17.8 C
Athens
Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Από το καλοκαίρι της φωτιάς και της λάσπης, στους παγετώνες των εκπαιδευτικών περικοπών…

Πρόσφατα

Ανακοίνωση για την έναρξη της νέας χρονιάς από την
Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία ΣΕΠΕ «Αθηνά»

H νέα χρονιά ξεκίνησε κατώ από τη βαριά σκιά των πυρκαγιών και των πλημμυρών που χτύπησαν τη χώρα ως συνέπεια των εγκληματικών πολιτικών που βάζουν τα κέρδη της ολιγαρχίας πάνω από τον άνθρωπο και τις λαϊκες οικογένειες, τη φύση και το περιβάλλον. Τα όσα ζήσαμε αυτό το καλοκαίρι της φωτιάς και της λάσπης αλλά κι ο νέος μεσαίωνας του νομοσχεδίου Γεωργιάδη, της 13ωρης εργασίας και της ποινικοποίησης της απεργίας, οι αυξήσεις-κοροϊδία των 40 ευρώ καθαρά το μήνα την ώρα που ο τιμάριθμος καλπάζει και στραγγίζει το εισόδημά μας αλλά κι ο θεσμικός ρατσισμός που φούντωσε στη Δαδιά και στο έγκλημα στην Πύλο, είναι η μετεκλογική συνέχεια της κυβερνητικής πολιτικής όλης της προηγούμενης περιόδου με στόχο τη συντριβή και τη διάλυση όλων των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, των εργασιακών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών.

Μια πολιτική με ιδιαίτερη σκληρότητα απέναντι στην Δημόσια Παιδεία και σκοπό την πλήρη ιδιωτικοποίησή της, την παράδοση των σχολείων στην αγορά και τους νόμους της, αλλά και την άρση του καθολικού δικαιώματος στη μόρφωση για όλα τα παιδιά. Βασικός μοχλός για την επέλαση αυτής της πολιτικής στη δημόσια εκπαίδευση ήταν και είναι η αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών, μαθητών. Η νέα χρονιά ξεκινά με χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών σε ολόκληρη τη χώρα.

Η νέα χρονιά ξεκινά με χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών σε ολόκληρη τη χώρα. Στην Α’ Αθήνας η σφαγή στις παράλληλες χτυπάει κόκκινο. 534 θέσεις καλύφθηκαν μόνο από τα 1300 κενά, ενώ το σύνολο των κενών όλων των ειδικοτήτων που έμειναν ακάλυπτα μετά την φάση προσλήψεων στην πιο μεγάλη Δ/νση της χώρας είναι 1400! Έτσι, αναπληρωτές εξοβελίζονται, μοιράζονται ανάμεσα σε παιδιά και σε σχολεία, βρίσκονται στο φάσμα της ανεργίας. Οι μαθητές με τις μεγαλύτερες ανάγκες εγκαταλείπονται- ώστε οι γονείς να καταφύγουν σε ιδιώτες, ενώ τα σχολεία αποψιλώνονται και αφυδατώνονται από συναδέλφους και μαθήματα Τεχνών και Πολιτισμού. Τι κι αν η κ. Μιχαηλίδου εκτίθεται με ανίδεους επιστημονικούς χρησμούς για την παράλληλη στήριξη ή τις χημικές βιομηχανίες και ο κ. Πιερρακάκης αποδίδει τα κενά σε τάχα δυσλειτουργίες του my-school, η κατάσταση στα σχολεία το μαρτυρά

Η πολιτική των περικοπών είναι βασική κυβερνητική επιλογή. Στόχος η συρρίκνωση των μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων σε ένα δημόσιο σχολείο φθηνότερο και υποβαθμισμένο! Δε θα το ανεχθούμε! Απαιτούμε να καλυφθούν τώρα όλα τα κενά! Σε όλα τα σχολεία. Για όλα τα παιδιά!

Ομολογουμένως, μετά και τις πρόσφατες εκλογές διαμορφώνεται ένα αντιδραστικό πολιτικό περιβάλλον, στο οποίο καταγράφεται η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση φασιστικών, ναζιστικών, ανορθολογικών, ρατσιστικών, εθνικιστικών ρευμάτων, που σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές εξαγγελίες της ΝΔ απειλεί εκ νέου κάθε εναπομείναν δημόσιο αγαθό, κάθε κοινωνικό δικαίωμα, την ίδια τη ζωή και το μέλλον της εργαζόμενης πλειοψηφίας και των εκπαιδευτικών. Την προηγούμενη περίοδο απέναντι έναντι σε αυτή την πολιτική, ορθώθηκαν αποφασιστικά οι δικοί μας αγώνες. Αποτέλεσαν τη μοναδική αντίσταση στο σκηνικό που είχε στηθεί, μια κοινωνική αντιπολίτευση των από κάτω και των πραγματικών τους αναγκών.

Η σύγκρουση ήταν και είναι σκληρή. Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να περάσει την πολιτική της στην εκπαίδευση, γιατί δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στους αγώνες με απεργίες, απεργία-αποχή, διαδηλώσεις, καταλήψεις, ματαίωση διαγωνισμού PISA, μπλόκα στην αξιολόγηση των επιθεωρητών στα σχολεία.

Τα ποσοστά της αντίστασης στο σύλλογο Αθηνά είναι αποκαλυπτικά: 100% αντίσταση στην αξιολόγηση των σχολικών μονάδων! 90% απεργία-αποχή από μέντορες! 90% απεργία-αποχή από την ατομική αξιολόγηση στο σύνολο των συναδέλφων! 100% ακύρωση εξετάσεων PISA, δηλαδή και στα 5 από τα 5 σχολεία! Το 92% των νεοδιόριστων του ’20 και του ’21 απάντησαν στους επιθεωρητές με τη δήλωση της απεργίας-αποχής! Αυτά τα ποσοστά αντίστασης και συσπείρωσης των συναδέλφων στην κοινή προσπάθεια είναι η πολιτική και ηθική νομιμοποίηση στο σύλλογο Αθηνά και σε όλα τα μαχόμενα σωματεία, να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τη μάχη ενάντια στο νόμο Κεραμέως παρά το εχθρικό πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται.

Άλλωστε, εμείς ποτέ δεν εξαρτήσαμε τον αγώνα για τα δικαιώματά μας από το πολιτικό περιβάλλον, αλλά από τις ανάγκες μας και το δίκιο μας! Πόσο μάλλον, που στο καλοκαιρινό συνέδριο της ΔΟΕ, λίγες μόνο μέρες μετά τις εκλογές στη χώρα, αποφασίστηκε ομόφωνα από όλους τους αντιπροσώπους της 92ης ΓΣ του κλάδου η συνέχιση του αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση με τις ίδιες μορφές. Συνεχίζουμε τον αγώνα λοιπόν!

Στηρίζουμε τη δράση και την καμπάνια του σωματείου μας. Υπογράφουμε όλοι την απεργία-αποχή από τους μέντορες και την ατομική αξιολόγηση, αντιστεκόμαστε καθολικά ξανά στην αξιολόγηση της σχολικής μονάδας με τα ενιαία κείμενα, ενώ ως Πρωτοβουλία θεωρούμε αναγκαία την επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής.

Σε κάθε περίπτωση, τα πρωτοβάθμια σωματεία που δηλώνουν με αποφάσεις τους ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τέλους, πρέπει να είναι έτοιμα για πρωτοβουλίες ενάντια σε κάθε αυταρχική εξέλιξη-δικαστική προσφυγή ή συνδικαλιστικές παλινωδίες, για την αντίσταση σε όλο το φάσμα της αξιολόγησης.

Γιατί, βεβαίως και κυρίως, δεν πρόκειται να αφήσουμε και δεν θα αφήσουμε ξεκρέμαστους τους/τις νεοδιόριστους/ες, που βγήκαν τόσο συγκινητικά με την απεργία-αποχή και το κεφάλι ψηλά απέναντι στους επιθωρητές! Θα το πάμε μέχρι τέλους!

Η επόμενη περίοδος δεν θα είναι περίπατος, θα είναι μια περίοδος νέων σκληρών αγώνων για το δημόσιο σχολείο, τα εργασιακά δικαιώματα κάθε εκπαιδευτικού κι όλων των εργαζόμενων. Η επίθεση θα ενταθεί. Mόνο η μάχη στους δρόμους για το εισόδημα, τους μισθούς, την ακρίβεια και τη φοροληστεία θα καθορίσει μια “ζωή με αξιοπρέπεια” και όχι οι ψεύτικες υποσχέσεις, τα “pass”, η σύνεση κι η αφωνία μιας ψοφοδεούς αντιπολίτευσης. Στους δρόμους θα κριθεί το δίκιο απέναντι στο νέο κύκλο ιδωτικοποιήσεων των δημόσιων αγαθών (παιδείαυγεία-νερό) και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Με καθαρές αποφάσεις και πραγματική ανυπακοή στους νόμους Χατζηδάκη-Γεωργιάδη (όχι υποβολή στοιχείων στο ΓΕΜΗΣΟΕ, καμία ηλεκτρονική διαδικασία σε συνελεύσεις, εκλογές, αιρετούς, περιφρούρηση των απεργιών μας) θα αποτρέψουμε τον έλεγχο, τη σίγαση και περεμπόδιση της δράσης των σωματείων μας.

Παρά τις επικοινωνιακές πιρουέτες της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας με στόχο να κατευνάσει τις αντιδράσεις και αντιστάσεις μας, μόνο με νέους αγώνες θα μπλοκάρουμε την κατηγοριοποίηση των σχολείων, “τα καλά και τα κακά σχολεία” μέσω της ελεύθερης επιλογής σχολείου από τους γονείς, θα παλέψουμε για μόνιμους διορισμούς και διορισμό όλων των αναπληρωτών- με πτυχίο/προϋπηρεσία, θα αποτρέψουμε τα σχέδια για διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και κάθε σκέψη για “ενιαία προσχολική εκπαίδευση 0-6”.

Στους δρόμους, στις γειτονιές, στα σχολεία και τις αντιφασιστικές πρωτοβουλίες θα τσακίσουμε το φασισμό/ναζισμό που σηκώνει κεφάλι! Εμείς και πάλι η μόνη αντιπολίτευση στο στημένο σκηνικό !

Στις συλλογικές μας διαδικασίες με την έναρξη της χρονιάς παίρνουμε αποφάσεις για μια νέα αγωνιστική ανάταση. Kλιμακώνουμε τους αγώνες για το δημόσιο σχολείο και την εργασιακή μας αξιοπρέπιεια. Με ενότητα, αλληλεγγύη, στήριξη στη δράση του και συσπείρωση στο Σύλλογό μας.

Με συντονισμό όλων των μαχόμενων σωματείων στην εκπαίδευση για το ξεδίπλωμα του απεργιακού αγώνα διάρκειας και τη νικηφόρα προοπτική, με κοινή δράση όλων των εργαζόμενων για την ανατροπή του καθεστώτος της κοινωνικής λεηλασίας, συνεχίζουμε. Ούτε βήμα πίσω λοιπόν.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις