Μια αναγκαία απάντηση του ΣΕΡΕΤΕ στα ψεύδη που ο κ. Χατζηγεωργίου διακινεί στις λίστες εργαζομένων του ΕΜΠ. Θυμίζουμε πως την Τρίτη 1/10 έσπευσε να κάνει έκτακτη Σύγκλητο απορρίπτοντας το αίτημα συμμετοχής μας, ενώ στην κινητοποίησή μας φορείς της Ακαδημαϊκής κοινότητας την Πέμπτη 3/10 επέλεξε να μην εμφανιστεί και να συνομιλήσει μαζί μας παρά το νέο αίτημα που του υποβάλαμε. Τι φοβάται ο κύριος Πρύτανης;

“Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, μέλη της κοινότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Έχω καθήκον να σας ενημερώσω για τα θλιβερά – και ανησυχητικά για την Πολυτεχνειακή μας κοινότητα – συμβάντα, που προκλήθηκαν κατά την εκδήλωση του Ιδρύματος «Βραδιά του Ερευνητή», το απόγευμα της 27/09/2024. Τα γεγονότα – όπως θα γνωρίζετε – έλαβαν χώρα κατά την έναρξη της εκδήλωσης στην αίθουσα Καυταντζόγλου του κτιρίου Αβέρωφ του Ιστορικού Συγκροτήματος ΕΜΠ"

Τα γεγονότα έλαβαν χώρα από την ώρα που άνοιξαν οι πόρτες του Συγκροτήματος της Πατησίων όπου ΜΑΤ στρατοπέδευσαν μπροστά από τις εισόδους και δυνάμεις της Ασφάλειας κυκλοφορούσαν στο χώρο με διακριτικά της διοργάνωσης(!) και προσήγαγαν παρευρισκόμενα άτομα με αμιγώς φυσιογνωμικά κριτήρια. Όλα αυτά ήταν ορατά σε οποιονδήποτε πέρασε έξω από το χώρο και από τις αναφορές της Αστυνομίας για τις προσαγωγές που έγιναν πολύ πριν την είσοδο των ΟΠΚΕ. Σχετικό βίντεο εδώ

“Στην εκδήλωση παραβρίσκονταν επίσημοι προσκεκλημένοι και, συγκεκριμένα, οι Υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η Υφυπουργός Ανάπτυξης, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και άλλοι πέντε (5) Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων, Πρυτάνεις ΑΕΙ, Κοσμήτορες Σχολών, Μέλη Συμβουλίων Διοίκησης ΑΕΙ, ερευνητές και εκπρόσωποι φορέων του παραγωγικού κόσμου της χώρας, οι οποίοι έγιναν αυτόπτες μάρτυρες των απαράδεκτων συμβάντων”

Παρευρίσκονταν λοιπόν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, υπεύθυνοι να ακούσουν και να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις σχετικά με ζητήματα έρευνας & τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Θα έλεγε κανείς ότι η παρουσία των εργαζόμενων στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε μια τέτοια, δημόσια εκδήλωση ήταν όχι απλά λογική, αλλά επιβεβλημένη. Στη Δημοκρατία υπάρχει δημόσια συζήτηση και αντιπαράθεση, προς κρίση κάθε πολίτη, όχι λογοκρισία και καταστολή.

“Η εκδήλωση αμαυρώθηκε από την αιφνίδια εισβολή ατόμων, που από την αρχή εκδήλωσαν ανοίκεια συμπεριφορά, η οποία κορυφώθηκε όταν προσπάθησαν με βία να εισέλθουν στην αίθουσα της εκδήλωσης, παραβιάζοντας μία από τις πόρτες εισόδου και προκαλώντας τον, ευτυχώς ελαφρύ, τραυματισμό υπαλλήλων του Ιδρύματος, τους οποίους ούτε άκουσαν ούτε σεβάστηκαν.”

Αιφνίδια ήταν η παρουσία των Αστυνομικών Δυνάμεων από πριν ξεκινήσει καν η “Βραδιά”, η κλειστή πόρτα που κρατούσαν υπάλληλοι και η προσωπική φρουρά του Πρύτανη για να μην μας επιτρέψει την είσοδο σε
μια δημόσια εκδήλωση. Ας ειπωθεί ξεκάθαρα: εσείς στους πάγκους σας να εξυπηρετείτε το κοινό και εγώ με τους Υπουργούς να δράττω τα εύσημα για το έργο σας

“Η «Βραδιά του Ερευνητή» είναι μία γιορτή για το Πολυτεχνείο που προβάλει το ερευνητικό έργο των μελών του και τα τιμά. Είναι σαφές ότι δεν πρέπει και δεν μπορεί να αποτελεί χώρο και βήμα διαμαρτυρίας ακόμα και όσων ισχυρίζονται ότι προασπίζονται όσους εμείς τιμούσαμε.”

Εμείς, σε αντίθεση με τον Πρύτανη, έχουμε το σθένος να δηλώσουμε δημόσια πως ήταν συλλογική μας απόφαση να βρεθούμε στην εκδήλωση όπου παρίσταντο, όπως αναφέρει και ο ίδιος, όλοι οι αρμόδιοι φορείς και να παραθέσουμε τα χρόνια προβλήματά μας. Μια εκδήλωση που συζητάει με ειλικρίνεια το έργο που παράγουμε δεν θα μπορούσε να αγνοεί τις συνθήκες υπό τις οποίες το καταφέρνουμε. Γιατί ο Πρύτανης δεν λέει πως:

-επί 3 και πλέον χρόνια το αίτημά μας για συμμετοχή σε συνεδριάσεις συγκλήτων και επιτροπών που αφορούν την εργασία μας δεν έχει γίνει δεκτό χωρίς αιτιολόγηση
-εδώ και μήνες που είναι στη θέση του Πρύτανη δεν έχει απαντήσει σε κανένα αίτημα συνάντησης μαζί μας

Όλο το δυναμικό των συμβασιούχων ερευνητών και έκτακτου διδακτικού προσωπικού πού ακριβώς μπορεί να συνομιλήσει, να καταθέσει τα προβλήματα που υπάρχουν; Ο κ. Χατζηγεωργίου τα γνωρίζει ήδη από τη θητεία του ως Αντιπρύτανης Έρευνας όταν ζητούσαμε συνάντηση στην τότε γραμματεία και ο ίδιος πέρναγε προκλητικά απαξιώνοντας μας. Σκόπιμα τα αποκρύπτει και τσουβαλιάζει οτιδήποτε έχει γίνει ποτέ στο ΕΜΠ για να κινητοποιήσει το θυμικό αποφεύγοντας τα πραγματικά ερωτήματα

"Το ΕΜΠ είναι το μοναδικό Ίδρυμα στη χώρα που χρηματοδοτεί άνω των 150 υποψηφίων διδακτόρων, εκταμιεύοντας κατ’ έτος πάνω από 1 εκατομμύριο € εξ ιδίων πόρων. Το ΕΜΠ είναι το μοναδικό Ελληνικό Πανεπιστήμιο που χρηματοδοτεί προγράμματα Βασικής Έρευνας για τη στήριξη των ερευνητών του. Το ΕΜΠ διαχειρίζεται με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα εκατοντάδες ερευνητικά προγράμματα στηρίζοντας εκατοντάδες ερευνητές του. Είναι φαιδρό να κατηγορούμαστε για «εργοδοτική αυθαιρεσία και παρενόχληση από τους επιβλέποντες στα εργαστήρια», όπως ανερμάτιστα αναφέρεται σε διάφορες «ανακοινώσεις», στις οποίες μάλιστα ομολογείται ότι στον χώρο βρέθηκαν μεταξύ άλλων «κάτοικοι της γειτονιάς και συνελεύσεις».”

«Υπάρχουν και χειρότερα, μη μιλάτε» αυτό λέει ο Πρύτανης για άλλη μια φορά. Δεν απαντάει για τις ανασφάλιστες υποτροφίες, δεν απαντάει για την υποτροφία-χαρτζιλίκι των 625 ευρώ , δεν απαντάει για τα «η φτώχεια κάνει καλό» (δήλωση Αντιπρύτανη). Για περισσότερα εδώ και εδώ.

Για τα περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας και παρενόχλησης, θα γνώριζε ο Πρύτανης αν ποτέ μας συναντούσε. Άραγε, γιατί δεν έδειξε το ίδιο σθένος να κινητοποιηθεί, γιατί δεν επεδίωξε μια συνάντηση με το σωματείο, γιατί δεν ήθελε καν να ενημερωθεί; Μήπως κρίνει πως τέτοια συμβάντα δε θίγουν την υπόληψη και τον σεβασμό του ιδρύματος και το κύρος του, τα οποία μας ενημερώνει ότι θα διαφυλάξει; Ενδεικτικά μπορείτε να δείτε εδώ.

Όσο για την παρουσία κατοίκων της γειτονιάς, υποτίθεται ότι ακριβώς αυτό επιδίωκε η Βραδιά του Ερευνητή- το άνοιγμα των πυλών του Ιστορικού Κτιρίου της Πατησίων στο ευρύ κοινό για την προβολή των ερευνητικών επιτευγμάτων του ιδρύματος.

“Για τους λόγους αυτούς καθίσταται προφανές ότι μόνο πρόφαση ήταν η δήλωση των ίδιων ατόμων ότι δήθεν διαμαρτύρονταν για τις εργασιακές συνθήκες των ερευνητών του ΕΜΠ, «διαμαρτυρία» που εκδηλώθηκε ως βία, φωνές, ύβρεις, βωμολοχίες, άσχετα συνθήματα και συνεχείς προκλήσεις, ακόμα και σε προσκεκλημένους. Πραγματικός σκοπός τους ήταν η διάλυση της εκδήλωσης. Το δηλώνω μετά απόλυτης βεβαιότητας, διότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Επιλέγουν δε εκδηλώσεις όχι λόγω του περιεχομένου τους αλλά με κριτήριο τα συμμετέχοντα πρόσωπα και αν αυτά τους είναι αρεστά ή όχι. Υπενθυμίζω τα περσινά συμβάντα, όταν, μπροστά στα μάτια των εκατοντάδων επισκεπτών της Βραδιάς της Ερευνητή, άτομα βανδάλισαν τους τοίχους του Κτιρίου Αβέρωφ με σπρέι, απώθησαν βιαίως τον Πρύτανη από το βήμα, και ένας εξ αυτών (εναντίον του οποίου κινήθηκε ποινική διαδικασία), εκφώνησε «λόγο». Τέτοιου είδους, έκνομες ενέργειες, πέραν από τον φόβο, την ψυχική οδύνη, το άγχος και τον αποτροπιασμό που προκαλούν, προσβάλουν και καταρρακώνουν το κύρος του Ιδρύματος.”

«Όταν κάτι δε συμφωνεί με την πραγματικότητα, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα». Το μόνο που είναι βέβαιο είναι η προκατάληψη του Πρύτανη που για να κουκουλώσει τα πεπραγμένα του και να βρει συμμάχους, βγάζει αβάσιμα συμπεράσματα συνδέοντας αυθαιρέτως περιστατικά και πρόσωπα.

Ως προς την δική μας ταυτότητα, ως Σωματείο από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε δημόσια πως υπάρχει συλλογική απόφαση για ενημέρωση συναδέλφων και παρέμβαση παρουσία όλων των αρμόδιων φορέων. Η επιλογή της εκδήλωσης ήταν προφανής για ένα Σωματείο Εργαζόμενων Ερευνητ(ρι)ών, στη Βραδιά του Ερευνητή παρουσία όλων των αρμοδίων που έχουν υπ’ ευθύνη τους ό,τι αφορά το ερευνητικό και διδακτικό προσωπικό.

Όσο για τα γεγονότα, υπάρχει πληθώρα βίντεο: Η φρουρά του Πρύτανη μας έκλεισε κατάμουτρα την πόρτα (τραυματίζοντας συνάδελφο) και ενόσω διαμαρτυρόμασταν ζητώντας να μας επιτραπεί η είσοδος, ο Πρύτανης μας αποκάλεσε “μη συμβατά μοσχεύματα” και ακύρωσε με δική του πρωτοβουλία την εκδήλωση, ενώ όταν εισήλθαμε στο χώρο, ο κ. Χατζηγεωργίου παρέμεινε ατάραχος στο πόντιουμ και η κ. Μοροπούλου στο έδρανο. Πριν προλάβουμε να πάρουμε το λόγο, οι δυνάμεις των ΟΠΚΕ εισέβαλαν βρίζοντας και βιαιοπραγώντας. Άραγε ποιος ένιωσε ασφαλής με την έφοδο αυτή; Αυτές οι ενέργειες, κατά την κρίση του Πρύτανη, προσδίδουν κύρος για το ΕΜΠ!

"Ως υπεύθυνος για την ευταξία του Ιδρύματος, την ασφάλεια του προσωπικού μας, των επισκεπτών και των προσκεκλημένων μας, αλλά και τη διαφύλαξη των εγκαταστάσεων, θεώρησα καθήκον μου να ενημερώσω τις αρμόδιες αρχές και στη συνέχεια να υποβάλλω μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Οι ιδιότητες και η προέλευση των προσαχθέντων και των συλληφθέντων θα προσδιορισθούν και θα αναδειχθούν ακολουθώντας τη νόμιμη οδό. Προσωπικώς, δεσμεύομαι να ενημερώσω σχετικά την Πολυτεχνειακή κοινότητα για όλες τις σχετικές λεπτομέρειες τις οποίες θα δύναμαι να δημοσιοποιήσω.”

Οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν στον χώρο πολύ πριν την άφιξή μας, αναμένοντας εμφανώς την εντολή του Πρύτανη για να επέμβουν. Οι προσαγωγές στο σωρό συμπεριλαμβάνουν έναν ερευνητή, μέλος του ΔΣ του Σωματείου (γιατί κάνει πως δεν το γνωρίζει ο κος. Χατζηγεωργίου που φαίνεται να διαβάζει όλες τις ανακοινώσεις μας;) και έναν προπτυχιακό φοιτητή, εθελοντή στη διοργάνωση (είναι χαρακτηριστικό ότι καθ’ όλη τη διάρκεια φορούσε το διακριτικό της διοργάνωσης). Επίσης ερευνήτρια του ΕΜΠ που ξυλοκοπήθηκε δεν συμπεριλαμβάνεται στις προσαγωγές γιατί την προστάτευσαν οι συναδέλφισσες/οι του Σωματείου. Εντός λίγων ωρών ο κ. Χατζηγεωργίου κατέθεσε μήνυση ως εκπρόσωπος του ΕΜΠ με παραγγελία αδικημάτων που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.

"Αγαπητές και Αγαπητοί συνάδελφοι, Από την αρχή της θητείας μου υποσχέθηκα σε όλη την κοινότητα του ΕΜΠ ότι θα εργαστώ άοκνα και με μεράκι για την ανάταξη και ανάπτυξη του Ιδρύματος σε όλα τα επίπεδα. Θεωρώ ότι τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς έχουν αρχίσει ήδη να φαίνονται”

Τα επίπεδα ανάπτυξης που εννοούνται είναι:

Περισσότερες spin off, περισσότερες συμπράξεις με επιχειρηματικά συμφέροντα, μουσειοποίηση του Ιστορικού Συγκροτήματος, «τάξη και ασφάλεια» για όποιον συμφωνεί, «ξύλο και σύλληψη» για όποιον διαφωνεί. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να απειλούνται με πειθαρχικά με το παραμικρό, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες να δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια για τις περίφημες ανασφάλιστες υποτροφίες ποσού μικρότερου από τον μισθό που προβλέπεται για πτυχιούχους και κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων. Και φυσικά κανείς δεν δικαιούται να αρθρώσει λόγο για το περιεχόμενο των προγραμμάτων και των συνεργασιών ακόμα και αν περιλαμβάνουν εταιρείες που συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις.

“Αυτό γίνεται καταναλώνοντας άπειρες προσωπικές ώρες και με τεράστιο ψυχικό κόστος. Θα απαντώ με όλα τα νόμιμα μέσα που έχω στη διάθεσή μου στις προσπάθειες «δολοφονίας του χαρακτήρα μου», στις ύβρεις, στις απειλές και στους προπηλακισμούς που δέχομαι εγώ και οι συνεργάτες μου. Ως Πρύτανης του μεγαλύτερου Τεχνολογικού Ιδρύματος στη χώρα, οφείλω να διαφυλάξω και να προστατεύσω την υπόληψή του και τον σεβασμό που χαίρει σε όλη την Ελληνική κοινωνία. Δεν θα επιτρέψω σε κανένα να προσβάλει το κύρος του.”

Το να ανάγει ο Πρύτανης τον εαυτό του σε θύμα, είναι τουλάχιστον υβριστικό και βαθιά προσβλητικό απέναντι σε όλους αυτούς που ο ίδιος εξύβρισε, απείλησε και προπηλάκισε σε ζωντανή μετάδοση.

“Το Πολυτεχνείο δεν είναι φέουδο κανενός και κανένα πρόσωπο ή απρόσωπη (ως συνήθως) συλλογικότητα δεν μπορεί να κάνει «κουμάντο». Παράνομες καταλήψεις χώρων και «αυτοδιαχειριζόμενα στέκια» δεν είναι ανεκτά. Το Πολυτεχνείο ανήκει σε όλους μας, σε όλη την κοινωνία, υπηρετεί το λαό και τη δημοκρατία και δεν μπορεί να υποκύπτει σε καμία διεκδίκηση η οποία επιχειρείται να επιβληθεί βιαίως.”

Το Πολυτεχνείο επιδιώκει να γίνει φέουδό του και των συνεργατών του και καταχρώμενος την εξουσία του, δικαιολογεί αυτή του την πρακτική ως εγγύηση τάξης και ασφάλειας.

Προτείνουμε στον κ. Χατζηγεωργίου να παραιτηθεί από τη θέση του Πανεπιστημιακού αφού ο διάλογος και η δημοκρατία δεν τον αφορά —εκτός από το να την επικαλείται για να συγκινήσει στις ανακοινώσεις του— και να ασκήσει την πολιτική καριέρα που διαφαίνεται να επιθυμεί. Εναλλακτικά, μπορεί να διοικεί ένα ιδιωτικό ΑΕΙ ή μια εταιρεία, και να αφήσει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο σε όσες και όσους το τιμούν.

Από μεριάς μας καλούμε κάθε μέλος της Ακαδημαϊκής Κοινότητας να πάρει θέση απέναντι στην αυταρχική εκτροπή που σέρνει ο κ. Χατζηγεωργίου το ίδρυμα. Είναι ευθύνη όλων μας να διασφαλίσουμε ένα χώρο ακαδημαϊκής ελευθερίας και διαλόγου. Και ως γνωστόν δεν μπορεί να υπάρχει διάλογος κάτω από τις ασπίδες και γκλόπ της αστυνομίας.