Γεωργιάδου: Η ΓΣΕΕ είναι η πρώτη που έχει την ευθύνη να διασφαλίσει το ΕΛΙΝΥΑΕ και τις θέσεις εργασίας

Για τις απολύσεις και τα λουκέτα σε παραρτήματα του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής & Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) αλλά και για την απληρωσιά, μιλά στο Γιώργη Χρήστου και στο ραδιόφωνο της ΕΡΤopen («φιλοξενούμενοι» της εκπομπής «On the 3rd day» με το Γιώργο Μουργή), η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Εύη Γεωργιάδου.

Μέσα στο καλοκαίρι οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΙΝΥΑΕ (σ.σ.: εργοδότης είναι και η ΓΣΕΕ, που εκπροσωπείται στο Δ.Σ.) κατέθεσαν εισήγηση-πρόταση που περιλαμβάνει διακοπή λειτουργίας των Παραρτημάτων Κρήτης, Κομοτηνής, Τρίπολης, Βόλου με απόλυση των εργαζομένων που εργάζονται σήμερα εκεί. Το σύνολο των προτάσεων ανοίγει το δρόμο για βλαπτικές μεταβολές στις εργασιακές σχέσεις, επιπλέον απολύσεις, καθώς και για νέες μειώσεις μισθών. Την Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη, ο ΣΕΒ απέστειλε στους υπόλοιπους ιδρυτικούς φορείς του ΕΛΙΝΥΑΕ επιστολή με την οποία δηλώνει ότι αποχωρεί από το Ινστιτούτο, πράγμα που ουσιαστικά προδιαγράφει τους «τίτλους τέλους» για το Ινστιτούτο.

Η μεθόδευση για συρρίκνωση της δραστηριότητας του Ινστιτούτου πραγματοποιείται σε μια περίοδο που τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες θερίζουν και η ανάγκη για ουσιαστική προστασία των εργαζομένων σε όλη τη χώρα γίνεται ακόμη πιο επιτακτική. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι ήδη για τρεις μήνες απλήρωτοι (σ.σ.: με τη ΓΣΕΕ, που υποτίθεται υπάρχει για να διασφαλίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων- να… σιωπά) δηλώνουν πως θα παλέψουν για να μην κλείσει το ΕΛΙΝΥΑΕ. Κι αυτό ξεκαθαρίζει, μιλώντας στην ΕΡΤopen, η πρόεδρός τους Εύη Γεωργιάδου.

Σε μια περίοδο, όπου τα εργατικά ατυχήματα – δυστυχήματα είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, λόγω των περικοπών από την εργοδοσία σε μέτρα που αφορούν στην ασφάλεια και στην υγιεινή των εργαζομένων, το ΕΛΙΝΥΑΕ «όχι απλά δεν ενισχύεται, αλλά μέσα από μια σειρά γεγονότων οδηγείται βήμα βήμα στην υποβάθμιση και την απαξίωση, στην επιδείνωση των σχέσεων των εργαζομένων, στα λουκέτα», σημειώνει και προσθέτει: πως μετά την πρόταση, μέσα στο καλοκαίρι, των εργοδοτικών φορέων για κλείσιμο παραρτημάτων και απολύσεις εργαζομένων, ήρθε και το τελευταίο επεισόδιο με την αποχώρηση του ΣΕΒ.

Ποια όμως είναι η στάση της τριτοβάθμιας Συνομοσπονδίας των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, της ΓΣΕΕ, που είναι και εργοδότης των εργαζομένων στην ΕΛΙΝΥΑΕ; Όπως αναφέρει η Ε. Γεωργιάδου, οι εργαζόμενοι έχουν ζητήσει συνάντηση με τη διοίκηση της ΓΣΕΕ, αναμένουν την απάντησή της, αλλά «και πριν από την αποχώρηση του ΣΕΒ, στο θέμα των απολύσεων υπήρχε μια ασάφεια στις θέσεις· φαινόταν, όμως, οι εκπρόσωποι της στο διοικητικό συμβούλιο να συζητούν το θέμα των απολύσεων, και για αυτό και έχουμε βάλει ως κύριο θέμα να διευκρινίσει τη στάση της».

«Η ΓΣΕΕ είναι η πρώτη που έχει την ευθύνη να διασφαλίσει αυτή τη στιγμή την ουσιαστική λειτουργία του ΕΛΙΝΥΑΕ και τους εργαζομένους του, τους μισθούς τους, αν και το προηγούμενο διάστημα είχαμε μειώσεις και η ΓΣΕΕ -δυστυχώς- είχει πρωτοστατήσει σε αυτό».

Ακούστε αναλυτικά στο οπτικοποιημένο απόσπασμα που ακολουθεί τι λέει η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΛΙΝΥΑΕ Εύη Γεωργιάδου για την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί πλέον στο Ίνστιτούτο, τις «δικαιολογίες» για το λουκέτο και τις απολύσεις σε παραρτήματά του, την υπονόμευσή του από το κράτος και πως βοηθά προς την κατεύθυνση της απαξίωσής του, αλλά και τι λύσεις έχουν οι εργαζόμενοι για να συνεχίσει να λειτουργεί. Επίσης, ποιες είναι οι επόμενες αγωνιστικές τους δράσεις… Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 23-09-17.