16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ελεύθερες οι ομαδικές απολύσεις («fast track», φτηνά και χωρίς όριο) από 19-5-2017!

Με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων άνοιξε «ο ασκός του Αιόλου» και δόθηκε «πράσινο φως» σε εκατοντάδες ξένους και Έλληνες εργοδότες που δραστηριοποιούνται στην πατρίδα μας, να απολύουν ταχύτατα, φτηνά και χωρίς κανένα όριο!

Πρόσφατα

Με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων άνοιξε «ο ασκός του Αιόλου» και δόθηκε «πράσινο φως» σε εκατοντάδες ξένους και Έλληνες εργοδότες που δραστηριοποιούνται στην πατρίδα μας, να απολύουν ταχύτατα, φτηνά και χωρίς κανένα όριο!

Με το άρθρο 17 του 4ου μνημονίου (Ν. 4472/2017 – ΦΕΚ 74Α/2017) απελευθερώθηκαν πλήρως οι ομαδικές απολύσεις! Έλληνες και ξένοι εργοδότες θα μπορούν να απολύσουν όσους εργαζόμενους επιθυμούν (5, 10, 20, 30%…) καταβάλλοντας τις νόμιμες αποζημιώσεις που τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί δραστικά, ενημερώνοντας απλώς το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), το οποίο εφεξής αρκείται μόνο σε έλεγχο νομιμότητας («check list») χωρίς άλλη περαιτέρω αρμοδιότητα.

Το διοικητικό μέρος των ομαδικών απολύσεων (διοικητική έγκριση-υπουργικό βέτο) καταργήθηκε, αφού, για πάνω από 30 χρόνια που ίσχυσε, απέτρεψε τις απολύσεις, προστάτευσε τους εργαζόμενους και περιόρισε την ανεργία σε ανεκτά επίπεδα.

Με το άρθρο 17 του Ν. 4472/2017, μεταβάλλεται η διαδικασία των ομαδικών απολύσεων και το περιεχόμενο της παρέμβασης της Διοίκησης κατόπιν και της απόφασης του Δικαστηρίου της Ε.Ε. της 21-12-2016 (υπόθεση C-201/2015 για την ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ). Στην ουσία, όπως αναφέρθηκε, έχουμε πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με την κατάργηση της διοικητικής έγκρισης («υπουργικό βέτο») και τον διακοσμητικό-διεκπεραιωτικό ρόλο του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ).

Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία, αντίγραφα των εγγράφων δεν θα υποβάλλονται από τον εργοδότη που προτίθεται να απολύσει, πλέον στο Νομάρχη και τον Επιθεωρητή Εργασίας, αλλά στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.

Επίσης, σύμφωνα με την παρ. 3, καταργείται η αρμοδιότητα, κατά περίπτωση, του Νομάρχη ή του Υπουργού Εργασίας να μην εγκρίνουν τις ομαδικές απολύσεις, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Σε περίπτωση πλέον που θα προκύπτει τέτοια διαφωνία των διαπραγματευομένων στην επιχείρηση μερών, το ΑΣΕ θα διαπιστώνει μόνο αν τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις του εργοδότη προς ενημέρωση και διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, καθώς και η υποχρέωση κοινοποίησης των σχετικών εγγράφων (έλεγχος νομιμότητας).

Το ΑΣΕ ή κάποιο άλλο κρατικό όργανο δεν θα μπορεί, δηλαδή, όπως παρατηρεί η Έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, να μην εγκρίνει τις καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας συνεκτιμώντας «τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, την κατάσταση της επιχείρησης καθώς και το συμφέρον της εθνικής οικονομίας», όπως προβλεπόταν στο άρθρο 5 (παρ. 3) του ν. 1387/1983.

Επίσης, με την παρ. 1 του άρθρου 17 του ν. 4472/2017 προβλέπεται ρητά για πρώτη φορά η δυνατότητα του εργοδότη να θέσει υπόψη των εργαζομένων, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για τις ομαδικές απολύσεις, «κοινωνικό πλάνο» για τους υπό απόλυση εργαζομένους, δηλαδή μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων της απόλυσης. Μία τέτοια όμως δυνατότητα δεν προβλέπεται ως υποχρέωση του εργοδότη και δεν ορίζονται κυρώσεις σε περίπτωση που δεν υποβάλλεται τελικώς ένα τέτοιο «κοινωνικό πλάνο».

Ιδού η διάταξη!

Παραθέτουμε τη διάταξη του άρθρου 17 παρ. 3 του ν. 4472/2017 που από 19-5-2017 αντικατέστησε την παρ. 3 του άρθρου 5 του ν. 1387/1983 και απελευθέρωσε τις ομαδικές απολύσεις

«Εάν το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας κρίνει πως οι ανωτέρω υποχρεώσεις του εργοδότη τηρήθηκαν, οι απολύσεις ισχύουν είκοσι {20} ημέρες από την έκδοση της απόφασης. Σε αντίθετη περίπτωση, το Α.Σ.Ε. παρατείνει τις διαβουλεύσεις των μερών ή τάσσει προθεσμία στον εργοδότη, ώστε εκείνος να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προς εκπλήρωση των ανωτέρω υποχρεώσεων. Αν το Α.Σ.Ε., με νέα απόφαση, διαπιστώσει πως τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις του εργοδότη, οι απολύσεις ισχύουν είκοσι (20) ημέρες από την έκδοση της απόφασης. Σε κάθε περίπτωση, οι απολύσεις ισχύουν εξήντα (60) ημέρες από την κοινοποίηση του πρακτικού διαβούλευσης της παρ. 1.».

Συμπερασματικά όλων των παραπάνω, αβίαστα προκύπτει ότι με το 4ο μνημόνιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απελευθέρωσε πλήρως τις ομαδικές απολύσεις. Εφεξής μια νέα έκρηξη των απολύσεων, συνεπώς και της ανεργίας, θα είναι κυρίαρχη τα προσεχή χρόνια, αφού αρκετές δεκάδες εργοδοτών ανέμεναν την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων για να προβούν σε μαζικές και φτηνές εκδιώξεις εργατοϋπαλλήλων.


Σχετική ανάρτηση:

Στο βωμό της «μετάλλαξης» και της εξυπηρέτησης του χρέους τέσσερα κοινωνικά επιδόματα από 19/5

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις