16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σε δημόσια διαβούλευση το νέο φορολογικό ν/σ, με τα νέα «δώρα» προς το κεφάλαιο

Πρόσφατα

Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο», έπειτα από συνεννόηση με την τρόικα.

Μεταξύ άλλων, προβλέπει φορολογικά «δώρα» σε επιχειρήσεις και ειδικά προνόμια σε στελέχη πολυεθνικών επιχειρήσεων. Ειδικότερα, ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων μειώνεται από το 28% που είναι σήμερα στο 24%, αρχής γενομένης από τη φετινή χρονιά. Επίσης, μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από 10% σε 5%, καθιερώνεται χαμηλός φορολογικός συντελεστής 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα και μειώνεται η προκαταβολή φόρου εισοδήματος στο 95% του φόρου που προκύπτει για τα Νομικά Πρόσωπα (για το 2018).

Επίσης, προβλέπεται μείωση του ορίου στα 300 ευρώ από 500 ευρώ για τις συναλλαγές με μετρητά. Οι αγορές άνω των 300 ευρώ πρέπει να πραγματοποιούνται αποκλειστικά με ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ειδικότερα, για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες θα πρέπει να πραγματοποιούν δαπάνες ίσες με το 30% του πραγματικού τους εισοδήματος με ηλεκτρονικά μέσα, με ποινή 22% επί της διαφοράς. Για τον υπολογισμό του 30% λαμβάνεται υπόψη το πραγματικό εισόδημα του φορολογουμένου, αλλά δεν περιλαμβάνεται το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης.

Σε περίπτωση που έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες που αφορούν καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, δανειακές υποχρεώσεις προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών περιορίζεται από το 30% στο 20%.

Το όριο των e-δαπανών περιορίζεται στις 5.000 ευρώ για τους φορολογουμένους με κατασχεμένους λογαριασμούς. Ακόμα προβλέπονται εξαιρέσεις για φορολογουμένους που έχουν αντικειμενικές δυσκολίες χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής όπως φορολογουμένους ηλικίας 70 ετών και άνω, άτομα με αναπηρία, κατοίκους μικρών χωριών και νησιών.

Στο νομοσχέδιο έχει ενσωματωθεί η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια, για τις άδειες που έχουν εκδοθεί μετά την 1/1/2006, προκειμένου να «τονωθεί» η αγορά ακινήτων. Επιπλέον, τα βρεφικά είδη μεταφέρονται στο χαμηλότερο συντελεστή του 13%.


Για να μεταβείτε στη δημόσια διαβούλευση, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και την αιτιολογική έκθεση, πατήστε ΕΔΩ.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις