10.9 C
Athens
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

39ο Συνέδριο ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ | Προτάσεις ΣΕΚΕΣ ενόψει της διαπραγμάτευσης για τη νέα ΣΣΕ

Πρόσφατα

Το 39ο τακτικό Συνέδριο της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ διεξάγεται σήμερα σε μια περίοδο, κατά την οποία οι εργαζόμενοι της χώρας, αλλά και της ΕΥΔΑΠ, αντιμετωπίζουμε τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων (αντεργατικοί νόμοι Γεωργιάδη και Χατζηδάκη) και εισοδημάτων (αύξηση δείκτη τιμών καταναλωτή πάνω από 12%, υπέρογκες αυξήσεις σε τρόφιμα, ενέργεια, στέγη κ.α).

Στην ΕΥΔΑΠ οι εργαζόμενοι είμαστε αντιμέτωποι με την επαναφορά από τη Διοίκηση του μνημονιακού συνδρόμου: «η λύση στα προβλήματα είναι οι περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων».

Η ειλημμένη απόφαση της Διοίκησης (προφανώς με την αποδοχή της κυβέρνησης) για την περικοπή των αποδοχών των περίπου 300 νεοπροσληφθέντων συναδέλφων μας ισοδυναμεί με casus belli (κήρυξη πολέμου). Να είναι σίγουρη ότι δεν θα της περάσει.

Το μνημονιακό σύνδρομο των περικοπών των αποδοχών δεν θα περιοριστεί στους νεοπροσληφθέντες. Χτυπάει την πόρτα όλων μας.

Η Διοίκηση βλέποντας τον δείκτη κερδοφορίας της εταιρείας να φλερτάρει για πρώτη φορά με το αρνητικό πρόσημο αναπολεί τις … ένδοξες (για την εργοδοσία) εποχές της περιόδου 2010-2018. Ας θυμηθούμε:

🔵 Αμοιβές και έξοδα προσωπικού: 2009: 228.536.000€,  2012: 103.60.600€,
2015: 113.637.000€, 2018: 117.831.000€,  2022: 132.053.000€.

🔵 Συνολικές απώλειες εργαζομένων (2010-2018) περίπου 500.000.000€

🔵 Διανεμηθέντα κέρδη: 2009:2.123.605€, 2010-2022: 357.827.211€

🔵 Αμοιβές τρίτων (εργολάβοι): 2010 – 2022: 613.889.000€

🔵 Αμοιβές Διοίκησης: 2013: 136.000€,  2022: 680.000€

Η κυβέρνηση και η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ίσως και να ξεχνάνε τις ιστορικές μας νίκες, που υποχρέωσαν την ΕΥΔΑΠ να βγει από το Υπερταμείο και να ακυρωθεί η ιδιωτικοποίηση του ΕΥΣ. Ξεχνάνε ότι κατά το παρελθόν εν μέσω μνημονίων υποχρεώσαμε  την ανάκληση απολύσεων εργαζομένων (υδρονομείς).

Εμείς, όμως, δεν ξεχνάμε. Δεν ξεχνάμε ότι υπάρχει τρόπος να μπει εμπόδιο στην πολιτική και τα σχέδια της κυβέρνησης και της Διοίκησης. Να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές. Είναι ο αγώνας των σωματείων, των εργαζομένων και της κοινωνίας. Ενωμένοι με αγώνες σε ξεκάθαρους στόχους μαζί με την κοινωνία μέχρι το τέλος.

Με βάση αυτή τη «συνταγή» οι αντιπρόσωποι του ΣΕΚΕΣ θα συμμετέχουμε στις εργασίες του Συνεδρίου με την δύναμη των επιχειρημάτων και των προτάσεών μας, που πάντα διατυπώνουμε δημόσια.

Προτείνοντας και στηρίζοντας κινητοποιήσεις που θα συσπειρώνουν τους εργαζόμενους και θα στηρίζονται στους εργαζόμενους.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΕΚΕΣ | Πλαίσιο αιτημάτων για τη διαπραγμάτευση και υπογραφή της νέας ΕΣΣΕ 2024

Η ΕΣΣΕ στοχεύει να διασφαλίσει τους βέλτιστους όρους εργασίας για τους εργαζόμενους και να καθορίσει τους όρους ώστε η Εταιρία να επιτελεί το σκοπό της που είναι η απρόσκοπτη, συνεχής, ασφαλής και καθολική πρόσβαση των πολιτών στο πόσιμο νερό κι σε συνθήκες υγιεινής  καθώς η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών Ύδρευσης- Αποχέτευσης είναι ανθρώπινο δικαίωμα.

🔵 Να σταματήσουν οι διακοπές υδροδότησης λόγω οφειλών στο οικιακό νερό. Να χορηγηθούν μειωμένα τιμολόγια για τους συνταξιούχους της ΕΥΔΑΠ αλλά και σε μακροχρόνια ανέργους και ευπαθείς οικονομικά και κοινωνικά ομάδες.

🔵 Κατάργηση των νόμων που ιδιωτικοποίησαν την ΕΥΔΑΠ και τις ΔΕΚΟ. Όχι στην πώληση του 11,03% που έχει απομείνει στο ΤΑΙΠΕΔ και επιστροφή του στο Δημόσιο.

🔵 Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών, αντεργατικών και αντισυνδικαλιστικών Νόμων και διατάξεων. Κατάργηση των Μνημονιακών Νόμων 3833/10, 3845/10 και 4046/12.

🔵 Πεντακόσιες (500) άμεσες και στοχευμένες προσλήψεις τακτικού προσωπικού ενταγμένου στον κανονισμό προσωπικού της Εταιρίας, ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία της Εταιρείας που βρίσκεται σε οριακό επίπεδο επάρκειας προσωπικού και να διατηρηθεί η τεχνογνωσίας της Ε.ΥΔ.Α.Π, με την σταδιακή κατάργηση της εκχώρησης αντικειμένων σε εργολάβους και εξωτερικούς συμβούλους. Κατάργηση των εργολάβων και ανάληψη των εργασιών από την ΕΥΔΑΠ στα ΚΕΛ Μεταμόρφωσης, Ψυττάλειας και Θριασίου.

🔵 Διασφάλιση θέσεων εργασίας και διατήρηση ως όρου της ΕΣΣΕ της ρήτρας κατά των απολύσεων.

🔵 Μονιμοποίηση εργολαβικών εργαζομένων. Κατάργηση του θεσμού των ενοικιαζόμενων εργαζομένων και κάθε ελαστικής μορφής εργασία. Ίσα δικαιώματα για όλους με ενιαία εφαρμογή της ΣΣΕ.

🔵 Άμεση Σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο και την ΕΥΔΑΠ Παγίων για την ανάληψη από την ΕΥΔΑΠ της λειτουργίας του ΕΥΣ, για τα επόμενα δέκα επτά (17) χρόνια, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ. Μείωση της τιμής του αδιύλιστου.

🔵 Χρόνος εργασίας.  Άμεση πιλοτική εφαρμογή της εργάσιμης εβδομάδας 30 ωρών, χωρίς μείωση αποδοχών στην ΕΥΔΑΠ. Αλλαγή οργάνωσης της εταιρίας. Όχι στην αύξηση των ωρών εργασίας σε 48 ώρες την εβδομάδα.

🔵 Κτιριακά. Συνεχίζεται η επιδείνωση με τη διαμόρφωση συνθηκών και όρων εργασίας ανθυγιεινών, αντιπαραγωγικών και ψυχολογικά επιβαρυντικών για το σύνολο των εργαζομένων. Απαιτούμε την ανακούφιση των εργαζομένων και την άμεση αποσυμφόρηση των χώρων με την ενοικίαση νεών κατάλληλων κτιρίων και την αλλαγή του σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του κτιριακού θέματος.

🔵 Υγειονομικό. Αναβάθμιση του Υγειονομικού σε ξεχωριστό, κατάλληλων προδιαγραφών, αναβαθμισμένο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, που θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας σε όλους τους ασφαλισμένους, εργαζόμενους και συνταξιούχους. Προσλήψεις γιατρών-νοσηλευτών. Όχι στην περικοπή δαπανών για το υγειονομικό.

➖ Επέκταση όλων των υγειονομικών παροχών που χορηγούνται στους εργαζόμενους ακόμα και σε έκτακτες καταστάσεις και για τα ασφαλισμένα στην ΕΥΔΑΠ μέλη της οικογενείας τους.

➖ Ετήσιος ιατρικός προληπτικός έλεγχος για όλο το προσωπικό (checkup) και χορήγηση μιας ημέρας άδειας με αποδοχές για τη διεξαγωγή του

🔵 Μισθολογικά: Καμία περικοπή ή πάγωμα αποδοχών σε κανένα εργαζόμενο. Πλήρης εφαρμογή όλων των συμβατικών όρων των ΕΣΣΕ.

➖ 10% αύξηση σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια

➖ Την πλήρη επαναφορά ενός περικομμένου ανθυγιεινού επιδόματος (συμπεριλαμβανομένου του επιδόματος οθόνης) για όλους.

➖ Κουπόνι καυσίμου 100€ / μήνα.

➖ Αναμόρφωση μισθολογίου με ενίσχυση των χαμηλόβαθμων εργαζομένων.

➖ Άμεση επαναφορά δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας.

➖ Κατάργηση του πλαφόν στην μισθοδοσία.

➖ Κάλυψη του κόστους εξαγοράς ενσήμων. Κάλυψη από την ΕΥΔΑΠ του κόστους εξαγοράς ενσήμων (κύριας και επικουρικής) για την θεμελίωση, είτε πλήρους είτε ελάχιστου, συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Το κόστος εξαγοράς θα καλύπτεται εφόσον το συνταξιοδοτικό δικαίωμα θα θεμελιώνεται με την εξαγορά, ο εργαζόμενος είναι τουλάχιστον 62 ετών και υποβάλλει την παραίτησή του από την ΕΥΔΑΠ.

🔵 Ρεπό: Την άμεση καταβολή αναδρομικά της νόμιμης αποζημίωσης σε όλους τους εργαζομένους που η εταιρεία απασχολούσε, πέραν του 5ημέρου, κατά παράβαση της νομοθεσίας, έως και 31/12/2023. Να μην επιτραπεί να ανοίξει εκ νέου δικαστική φάμπρικα εις βάρος των εργαζομένων μέσω απαράδεκτων εργολαβικών.

🔵 Χορήγησης ειδικής άδειας με αποδοχές, 22 ημερών το χρόνο, σε υπαλλήλους που:

➖ οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους ή τέκνο τους πάσχει από νόσημα το οποίο α) απαιτεί τακτικές μεταγγίσεις αίματος ή β) χρήζει περιοδικής νοσηλείας

➖ έχουν τέκνα που πάσχουν από βαριά νοητική στέρηση ή σύνδρομο Down ή Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (ΔΑΔ) ή ψυχιατρικές παθήσεις (ψυχικές, συναισθηματικές, νευρωσικές διαταραχές) σε ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, εφόσον αυτά είναι ανήλικα ή ενήλικα που δεν εργάζονται λόγω των παθήσεων αυτών.

🔵 Όλοι οι θεσμικοί όροι εργασίας, που θεσπίστηκαν με τις προηγούμενες ΕΣΣΕ και τις αντίστοιχες Διοικητικές Αποφάσεις, όπως ίσχυαν κατά τη διαδοχή τους, αποτελούν ενιαίο σύνολο και εξακολουθούν να ισχύουν.

🔵 Διάρκεια: Η νέα ΕΣΣΕ που θα υπογραφεί να είναι τριετής εφόσον ικανοποιεί τους πιο βασικούς μας στόχους. Διαφορετικά μονοετής.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις