20.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

ΣΕΡΕΤΕ: Έρευνες εκατομμυρίων με απλήρωτη εργασία | Κλαδική απεργία (15/6)

Πρόσφατα

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΚΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΕΡΕΤΕ, ΠΕΜΠΤΗ 15 ΙΟΤΝΗ 2023
Απεργιακές συγκεντρώσεις: 9.00 ΕΜΠ | 12.00 ΓΓΕΚ (Λεωφ. Μεσογείων 14)

Μαύρη και απλήρωτη εργασία ενώ εκατομμύρια περνούν από τα χέρια μας

Η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία στον κλάδο της έρευνας είναι καθεστώς· αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που μας οδήγησε πριν δύο χρόνια στη δημιουργία του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Το πιο εξόφθαλμο παράδειγμα από όλα είναι η παροχή επικουρικού έργου, το οποίο, όπως μας λένε οι διοικήσεις των πανεπιστημίων, είναι υποχρέωση των υποψηφίων διδακτόρων για απόκτηση εμπειρίας. Στην πραγματικότητα όμως το επικουρικό έργο δεν είναι επικουρικό, αλλά καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ιδρυμάτων με ελαστικό, φθηνό ή απλήρωτο δυναμικό, υποκαθιστώντας οργανικές θέσεις μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού. Οι ευθύνες του υπουργείου Παιδείας και των κυβερνήσεων που υποχρηματοδοτούν χρόνια τα πανεπιστήμια είναι τεράστιες, όμως μερίδιο σε αυτό έχουν και οι διοικήσεις οι οποίες βρίσκουν στους/στις ΥΔ τα εύκολα θύματα για να καλύψουν τρύπες αντί να απαιτήσουν και να παλέψουν ουσιαστικά για τις μόνιμες προσλήψεις προσωπικού που έχουν ανάγκη τα ιδρύματα τόσο για την ερευνητική διαδικασία όσο και για την εκπαίδευση των φοιτητ(ρι)ών.

Σε αυτές τις συνθήκες, καλούμαστε να δουλέψουμε είτε αμισθί “για το βιογραφικό μας”, είτε με κάποια σύμβαση για τη μισή περίοδο μόνο, αλλά σπάνια με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Οι μεταδιδάκτορες και υποψήφιοι διδάκτορες που βρισκόμαστε σε αυτή τη συνθήκη, αποτελούμε τον κορμό του κλάδου της έρευνας στην χώρα μας. Τα υπουργεία και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων μιλούν περήφανα για τη δουλειά μας, όταν βγαίνουν οι λίστες κατάταξης ή όταν κερδίζουμε κάποιο βραβείο. Όμως, δεν είναι ποτέ εκεί να μας στηρίξουν στην καθημερινότητά μας. Παρά το γεγονός ότι είμαστε αυτοί που φέρνουμε εκατομμύρια κάθε χρόνο από διεθνή προγράμματα και την έρευνά μας. Προειδοποιούμε τους αρμόδιους ότι δεν θα επιτρέψουμε να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, και ότι όλη η παραγωγή βασίζεται πάνω μας. Αν σταματήσουμε να δουλεύουμε, τα πανεπιστήμια θα καταρρεύσουν και σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να συνεχίσουμε με αυτούς τους όρους.

Απειλές και εκβιασμοί για 30 χιλιάρικα ανά κεφάλι από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών

Το ΙΚΥ, ως «εθνικός φορέας υποτροφιών», φημίζεται ότι παρέχει και στηρίζει τους/τις υποψήφιους/ες διδάκτορες στην έρευνά τους. Όμως, πίσω από τη βιτρίνα τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Ως σωματείο στην έρευνα έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει το καθεστώς των υποτροφιών που χρησιμοποιείται για να υποκρύψει τον εξαρτημένο χαρακτήρα της εργασιακής σχέσης. Έτσι, οι υποτροφίες αποτελούν την χείριστη έκφανση της εργασιακής επισφάλειας του κλάδου μας. Γενικότερα, το ΙΚΥ θέτει πιεστικά χρονοδιαγράμματα (με αυθαίρετο τρόπο, άσχετο από τις ανάγκες του εκάστοτε έργου) και απειλεί απαιτώντας έως και το σύνολο των καταβληθέντων δεδουλευμένων χρημάτων.

Σήμερα, απαιτεί από τους συναδέλφους των προγραμμάτων του «Β κύκλου» και των «ώριμων διδακτορικών» να επιστρέψουν πίσω τα δεδουλευμένα χρόνων.  Φτάνει ακόμα και στο σημείο να παίρνει τηλέφωνα και να απειλεί ότι σε περίπτωση καθυστέρησης το ποσό θα πάει στην εφορία πολλαπλασιασμένο, θυμίζοντας τις πρακτικές των εκβιαστών τοκογλύφων.

Όπως έχουμε επανειλημμένα επισημάνει ως σωματείο οι απαιτήσεις του ΙΚΥ είναι παράλογες και έξω από οποιοδήποτε επιστημονικό και ακαδημαϊκό πλαίσιο. Τα παραδοτέα τα οποία απαιτεί υπό την απειλή επιστροφής δεδουλευμένων δεν λαμβάνουν υπόψη τους χρόνους που απαιτούνται στην παραγωγή του επιστημονικού προϊόντος (χρόνους πειραμάτων, αναλυτικές διαδικασίες, μακρείς χρόνοι δημοσίευσης/κριτικής και αναθεώρησης, διοικητικά κωλύματα από τα ίδια τα ιδρύματα κ.ο.κ.). Το ΙΚΥ απαιτεί από τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές μας την βεβαίωση υποστήριξης διατριβής, παρόλο που αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ολοκλήρωση του έργου και απαιτεί μια σειρά από χρονοβόρες διοικητικές διαδικασίες που είναι ανεξάρτητες από τη δουλειά που κάνει ένας υποψήφιος διδάκτορας. Για αυτόν τον λόγο απαιτούμε να καταργηθεί η απαίτηση επιστροφής δεδουλευμένων σε οποιαδήποτε υποτροφία, και να αλλάξει η μορφή του παραδοτέου ώστε να συσχετιστεί με την επιστημονική παραγωγή (εκθέσεις προόδου, δημοσιεύσεις κ.ο.κ.). 

Αγώνας για την κατάκτηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο μας

Ως απάντηση στον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στον κλάδο της έρευνας, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τη μη αναγνώριση της εργασίας μας ως τέτοια, την πολυδιάσπαση, την επισφάλεια και ο οποίος εν γένει μας στερεί κάθε δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης, διεκδικούμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ).

Η κατάκτηση της ΣΣΕ αφενός θα επιλύσει τα διάφορα επιμέρους εργασιακά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε, καθώς θα εξασφαλίζει την συνεχή (απρόσκοπτη) αμοιβή για την παρεχόμενη εργασία μας κατα τη διάρκεια της απασχόλησης μας στον κλάδο της έρευνας, την ασφάλισή μας, αργίες, αμοιβή υπερωριών κλπ. Η ανάδειξη των παραπάνω ζητημάτων αποσπασματικά ήταν αντικείμενο αγώνων μας τα προηγούμενα χρόνια – καθώς αυτά αποτελούν δυστυχώς πάγια προβλήματα του κλάδου – ωστόσο, η αποτελεσματική και καθολική τους αντιμετώπιση μπορεί να επέλθει και μέσα από τη ΣΣΕ.

Αφετέρου, η κατάκτηση της ΣΣΕ θα επιλύσει το ζήτημα της πολυδιάσπασης του κλάδου σε διάφορα εργασιακά καθεστώτα (μπλοκάκι, υποτροφίες, επικουρικό κλπ), το οποίο επιφέρει την πλήρη εξατομίκευση του εργαζόμενου υποκειμένου και καθιστά μονόδρομο την ατομική διεκδίκηση ή πολλές φορές τη συναίνεση στις παράλογες επιταγές του αρμόδιου επιβλέποντα ή φορέα. Το να δουλεύουμε όλοι/ες οι ερευνητές με τους ίδιους όρους και με τα ίδια δικαιώματα θα βοηθήσει τόσο στην προστασία μας απέναντι στις αυθαιρεσίες της εκάστοτε εργοδοσίας (ιδρύματα/ινστιτούτα/εργαστήρια/καθηγητές) όσο και στην συλλογικοποίηση των αγώνων μας για την βελτίωση των εργασιακών μας συνθηκών συνολικά.

Απεργούμε στις 15 Ιούνη

Για εργασιακά δικαιώματα στην έρευνα και τη διδασκαλία
Για αξιοπρεπή δουλειά με μισθό, ωράριο, ασφάλιση

Ενιαία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον κλάδο της έρευνας η οποία να καλύπτει πλήρως τις μισθολογικές και τις ασφαλιστικές ανάγκες και τα εργασιακά μας δικαιώματα. Κατάργηση του άθλιου καθεστώτος των υποτροφιών, θέλουμε συμβάσεις που αναγνωρίζουν την εργασία μας.

-Καμία εργασία χωρίς σύμβαση. Συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου για το επικουρικό έργο. Καμία ανάθεση μαθημάτων χωρίς να καλύπτεται από σχετική σύμβαση.

-Μόνιμες προσλήψεις σε εξειδικευμένο διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό για την κάλυψη των πάγιων αναγκών των ιδρυμάτων.

-Τακτικό πολυετές κονδύλι από το υπουργείο που να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες σε επικουρικό έργο. Έγκαιροι προϋπολογισμοί με προβλέψεις για έγκαιρη υπογραφή, και κονδύλια για όλο τον χρόνο διδασκαλίας. Αξιοπρεπείς αμοιβές για διδασκαλία και επίβλεψη πανεπιστημιακού επιπέδου.

Κατάργηση της υπ’ αρ. 152694/Ζ1/25.11.2021 (ΦΕΚ 5584 Β’) Κοινής Υπουργικής Απόφασης που υποχρεώνει την επιστροφή δεδουλευμένων από τους/τις συναδέλφους/φισσες μας. Καμία διεκδίκηση δεδουλευμένων από το ΙΚΥ και οποιοδήποτε άλλο ίδρυμα, να σταματήσουν άμεσα οι εκβιασμοί. 

Διαμόρφωση των προαπαιτούμενων παραδοτέων σε κάθε χρηματοδοτούμενο έργο με βάση την εκάστοτε επιστημονική/ερευνητική διαδικασία. Άμεση αλλαγή των παραδοτέων που είναι πέραν των δυνατοτήτων και αρμοδιοτήτων των υποψηφίων διδακτόρων.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις