14.2 C
Athens
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Εξελισσόμενη η καταστροφή στο Θεσσαλικό κάμπο

Το σύστημα του Πηνειού λειτουργεί αποστραγγίζοντας τα νερά αλλά ταυτόχρονα έχουμε πολλές περιοχές κάτω από τα νερά με κουφάρια ζώων σε σήψη που φανερώνουν πως τίποτα δεν έχει τελειώσει

Πρόσφατα

Νερά, λάσπες, καταστροφές και ο κίνδυνος επιμόλυνσης του εδάφους συνθέτουν το σκηνικό της επόμενης ημέρας σε όλη τη Θεσσαλία.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Μιχάλης Διακάκης, παρουσιάζει δύο χάρτες που αποτυπώνουν τις πλημμύρες σε όλη την έκταση του κάμπου και εφιστά την προσοχή όλων καθώς μιλάμε για μια «εξελισσόμενη καταστροφή» και «το πρόβλημα δεν έχει περάσει».

Με το τσουνάμι των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας να έχει ξεκινήσει, τα κουφάρια των νεκρών ζώων να απειλούν με νέες μολύνσεις, τους κατοίκους να μάχονται για να σώσουν ότι σώζεται και τους αγρότες-κτηνοτρόφους να μετρούν ζημιές, δυστυχώς τα στοιχεία φανερώνουν πως η επιστροφή στην κανονικότητα αργεί.

«Πρόκειται για μία εξελισσόμενη καταστροφή», λέει (OPEN TV) ο κ. Διακάκης και παρουσιάζει τα δεδομένα.

«Στον χάρτη από τις 8 Σεπτεμβρίου βλέπουμε το δυτικό τμήμα της πεδιάδας, στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα να είναι εντελώς πλημμυρισμένο και, μέσω του Πηνειού, το νερό να πηγαίνει προς τα κάτω και, τελικά, στη θάλασσα. Ενδιάμεσα, όμως, υπάρχει στένωση της Αμυγδαλιάς. Εκεί δημιουργείται ένα “λαιμομπούκαλο” και το νερό φεύγει με αργή ταχύτητα, στις περιοχές που πλημμύρισαν πρώτες. Στον δεύτερο χάρτη, πέντε ημέρες μετά, το νερό από το δυτικό τμήμα έχει αρχίσει και αποστραγγίζεται σε σημαντικό βαθμό αλλά πλέον έχει πλημμυρίσει το ανατολικό τμήμα που είναι η Λάρισα, αλλά και η λίμνη Κάρλα η οποία πλημμύρισε μέσω μίας διαρροής που έγινε στο ανάχωμα του Πηνειού στην περιοχή της Γυρτόνης. Αυτό είναι ένα εξελισσόμενο ζήτημα γιατί, με βάση την τελευταία ενημέρωση, το νερό τρέχει ακόμα. Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να κλείσει η διαρροή στον Πηνειό όμως το νερό που έχει φύγει ένα πλημμυρίσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της λίμνης Κάρλα» αναφέρει ο Επίκουρος Καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ με τον τριπλό εφιάλτη στη Θεσσαλία να παραμένει.

Μαγνησία

Συνεχίζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι με τα πλέον σημαντικά να αφορούν την υδροδότηση με καθαρό πόσιμο νερό, τον καθαρισμό των κατοικιών και των δρόμων από τους τόνους λάσπης και την κατεστραμμένη οδοποιία κυρίως στο Πήλιο.

Στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας για δωδέκατη ημέρα δεν υπάρχει πόσιμο νερό στα σπίτια και τις επιχειρήσεις και η ζωή δυσκολεύει περισσότερο από τις ανάγκες της καθημερινότητας για τις ανάγκες των 200.000 περίπου ανθρώπων που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου.

Καρδίτσα, Τρίκαλα

Μάχη με το χρόνο και τη λάσπη δίνουν καθημερινά οι κάτοικοι των χωριών των Περιφερειακών Ενοτήτων Καρδίτσας και Τρικάλων.

Μια καθημερινότητα με πολλές δυσκολίες καθώς έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή η παραγωγή στο θεσσαλικό κάμπο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ανέρχεται στο 100%, μια εξέλιξη που μηδενίζει το φετινό εισόδημα των πληγέντων, αλλά παράλληλα ασκεί πιέσεις στις τιμές των τροφίμων.

Μεγάλες επίσης είναι οι καταστροφές που έχουν υποστεί και επιχειρήσεις των πληγεισών περιοχών ενώ σε εξέλιξη είναι και η προσπάθεια σίτισης ζώων των κτηνοτροφικών μονάδων οι οποίες δεν χάθηκαν στις πλημμύρες, καθώς καταστράφηκαν αποθηκευμένες ζωοτροφές.

Λάρισα

Στην συνέχιση της προσπάθειας για την αποκατάσταση των πρώτων ζημιών στην ευρύτερη περιοχή του νομού Λάρισας, έχουν στραφεί όλοι οι αρμόδιοι φορείς της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των δήμων του νομού.

Από τις πρώτες νέες εξελίξεις, είναι η και η παράδοση στην κυκλοφορία της Εθνικής Οδού Αθηνών Θεσσαλονίκης στο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου, μεταξύ Α/Κ Συκουρίου και Α/Κ Γυρτώνης, που είχε αποκλειστεί λόγω της υπερχείλισης του Πηνειού ποταμού.

Διαφορετική όμως είναι η κατάσταση στο σιδηροδρομικό δίκτυο όπου υπάρχει μεγάλη καταστροφή της υποδομής του δικτύου, με αποτέλεσμα τα δρομολόγια Αθήνας – Θεσσαλονίκης να έχουν ανασταλεί.

Πηγή: efsyn.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις