18.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πρωτοβουλία για την Ανατροπή | Απέναντι στα ΜΜΕ και την ΕΣΗΕΑ της διαπλοκής – Είμαστε ακόμη εδώ. Και θα είμαστε όσο χρειαστεί

Πρόσφατα

Το «τοπίο» στο νέο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ παραμένει ίδιο και απαράλλαχτο. Ίδιες παρατάξεις, ίδιοι συσχετισμοί, ίδιες πολιτικές – αυτές που οδηγούν τον δημοσιογραφικό κλάδο ολοένα πιο χαμηλά, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, αξιοπρεπείς αμοιβές και ανεξαρτησία στην ενημέρωση.

Μέσα σε αυτό το γκρίζο φόντο, η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στα ΜΜΕ είχε μια σημαντική ενίσχυση της εκλογικής επιρροής της σε ποσοστό από 40% – από 145 ψήφους και 5,7% το 2022 σε 206 ψήφους και 7,5% σε αυτή την αναμέτρηση. Ήταν μια αισιόδοξη λάμψη, που δείχνει πως υπάρχει δυναμικό και δρόμος ανατροπής, που πρέπει μαζί να τον ανοίξουμε. Παρ’ όλα αυτά η Πρωτοβουλία δεν κατάφερε να διασφαλίσει έδρα. Οι καλά στημένοι μηχανισμοί εξάρτησης, ρουσφετιών και διαπλοκής καθώς και οι γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές δομές του χώρου μας έπαιξαν ασφαλώς το ρόλο τους. Όπως επίσης και η εργοδοτική τρομοκρατία, οι απολύσεις, τα εργοδοτικά μαγειρέματα στον καθορισμό του συλλογικού εργαζόμενου, η εργασιακή επισφάλεια που έχει ανοίξει σαν “βεντάλια” στους χώρους δουλειάς και που ενισχύεται από τη δυσανεξία για διεκδικητικούς αγώνες, εκφράστηκαν και σε συνδικαλιστικό επίπεδο, με κατακερματισμό, με δισταγμούς απέναντι στη συλλογική δράση. Η επόμενη ημέρα στην ένωση συντακτών αναμένεται να είναι συνέχεια της προηγούμενης διετίας υποταγής σε κυβέρνηση και εργοδότες με τη σφραγίδα της πολυετούς συμμαχίας κυβερνητικής και συσπειρωμένης παράταξης.

Ο αγώνας που δώσαμε ωστόσο, μας κάνει περήφανες/ -ους και αισιόδοξες/ -ους. Ποτέ, άλλωστε, δεν αναμέναμε ότι τα πράγματα θα ήταν απλά και εύκολα, ούτε «παίξαμε τα ρέστα μας» στην εκλογή της έδρας. Ευχαριστούμε ειλικρινά τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους που μας τίμησαν – όπως και εκείνες και εκείνους που δεν το έκαναν, αλλά θα δώσουμε μαζί τους μικρούς και μεγάλους αγώνες. Για να αποκτήσει η πλειοψηφία του κλάδου πάλι φωνή και αξιοπρέπεια. Για να μπορεί να λέει «όχι» όταν πρέπει και να διεκδικεί δυναμικά τα δικαιώματά της. Για να συγκροτηθεί ένα πραγματικό, δημοκρατικό συνδικάτο όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ και όχι το κακέκτυπο που οραματίζεται με συνενώσεις αγνώστου περιεχομένου, η γραφειοκρατική εργοδοτική συνδικαλιστική ηγεσία. Όσο για τους βολεμένους στα γραφειοκρατικά καβούκια τους, ας μην πιστέψουν ούτε μία στιγμή ότι η στάση τους δικαιώνεται, μπορούν να «κοιμούνται ήσυχοι» ή δεν θα βρεθούν προ εκπλήξεων και ανατροπών.

Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στα ΜΜΕ θα παραμείνει εδώ, μάχιμη και δυναμική. Έτοιμη για δημιουργικό διάλογο και δράση, ανοιχτή σε προτάσεις ή ακόμη και ανατροπές από κάθε μαχόμενο δημοσιογράφο. Με αέρα στα πανιά της από τους δεκάδες συναδέλφους και συναδέλφισσες της «νέας βάρδιας», που έδωσαν δυναμικό παρών σε αυτή τη μάχη. Που τολμούν και αμφισβητούν, τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική τους ζωή, το «μαύρο» κατεστημένο των ΜΜΕ και της κυβερνητικής, πολιτικής και επιχειρηματικής διαπλοκής.

Στο πλευρό των φοιτητών, των μαθητών και των δασκάλων τους, των αγροτών και των νοσοκομειακών, όπως και όλου του αγωνιζόμενου λαού. Και ασφαλώς στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού και όλων των πληττόμενων λαών. Γιατί η θέση μας είναι εκεί, όχι πίσω από την «ασφάλεια» που προσφέρουν οι ασπίδες και τα κλομπ της εξουσίας.

Είμαστε ακόμη εδώ – και θα είμαστε για όσο χρειαστεί!

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις