18.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψης Νομικής Σχολής ΑΠΘ: Δεν τρομοκρατούμαστε. Η κατάληψη συνεχίζεται

Πρόσφατα

Την παραίτηση του Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής Παναγιώτη Γκλαβίνη ζητά η Συντονιστική Επιτροπή της Κατάληψης της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ μετά την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στο κτήριο της ΝΟΠΕ.

Όπως υποστηρίζει η Επιτροπή, η Κοσμητεία της σχολής έδωσε την εντολή στις δυνάμεις καταστολής να εκκενώσουν την κατάληψη. Οι φοιτητές δηλώνουν ακόμη ότι «εκανακατέλαβαν τη νομική για να συνεχίσουν την υλοποίηση της απόφασης του συλλογικού τους οργάνου καθιστώντας σαφές πως δεν τρομοκρατούνται».

Η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης Νομικής

Σήμερα, ξημερώματα Δευτέρα 19/02, πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις,ΜΑΤ,ΟΠΚΕ και ασφάλεια εισέβαλαν στο κτίριο της ΝΟΠΕ για να εκκενώσουν την κατάληψη της νομικής! Η κοσμητεία της σχολής, ο Γκλαβίνης, έδωσε εντολή στις δυνάμεις καταστολής να εκκενώσουν την κατάληψη και να απομακρύνουν τους φοιτητές του, που την περιφρουρούν. Πρόκειται για την μόνη κοσμητεία πανελλαδικά που στέλνει τα ΜΑΤ να εκκενώσουν την κατάληψη του φοιτητικού συλλόγου και που δίνει τα ονόματα των φοιτητών του στην αστυνομία! Ο κοσμήτορας, μάλιστα, τόλμησε 2 λεπτά μετά την εκκένωση να στείλει μέιλ στους φοιτητές πως η «Δημόσια δύναμη επενέβη» για να λήξει την κατάληψη, χαρακτηρίζοντας την κατάληψη παράνομη και μιλώντας για αποκατάσταση της λειτουργίας του πανεπιστημίου. Να παραιτηθεί τώρα! Οι φοιτητές εκανακατέλαβαν τη νομική για να συνεχίσουν την υλοποίηση της απόφασης του συλλογικού τους οργάνου καθιστώντας σαφές πως δεν τρομοκρατούμαστε! Η κατάληψη της νομικής συνεχίζεται! Δεν κάνουμε βήμα πίσω όσες δυνάμεις καταστολής κι αν στείλει ο Γκλαβίνης!

Να παραιτηθεί άμεσα ο Γκλαβίνης!

Βίντεο από την επανακατάληψη

Ακολουθεί κείμενο που δημοσιεύτηκε πριν από τη σημερινή επέμβαση των ΜΑΤ στην κατάληψη της Νομικής

Μια αναγκαία απάντηση στην Κοσμητεία της Νομικής από την Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψης Νομικής ΑΠΘ

Μετά από τη πολύ μαζική γενική συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου Νομικής, στην οποία υπερψηφίστηκε με μεγάλη διαφορά η κατάληψη ως μέσο πάλης ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για άλλη μια φορά λάβαμε ένα από τα γνωστά μέιλ του κοσμήτορα, μέσα από το οποίο ο Γκλαβίνης συνεχίζει να εκβιάζει τον φοιτητικό σύλλογο να λήξει την κατάληψη, με απειλές για χαμένα εξάμηνα, σε συνέχεια όλης της προηγούμενης εκβιαστικής στάσης του που είχε φτάσει μέχρι και σε σημείο να έρθει στη κατάληψη με κόφτη για να σπάσει τα λουκέτα. Ωστόσο, τα επιχειρήματα του Γκλαβίνη καταρρίπτονται ένα ένα και πλέον ολόκληρο το φοιτητικό σώμα καταδικάζει αυτή τη στάση που τίποτα δεν εγγυάται για τους φοιτητές και για την εξεταστική μας.

Ο Γκλαβίνης αναφέρεται συγκεκριμένα σε “καταληψίες φοιτητές” ωστόσο αυτός ο χαρακτηρισμός πέφτει στο κενό, καθώς το μόνο που υπάρχει στη πραγματικότητα είναι η απόφαση του φοιτητικού συλλόγου, που προκύπτει από τη Γενική Συνέλευση και έχει θεσμική ισχύ. Ωστόσο ο Γκλαβίνης εδώ και πάρα πολύ καιρό την ακυρώνει και την καταπατά διαρκώς. Είναι σαφές ότι αυτή η αναφορά του Γκλαβίνη έχει σκοπό να αποκρύψει το ότι οι αποφάσεις για καταλήψεις λαμβάνονται μέσα από συλλογικές διαδικασίες και δημιουργεί ένα κλίμα κανιβαλισμού μεταξύ μας.

Η Κοσμητεία αναφέρεται διαρκώς στο άγχος των φοιτητών για την διεξαγωγή της εξεταστικής το οποίο είναι υπαρκτό μιας που δεν έχει περιγράψει τίποτα για την διεξαγωγή της. Την αγωνία μας όμως για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο Γκλαβίνης όχι απλώς δεν την συμμερίζεται, αλλά προσπαθεί με νύχια και με δόντια να την αποσιωπήσει.

Ένα επιχείρημα του Γκλαβίνη το οποίο λέει και με θάρρος στα κανάλια είναι ‘’να αναλάβει η Πολιτεία τις ευθύνες της’’. Η εγκατάλειψη βέβαια που υφιστάμεθα από την Πολιτεία είναι η ελλιπής χρηματοδότηση του δημοσίου πανεπιστημίου, οι άθλιες συνθήκες σπουδών, τα μέτρα της κυβέρνησης να μπλοκάρει κάθε διεκδίκησή μας και να υποβαθμίσει ακόμα περαιτέρω τα ΑΕΙ. Η Πολιτεία από ότι φαίνεται δεν μεριμνά για να έχουμε μια θέση να κάτσουμε στο αμφιθέατρο (καθώς ένα συμφοιτητής μας έπεσε πέρσι από τον τρίτο όροφο της νομικής γιατί δεν είχε θέση να παρακολουθήσει το μάθημα) και για να έχουμε δωρεάν φαγητό στη λέσχη και ο ίδιος ο Γκλαβίνης δεν έχει βγει να τοποθετηθεί ούτε επί αυτού.

Οι εκβιασμοί της κοσμητείας φτάνουν στο απόγειό τους με το τελευταίο μέιλ που κάνει έκκληση για να αρθεί η κατάληψη μέχρι αύριο. Στόχος αυτού του μέιλ είναι ο διαχωρισμός των φοιτητών σε καταληψίες και μη καταληψίες και η δημιουργία της εντύπωσης πως όσοι συμφοιτητές μας ψηφίζουν κατάληψη είναι υπεύθυνοι για το χάσιμο της εξεταστικής, πράγμα που μας αποπροσανατολίζει από το μείζον ζήτημα και τον αγώνα που πρέπει να δίνουμε από κοινού ως συμφοιτητές. Και απορούμε εμείς σε αυτό το σημείο: πώς γίνεται πριν 3 βδομάδες να μην υπήρχε περιθώριο να δοθούν τα μαθήματα που ‘’χάθηκαν’’ ενώ τώρα υπάρχει, αν λήξει η κατάληψη άμεσα;

Το κυρίαρχο όμως επιχείρημα του Γκλαβίνη που αναπαράγει διακαώς, είναι πως με τις καταλήψεις ‘’πυροβολούμε τα πόδια μας’’ και ‘’ρίχνουμε νερό στο μύλο των ιδιωτικών’’. Φαίνεται λοιπόν πως το αφήγημα του Γκλαβίνη ταιριάζει γάντι με αυτό της κυβέρνησης και της ΔΑΠ, που μιλούν για μειοψηφίες και για ανομία μέσα στο πανεπιστήμιο.

-Απαιτούμε σαν συντονιστική επιτροπή κατάληψης νομικής

-να τοποθετηθούν επιτέλους ο Γκλαβίνης και το τμήμα καθηγητών ανοιχτά για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Δεν είναι δυνατόν το τμήμα της Νομικής ΑΠΘ να μην έχει τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου και της αντισυνταγματικότητας του και να τηρεί σιγή ιχθύος τη στιγμή που όλα τα τμήματα πανελλαδικά έχουν βγάλει ανακοινώσεις. Το μόνο που απασχολεί τον κοσμήτορα μας είναι το πως θα αρθεί η κατάληψη.

-Απαιτούμε επίσης να βγάλει επιτέλους μια ανακοίνωση που να απαντά στα πραγματικά ερωτήματα των φοιτητών και συγκεκριμένα να μετατεθεί η έναρξη του εαρινού εξαμήνου και να διεξαχθούν ομαλά, κανονικά οι εξετάσεις με ανθρώπινο πρόγραμμα και υγιείς όρους μετά το πέρας των καταλήψεων.

-Απαιτούμε ακόμα να έχουμε λόγο σαν φοιτητικός σύλλογος νομικής, να παρέμβουμε και να τοποθετηθούμε στο επόμενο τμήμα καθηγητών που θα συζητάει για εμάς και για το μέλλον της εξεταστικής μας.

Εμείς δεν πρόκειται να τρομοκρατηθούμε, ούτε να υποκύψουμε στις απειλές και τους εκβιασμούς καμίας κοσμητείας και κανενός υπουργείου που προσπαθούν να κάμψουν τον αγώνα μας και τις αντιστάσεις μας μιλώντας για χαμένες εξεταστικές. Έχουμε τα μάτια στραμμένα στο κίνημα και τον αγώνα ενάντια στα επιθετικά σχέδια της κυβέρνησης που φέρνει αυτό το νομοσχέδιο ,το οποίο μάλιστα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και είναι πιο καταστροφικό από ό,τι περιμέναμε. Κάνουμε ξεκάθαρο ότι το ποτάμι που έχει δημιουργηθεί θα τους σαρώσει και δεν θα τολμήσουν καν να ψηφίσουν το αντισυνταγματικό νομοσχέδιο που διαλύει τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, τη προοπτική και το μέλλον μας.

Πηγή: alterthess

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις