορευτική επιτροπή, δεν ξέρει κανείς ποιος ψήφισε πίσω από τον υπολογιστή, δεν υπάρχει εγγύηση για τη μυστικότητα της ψήφου και επιπλέον ανοίγει ο δρόμος για γενικευμένη νοθεία στις εκλογές, για τεράστιας κλίμακας αλλοίωση και χειραγώγηση των αποτελεσμάτων.

Δεν είμαστε τεχνοφοβικοί. Εχέφρονες και υποψιασμένοι είμαστε, και δε θα αφήσουμε το Υπουργείο, την κυβέρνηση και το κράτος να βάλει χέρι στα σωματεία μας, να ελέγχει, να χειραγωγεί και να καθορίζει αποτελέσματα μέσα από την ηλεκτρονική κλειδαρότρυπα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  • Να αποσυρθεί τώρα το απαράδεκτο άρθρο 13 για την «ηλεκτρονική ψηφοφορία».

  • Να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες υγειονομικές προϋποθέσεις για την ασφαλή διενέργεια των εκλογών «δια ζώσης» (περισσότερα εκλογικά τμήματα, υγειονομικό υλικό κλπ) ή να αναβληθούν οι εκλογές και να παραταθεί η θητεία των εν ενεργεία αιρετών έως ότου υπάρξουν οι υγειονομικές συνθήκες που θα καταστήσουν τη διενέργεια των εκλογών ασφαλή.

  • Να διεξαχθούν οι εκλογές σε εργάσιμη μέρα, όπως ίσχυε άλλωστε έως τώρα και χωρίς άδεια από την υπηρεσία.

Οι ΕΛΜΕ Αττικής και η ΕΛΜΕ Ηλείας αποσύρουν τα ψηφοδέλτιά τους από τις εκλογές των αιρετών. Λένε: όχι στην e-ψηφοφορία «παρωδία»