20.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

«Εμείς στο Πεδίον του Άρεως»: Συνέχεια σήμερα (31/5) με συνέλευση (6μμ.) στην πλατεία Πρωτομαγιάς – Διαμαρτυρία (8.15μμ.) στο Θέατρο «Άλσος»

Πρόσφατα

Χθες το πρωί συνεργεία της AVAX -αναδόχου του έργου του σταθμού μετρό “δικαστήρια”- άρχισαν να τοποθετούν λαμαρίνες πάνω στις μπετονένιες βάσεις γύρω από την πλατεία. Κόσμος από τη γειτονιά ενημέρωσε, κινητοποιήθηκε και έσπευσε στην πλατεία. Απαίτησαν να τους δείξουν «την οικοδομική άδεια της περίφραξης, καλέσαμε την αστυνομία να σταματήσει τις εργασίες εφόσον δεν υπάρχει άδεια. Αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει καμία οικοδομική άδεια, και κάνουν τις εργασίες μόνο στη βάση του ΦΕΚ κατάληψης της πλατείας από την Αττικό Μετρό. Μάλιστα, όταν τους εξηγήσαμε ότι η πλατεία έχει παραχωρηθεί για εκδηλώσεις από την περιφέρεια το επόμενο διάστημα, μας απάντησαν ότι θα αφήσουν 2 ανοίγματα.. Λες και μπορούν να γίνουν οι εκδηλώσεις μέσα στις λαμαρίνες. Στη συνέχεια, κόσμος που έφτασε στην πλατεία κάθισε πάνω στις μπετονένιες βάσεις, αποτρέποντας τη συνέχιση της περίφραξης»

Αντιδρώντας η συλλογικότητα «Εμείς στο Πεδίον του Άρεως» κάλεσε σε τρεις συγκεντρώσεις σήμερα Τετάρτη 31 Μάη:

▷▷ στις 7.30πμ, στην πλατεία Πρωτομαγιάς, για την αποτροπή της συνέχισης των εργασιών περίφραξης. Αποτέλεσμα; Όπως αναφέρει, σχολιάζοντας την παρακάτω φωτογραφία: «Η μαζική συμμετοχή από το πρωί έχει αποτρέψει την επέκταση της περίφραξης. Καθόμαστε στις μπετονένιες βάσεις ώστε να μην τοποθετηθούν οι λαμαρίνες Απευθύνουμε διαρκές κάλεσμα να έρχεται κόσμος μέχρι τις 3μμ για να αποτραπεί η κατάληψη της πλατείας».

▷▷ στις 6μμ, στην πλατεία Πρωτομαγιάς, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, και σε συνέλευση για τη συνέχεια των δράσεών τους.

▷▷ στις 8.15μμ., σε παρέμβαση με αφορμή την πρώτη θερινή συναυλία στο θέατρο «Άλσος»

«Εδώ στην άσχημη πόλη που απ’ την ανάγκη κρατιέται»*, να υπερασπιστούμε το δημόσιο χώρο, να βάλουμε φρένο στην αυθαιρεσία του θεάτρου “Άλσος”

Αρκετοί/ες επισκέπτ(ρι)ες του πάρκου και κάτοικοι της ευρύτερης γειτονιάς ενδεχομένως πίστεψαν ότι η επαναλειτουργία του “θεάτρου Οικονομίδη” θα βοηθήσει στην αναβάθμιση του πάρκου. Διαψεύστηκαν, αφού το “θέατρο Άλσος” συμφερόντων Η. Μαροσούλη, αυθαιρετεί με πολλούς τρόπους απέναντι στο δημόσιο χώρο:

Με την ηχορύπανση που προκαλούν τα πολλά ντεσιμπέλ των συναυλιών: πολλά βράδια τους καλοκαιρινούς μήνες, οι κάτοικοι των γύρω γειτονιών υποφέρουν, ενώ οι επισκέπτ(ρι)ες του πάρκου αισθάνονται ότι περπατάνε σε συναυλιακό χώρο (συχνά μπουζουξίδικο) . Αυτή η δραστηριότητα, μαζί με τη φωτορύπανση, διώχνει την πανίδα και προκαλεί πρόβλημα και στη χλωρίδα του Πεδίου του Άρεως.

Με την μετατροπή του χώρου πρασίνου πάνω από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (εκεί που βρίσκεται η μπάρα) σε παράνομο parking.

Με την τοποθέτηση του νέου θηριώδους μόνιμου μεταλλικού στεγάστρου: το στέγαστρο είναι μόνιμο, ενώ θα έπρεπε να απομακρύνεται τις περιόδους που δεν λειτουργεί ο εξωτερικός χώρος. Επιπλέον κρύβει το παλιό κτίριο του Άλσους, εκτείνεται πολύ πιο έξω από εκεί που υπήρχε η άδεια για την αρχική εξέδρα, και είναι συνολικά εκτός κλίμακας του χώρου.

Επικεντρώνουμε σε 3 σημαντικές αυθαιρεσίες, αλλά υπάρχουν και άλλα ζητήματα, όπως η αποκοπή μέρους του πάρκου με δίμετρο μόνιμο φράχτη, και η παράνομη προσπάθεια επέκτασης της “αυλής” με πέργκολα προς την Ευελπίδων που σταμάτησε από το δασαρχείο.

Η λειτουργία του θεάτρου Άλσος και η εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου συνολικά, λειτουργεί ως διαρκής πληγή στο σώμα του πάρκου, αλλά και της γειτονιάς.

*στίχος από το τραγούδι “Πατρίδα” του Αλκίνοου Ιωαννίδη, ο οποίος τραγουδάει στην αυριανή συναυλία.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις