20.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Παγκόσμια Ημέρα περιβάλλοντος | Πρωταγωνιστές οι Έλληνες εφοπλιστές στο «φρένο» για την πράσινη μετάβαση και την απανθρακοποίηση

Πρόσφατα

Άρθρο – Παρέμβαση της διοίκησης της ΠΕΝΕΝ

Για άλλη μια φορά πέρασε η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος (5/6) και περίσσεψαν οι επικοινωνιακές φανφάρες από τα διεθνή, πολιτικά – οικονομικά κέντρα εξουσίας και αποφάσεων τα οποία δηλώνουν υποκριτικά ότι κόπτονται για τον κίνδυνο που διέρχεται ο πλανήτης και οι λαοί αλλά επί της ουσίας είναι αυτοί που προκαλούν και επιδεινώνουν την κλιματική κρίση!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία στον οποίο έχουν αναμειχθεί όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και ο οποίος αποδεδειγμένα προκαλεί ανυπολόγιστες συνέπειες αφού από τους ανελέητους βομβαρδισμούς υπονομεύονται οι φυσικοί πόροι, μολύνεται  το έδαφος, οι υδάτινες πηγές και καταστρέφονται τεράστιες δασώδεις περιοχές!

Είναι οι ίδιες δυνάμεις σε όλο τον κόσμο που στο όνομα των κερδοφόρων επενδύσεων εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία (να σπρώξουν τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια τους) καταστρέφοντας το περιβάλλον στην θάλασσα, στην στεριά, τον αέρα και τα βουνά και έτσι επιβαρύνουν την υγεία και την ζωή των λαών!

Στην χώρα μας, οι κυβερνητικές πολιτικές όλα τα τελευταία χρόνια παρά την αντίθετη  προπαγάνδα τους βάζουν το χεράκι τους στηρίζοντας τα επιχειρηματικά συμφέροντα (ντόπια και ξένα) στην καταστροφή του περιβάλλοντος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το αντι-περιβαλλοντικό Master Plan της κινέζικης Cosco στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά!

Ακόμη πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του δαιμόνιου εφοπλιστικού κεφαλαίου.. αυτοί είναι οι μεγάλοι και θλιβεροί πρωταγωνιστές που βάζουν συστηματικά φρένο σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς για να αποτραπούν ουσιαστικά μέτρα για την απανθρακοποίηση των καρκινογόνων αερίων που εκπέμπουν οι τσιμινιέρες της αρμάδας τους από τα βρώμικα και επικίνδυνα Ναυτιλιακά καύσιμα που χρησιμοποιούν.

Στο πλαίσιο αυτό και μέσα από ένα μπαράζ ανακοινώσεων η ΕΕΕ  επιχειρεί να κάνει το μαύρο – άσπρο σχετικά με την πολιτική της στην λεγόμενη πράσινη μετάβαση στη Ναυτιλία.

Το εφοπλιστικό lobby έχει συγκροτήσει την περιβόητη HELMEPA για να εμφανίσουν στην ελληνική κοινωνία την δήθεν ευαισθησία τους για το θαλάσσιο περιβάλλον και η οποία έχει ως κεντρικό σύνθημα εδώ και δεκαετίες «Όχι σκουπίδια – πλαστικά σε θάλασσες και ακτές» όμως στα κορυφαία ζητήματα που αναδεικνύονται σχετικά με το περιβαλλοντικό ναυτιλιακό αποτύπωμα και όχι μόνο αυτό,  η συγκεκριμένη «οικολογική» οργάνωση έχει υπερθεματίσει σε όλη την στρατηγική της ΕΕΕ για την παράταση και των πιο στοιχειωδών μέτρων για την απανθρακοποίηση της Ναυτιλίας!!

Η «ευαίσθητη» αυτή εφοπλιστική οργάνωση (δημιουργήθηκε το 1982, 45 ετών) ουδέποτε τόλμησε να ψελλίσει ότι οι εφοπλιστές  επί χρόνια πέταγαν τα σκουπίδια και άδειαζαν τις σεντίνες, μολύνοντας θάλασσες και ωκεανούς και ότι οι εξορμήσεις της ήταν οι γόπες και τα πλαστικά στις ελληνικές παραλίες.

Κατά τα υπόλοιπα διατυμπανίζουν στην διαπασών ότι τάχα: «Πρωτοστατούν με συνέπεια στις παγκόσμιες προσπάθειες για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του κλάδου».

Ο πρωταγωνιστικός τους ρόλος ήταν και είναι να φρενάρουν, να καθυστερήσουν και να αναβάλλουν κάθε μέτρο που τους περιορίζει την αντι-περιβαλλοντική επιχειρηματική τους δράση!

Αιδώς Αργείοι!

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις