9 C
Athens
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Σωματείο Δ. Άρτας, ΠΟΕ-ΟΤΑ κατά δημάρχου για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΡΤΑΙΩΝ

Για άλλη μια φορά ο Δήμαρχος της Άρτας μας εκπλήσσει αρνητικά, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 18-11-2020 το οποίο διεξήχθη με τηλεδιάσκεψη και χωρίς να καλεστεί το Σωματείο μας, έκανε εισήγηση προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, στην ουσία για ιδιωτικοποίηση της Καθαριότητας τμήμα οδοσάρρωσης και του τμήματος Ηλεκτροφωτισμού, και αυτό διαπιστώθηκε από τους κωδικούς της εισήγησης επί των δημοτικών τελών και την συζήτηση που έγινε και τελικά την ψήφιση των συγκεκριμένων εισηγήσεων. Στην μεν Καθαριότητα το ποσό που θα δαπανηθεί είναι 40.000 ευρώ ενώ στο τμήμα Ηλεκτροφωτισμού 24.800 με την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης.

Ο Δήμαρχος της Άρτας ο οποίος μέχρι και χθες υπερηφανευόταν ότι είναι από τους λίγους Δημάρχους που δεν έχει αναθέσει αυτές τις Υπηρεσίες σε ιδιώτες, τώρα είναι αυτός που θα ανοίξει την «κερκόπορτα» του Δήμου και για ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση των Υπηρεσιών, Υπηρεσίες που έχουν περισσότερο προσωπικό από τις προηγούμενες χρονιές το οποίο προέκυψε από την κινητικότητα και τις αποσπάσεις και η μισθοδοσία του συνολικού προσωπικού θα είναι περισσότερη λόγω του επιπλέον προσωπικού που ήρθε.

Τα τερτίπια και οι αλχημείες της Δημοτικής Αρχής είναι πλέον γνωστές. Πρόκειται για ακόμη μία μεθόδευση προκειμένου οι Υπηρεσίες Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού να περάσουν σε ιδιωτικά συμφέροντα. Επιχειρεί να το εφαρμόσει σταδιακά σε καθολικό βαθμό και πέραν της καθαριότητας, και του Ηλεκτροφωτισμού και σε άλλες υπηρεσίες «φιλέτα» για τους ιδιώτες. Ο δε μηχανολογικός εξοπλισμός απαξιώνεται διαρκώς και αχρηστεύεται. Έτσι προωθείται το σχέδιο της ιδιωτικοποίησης. Αιτήματα των εργαζομένων, μεταξύ άλλων είναι, να διασφαλιστεί ο Δημόσιος και Κοινωνικός χαρακτήρας των υπηρεσιών του Δήμου Αρταίων, να μην γίνει καμία αλλαγή στις βάρδιες Καθαριότητας – Οδοσάρρωσης και τις προγραμματισμένες άδειες, να προχωρήσει η Δημοτική Αρχή σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες που υπάρχουν ανάγκες και να ξεκινήσει άμεσα η παροχή των Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) των ετών 2019-2020 επίσης να πληρωθούν άμεσα τα νυκτερινά του έτους 2019 και οι υπόλοιποι απλήρωτοι μήνες του 2020

Η ιδιωτικοποίηση τέτοιων υπηρεσιών οι οποίες είναι ανταποδοτικές δεν είναι η λύση, εμείς σαν εργαζόμενοι δεν θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση της εργασίας μας δεν θα αφήσουμε τον Δήμο Αρταίων να γίνει ιδιωτική επιχείρηση του Δημάρχου και των συνεργατών του και να φορτώνει τα κόστη αυτής της επιχείρησης στις πλάτες του Αρτινού Δημότη.

Το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Αρταίων καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την πρακτική του Δημάρχου για ιδιωτικοποίηση των παραπάνω Υπηρεσιών σε Ιδιώτες με την δικαιολογία ότι δεν φτάνουν οι Υπάλληλοι και δεν υπάρχουν τα μέσα. Οι Υπηρεσίες Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού είναι ανταποδοτικές και πρέπει να είναι πάντα δημόσιες, οι οποίες παρέχονται από τον Δήμο και μόνο, μέσω των υπαλλήλων του, και όχι από ιδιώτες καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, και πληρώνονται από δημοτικά έσοδα,  δηλαδή από τους δημότες του Δήμου Αρταίων.

Η ιδιωτικοποίηση θα καταργηθεί στην πράξη Δήμαρχε μιας και άλλες φορές σε άλλους Δήμους έχει επιχειρηθεί η ιδιωτικοποίηση αλλά οι εργαζόμενοι και η κοινωνία τους γύρισαν την πλάτη.

Επιτέλους, δείξτε την απαραίτητη σοβαρότητα και να μην ευτελίσετε τον ρόλο του Δημάρχου με τέτοιου είδους κινήσεις που μόνο κακό μπορεί να κάνουν στον Δήμο μας.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ-ΟΤΑ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) καταγγέλλει την Δημοτική Αρχή Άρτας, η οποία εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και των σοβαρών επιπτώσεων της σε κάθε επίπεδο, επιχειρεί να εκχωρήσει υπηρεσίες του Δήμου στα ιδιωτικά-επιχειρηματικά συμφέροντα. Πρόκειται για μία ύπουλη και απαράδεκτη τακτική, σαφώς καταδικαστέα και μη αποδεκτή, που υπονομεύει ευθέως τον Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Αρταίων, ο Δήμαρχος Άρτας, εισηγήθηκε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε δια τηλεδιασκέψεως, να εκχωρηθεί η Καθαριότητα και ο Ηλεκτροφωτισμός σε ιδιώτες. Μάλιστα είναι τόσο μεγάλη η πρεμούρα του κυρίου Δημάρχου, που εμφανίζεται να προχωρά τις διαδικασίες με απευθείας ανάθεση, θέλοντας να επιβαρύνει οικονομικά του Δημότες με συνολικά 64.800 ευρώ. Θέλει να κάνει… μποναμά στους ιδιώτες 40.000 ευρώ για την Καθαριότητα και 24.800 ευρώ για τον Ηλεκτροφωτισμό.

Ο Δήμαρχος Αρταίων επιχειρούσε, όπως αποδεικνύεται, να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και των δημοτών, αφού μέχρι πρόσφατα υπερηφανεύονταν πώς δεν έχει εκχωρήσει υπηρεσίες του Δήμου σε ιδιώτες. Τι άλλαξε; Η απάντηση είναι τίποτα. Είχε σχέδιο ο Δήμαρχος της πόλης, αφού εδώ και πολλά χρόνια ο μηχανολογικός εξοπλισμός του Δήμου και το προσωπικό απαξιώνονται συστηματικά. Νέα μηχανήματα δεν αγοράσθηκαν, τα υπάρχοντα αφέθηκαν σε διάλυση, ενώ οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού ποτέ δεν έγιναν, με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής. Τώρα, με θράσος, έρχεται να επικαλεστεί… ελλείψεις προσωπικού για να κάνει δώρο στους ιδιώτες.

Η Δημοτική Αρχή Άρτας κάνει χρήση των διατάξεων που ψήφισε η κυβέρνηση για να μπορούν οι Αιρετοί με μειοψηφίες και μέσω των Οικονομικών Επιτροπών να εκχωρούν υπηρεσίες και αρμοδιότητες των Δήμων στα ιδιωτικά-επιχειρηματικά συμφέροντα. Είναι δε ξεδιάντροπος ο τρόπος που γίνεται και ακόμη περισσότερο η περίοδος, όταν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού και σηκώνουν το βάρος των επιπτώσεων, όπως και η Ελληνική Κοινωνία, οι δημότες, τους οποίους θέλει να επιβαρύνει οικονομικά ο Δήμαρχος.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καταγγέλλει τον Δήμαρχο Αρταίων και δηλώνει πώς στηρίζει το Σωματείο Εργαζομένων σε κάθε απόφαση του ή πρωτοβουλία του προκειμένου να διασφαλιστεί ο Δημόσιος και Κοινωνικός χαρακτήρας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να ανατραπούν στην πράξη τα όποια σχέδια ιδιωτικοποίησης της Καθαριότητας και του Ηλεκτροφωτισμού. Είναι κάτι που έχει καταστήσει ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή. Από τότε που η κυβέρνηση αποφάσισε να ψηφίσει Νόμους και διατάξεις για να κάνει δώρο τα «φιλέτα» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συγχορδία με τους πρόθυμους Αιρετούς, στα ιδιωτικά συμφέροντα, σε βάρος της Ελληνικής Κοινωνίας.

Παρόμοια Άρθρα