16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Επίδομα 800 ευρώ: Επεκτείνεται αναδρομικά για τους εργαζομένους στον Πολιτισμό. Ωστόσο, μεγάλο ποσοστό μένει εκτός

Ανοίγουν τα θερινά σινεμά . Τι ισχύει με συναυλίες και παραστάσεις

Πρόσφατα

Την αναδρομική επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ προς καλλιτέχνες και εργαζόμενους στον χώρο του Πολιτισμού ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις συνεχείς εκκλήσεις, την κραυγή αγωνίας των ανθρώπων του Πολιτισμού αλλά και το μεγάλο κύμα συμπαράστασης του κόσμου. Παράλληλα ανακοίνωσε τη δημιουργία του μητρώου καλλιτεχνών και δημιουργών, με καταγραφή από 13 Μαΐου στην ΕΡΓΑΝΗ και έδωσε το χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, θερινών σινεμά και την επανεκκίνηση κινηματογραφικών γυρισμάτων, προβών και ζωντανών δρώμενων. Πρέπει να σημειωθεί, σε αυτό το σημείο, όμως, πως από τα μέτρα Μενδώνη, μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων της Τέχνης μένει εκτός του επιδόματος των 800 ευρώ.

  • Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υπουργό, από τις 13 Μάη θα λειτουργήσει πλατφόρμα στον ιστοχώρο artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας για την καταγραφή καλλιτεχνών και δημιουργών ανά κλάδο το οποίο θα μετεξελιχθεί σε Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών του ΥΠΠΟΑ.

  • Επιπλέον, σύμφωνα με τα άμεσα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού:

  • Εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά όσοι απασχολήθηκαν περισσότερο του ενός εργοδότη κατά το διάστημα 15/3/20 ως και 20/4/20 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας. Θα λάβουν τα 800 ευρώ μεταξύ 14 και 15.5.2020, μετά από δήλωσή τους στο ΕΡΓΑΝΗ, σύμφωνα και με σχετική Εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας.

  • Όσοι από 1/6/2019 έως την 1/3//2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα το μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά το διάστημα αυτό, θα λάβουν τα 800 ευρώ.

  • Με ειδική ρύθμιση εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά και οι ταξιθέτες και ταξιθέτριες του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

  • Για όλες τις παραπάνω κατηγορίες, συνεχίζεται η στήριξη και τον Μάιο. Ένα σύνολο 24 εκατομμύρια ευρώ για τους μισθωτούς και απασχολούμενους του Πολιτισμού, συν όλες τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων στον κλάδο. Οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού περιλαμβάνονται στο ευρύτερο πλάνο στήριξης όλων των κλάδων.

  • Στήριξη των εγγεγραμμένων ΑΜΚΕ Πολιτισμού στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟΑ, κατόπιν ειδικής πρόσκλησης. «Ήταν ένα πάγιο αίτημα αυτών των επιχειρήσεων, κυρίως μικρών και μικρομεσαίων. Θα βγει τις επόμενες μέρες ειδική πρόσκληση από το ΥΠΠΟΑ και θα επιχορηγηθούν απευθείας με περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ», διευκρίνισε η Λ. Μενδώνη.

Προστασία Πνευματικών Δικαιωμάτων, ΔΗΠΕΘΕ, Επιχορηγούμενο Θέατρο και Χορός, κουπόνι πολιτιστικών παραγωγών, κοινωνική απασχόληση, άνεργοι

Άλλα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά την παρουσίαση της εξειδίκευσης των μέτρων στήριξης στον χώρο του Πολιτισμού, αφορούν την προστασία Πνευματικών Δικαιωμάτων Δημιουργών με την άμεση ψήφιση διατάξεων κατά της πειρατείας (dynamic site blocking). «Αυτό σημαίνει προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών. Ενισχύει τους δημιουργούς όλων των κλάδων, ιδιαίτερα όμως της μουσικής, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης», τόνισε η υπουργός.

Επίσης, ως προς τα ΔΗΠΕΘΕ, θα υπάρξει άμεση εκταμίευση του συνόλου της επιχορήγησής τους, χωρίς προϋποθέσεις. «Επιπλέον δώσαμε επιχορήγηση στο κάθε ένα 20.000 ευρώ προκειμένου να απασχολήσουν πολιτιστικές δυνάμεις των περιφερειών τους και να αναπτύξουν εκπαιδευτικά προγράμματα», δήλωσε η κ. Μενδώνη.

Ως προς τα αναπτυξιακά μέτρα στο Επιχορηγούμενο Θέατρο (ΑΜΚΕ), αποφασίστηκε:

  • Διπλασιασμός του ποσού επιχορηγήσεων για το 2020

  • Επέκταση της θεατρικής περιόδου 2019-2020 ως 31.05.21

  • Επέκταση της θεατρικής περιόδου 2020-2021 ως 31.12.21

  • Δεν θα ζητηθεί, σε καμία περίπτωση, επιστροφή των επιχορηγήσεων, ακόμα και αν δεν είναι εφικτό να υλοποιηθούν οι παραστάσεις

Αντίστοιχα, στον Επιχορηγούμενο Χορό (ΑΜΚΕ), θα υπάρξει:

  • Διπλασιασμός του ποσού επιχορηγήσεων για το 2020

  • Επέκταση της περιόδου 2019-2020 ως 31.08.21

  • Επέκταση της περιόδου 2020-2021 ως 31.12.21

  • Δεν θα ζητηθεί, σε καμία περίπτωση, επιστροφή των επιχορηγήσεων, ακόμα και αν δεν είναι εφικτό να υλοποιηθούν οι παραστάσεις

Ένα καινούργιο μέτρο είναι το κουπόνι πολιτιστικών παραγωγών. Όπως ενημέρωσε η υπουργός, θα υπάρξει κουπόνι με 18μηνη ισχύ, που θα δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης πολιτιστικών δρωμένων στο μέλλον για όσους είχαν κλείσει εισιτήρια για παραγωγές που ακυρώθηκαν. Ένα «ξεχωριστό μέτρο, το οποίο αναδεικνύει την κοινωνική διάσταση του πολιτισμού», είναι το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας για 10.000 ανθρώπους του Πολιτισμού, ύψους 13.000.000 ευρώ, με κοινωνικά και λοιπά κριτήρια, μετά από μοριοδότησή τους. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν επιταγή κοινωνικής εργασίας 1.000 ευρώ με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές για την απασχόλησή τους, για περίοδο 3 μηνών (15.6.2020 έως 15.9.2020) και για 20 ημερομίσθια, ανάλογα με την ειδικότητά τους.

Ως προς τα προγράμματα για ανέργους, θα υπάρξει δυνατότητα ένταξης σε προγράμματα του υπουργείου Εργασίας που αφορούν:

Πρόγραμμα 8.500 θέσεων για άτομα 55-67 ετών

Πρόγραμμα για 36.500 ανέργους σε δήμους και σε ΝΠΔΔ με υψηλή μοριοδότηση για μακροχρόνια ανέργους

Προγράμματα που ακολουθούν για περίπου 100.000 ανέργους.

Το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα των χώρων Πολιτισμού

Σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία των χώρων Πολιτισμού η κ. Μενδώνη είπε ότι από 18 Μαΐου 2020 ανοίγουν αρχαιολογικοί χώροι, ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα. Από την 1η Ιουνίου ξεκινά η λειτουργία των θερινών κινηματογράφων και από 15 Ιουνίου των Μουσείων. Όσον αφορά τα πολιτιστικά δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους, θα μπορούν να ξεκινήσουν από 15 Ιουλίου.

Στους αρχαιολογικούς χώρους, θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 1,5 μέτρου, ενώ θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα. Επιπλέον, θα υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας και αντισηπτικών. Στα μουσεία, θα πρέπει να τηρείται απόσταση δύο μέτρων και θα επιτρέπεται η χρήση κλιματιστικών ανοικτού κυκλώματος, ενώ ανά ώρα θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων.

ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΜΟΡΦΗ PPTX

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις