19.9 C
Athens
Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

Προκαλεί η ΕΛ.ΑΣ, παρά τα εξοργιστικά ντοκουμέντα αστυνομικής βίας

Πρόσφατα

Η «μπάλα στην εξέδρα» από την ελληνική αστυνομία, για μια ακόμη ημέρα καταστολής με αδιάψευστα ντοκουμέντα αγριότητας. Τα αποκαλυπτικά βίντεο που δείχνουν την επίθεση των ΜΑΤ στην πορεία και τις επικίνδυνες ενέργειες γερανού της ΕΛ.ΑΣ | Πηγή: efsyn.gr

Σε μια ευνομούμενη πολιτεία τα βίντεο που κυριάρχησαν σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα είχαν φέρει ήδη παραιτήσεις στο υψηλότερο επίπεδο και, στη χειρότερη περίπτωση, παρέμβαση για έρευνα των περιστατικών ακραίας αστυνομικής βίας. Στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τάκη Θεοδωρικάκου, όμως, είναι απλά… Πέμπτη και η ΕΛ.ΑΣ. αντί να λογοδοτήσει εκδίδει ανακοινώσεις που προκαλούν το κοινό αίσθημα.

Η αστυνομία, στη δική της εκδοχή για τα σημερινά γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας, στο περιθώριο ακόμη μια μεγαλειώδους διαμαρτυρίας για το έγκλημα στα Τέμπη, δεν έχει καμία αναφορά στην απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ σε μπλοκ διαδηλωτών που κινούνταν στο Σύνταγμα ειρηνικά, ενώ δεν υπάρχει ούτε λέξη για την παραλίγο τραγωδία με γερανό της αστυνομίας να κινείται με υψηλή ταχύτητα κατά διαδηλωτών, τραυματίζοντας, τουλάχιστον ένα άτομο.

Αντιθέτως, η ΕΛ.ΑΣ ανακάλυψε «ομάδα ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και φέροντας ξύλα, πέτρες, κομμάτια μαρμάρου» και με τον τρόπο αυτό επιχείρησε να δικαιολογήσει αυτό που καταγράφηκε ξεκάθαρα σε βίντεο, την απρόκλητη, δηλαδή, επίθεση των δυνάμεων καταστολής με ξεκάθαρο σκοπό να προκαλέσουν και να διαλύσουν την ειρηνική κινητοποίηση.

Πηγές από την αστυνομία αναφέρουν ότι σχετικά με το περιστατικό με τον γερανό θα… συλλεχθούν στοιχεία και εφόσον προκύψει πειθαρχικό παράπτωμα… θα αποδοθούν ευθύνες.

Τα βίντεο που δεν είδε η ΕΛ.ΑΣ είναι αδιάψευστοι μάρτυρες

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
Σήμερα, Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 και ώρα 11:00, στο πλαίσιο της εξαγγελθείσας 24ωρης Γενικής Απεργίας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και μετά από κάλεσμα διάφορων Ομοσπονδιών, Σωματείων, Συλλόγων, Οργανώσεων και Συλλογικοτήτων, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή περίπου 30.000 ατόμων, σε διάφορα σημεία στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στις Πλατείες Συντάγματος, Κλαυθμώνος, Κολοκοτρώνη,  στα Προπύλαια και στα Χαυτεία.
Εν συνεχεία, περίπου 22.000 συγκεντρωμένα άτομα στον άξονα των Προπυλαίων, σχηματοποιήθηκαν στο οδόστρωμα της Πανεπιστημίου και πραγματοποίησαν πορεία, κινούμενοι μέσω των οδών Πανεπιστημίου, Πλατεία Συντάγματος, Λεωφόρου Αμαλίας, Λεωφόρου Συγγρού με τελικό προορισμό γραφεία εταιρείας στην οδό Πετμεζά στην Καλλιθέα. Ο κύριος όγκος των συγκεντρωμένων παρέμεινε επί της Λεωφόρου Συγγρού, όπου μετά την ολοκλήρωση ομιλιών αποχώρησαν σταδιακά.
Περίπου 5.000 εκ των συγκεντρωμένων ατόμων κατά μήκος της οδού Σταδίου, ξεκίνησαν πορεία στις 12:30 με κατεύθυνση προς το Σύνταγμα, ενώ παράλληλα η συνάθροιση των ατόμων στην Πλατεία Συντάγματος μετακινούνταν κατά τμήματα στην οδό Πανεπιστημίου προς Ομόνοια.
Στις 13:30 και ενώ η πορεία με σημείο εκκίνησης την Σταδίου εξελίσσονταν ομαλά μέσω του δρομολογίου Σταδίου, Πλατεία Συντάγματος, Όθωνος, Λεωφόρος Βασ. Αμαλίας, Πανεπιστημίου, ομάδα ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και φέροντας ξύλα, πέτρες, κομμάτια μαρμάρου και άλλα αντικείμενα παρεισέφρησαν στο πίσω μέρος των πορευμένων στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος.
Κατά την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στο συγκεκριμένο σημείο, προκειμένου να τους αποσπάσουν από τον κορμό της πορείας, τα άτομα δρώντας σε υποομάδες εξαπέλυσαν, εντός της Πλατείας και στην ανωφέρεια της οδού Βασιλέως Γεωργίου Α΄, σφοδρές επιθέσεις με ρίψεις μολότοφ, πετρών, μαρμάρων και άλλων αντικειμένων στις αστυνομικές δυνάμεις.
Οι αστυνομικές δυνάμεις, με χρήση των αναγκαίων μέσων, τους απώθησαν και τα άτομα διασκορπίστηκαν προς διάφορες κατευθύνσεις, εκδηλώνοντας εκ νέου διαδοχικές επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών στην οδό Πανεπιστημίου και στα γύρω στενά όπου κατέληξαν.
Κατά τη διέλευση τους στα ανωτέρω σημεία προκάλεσαν φθορές σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, η καταγραφή των οποίων είναι σε εξέλιξη.
Μέχρι στιγμής, έχουν προσαχθεί 14 άτομα και έχουν συλληφθεί 3 άτομα από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας που χειρίζεται προανακριτικά την υπόθεση.
Από τα γεγονότα τραυματίστηκαν (5) αστυνομικοί και σημειώθηκαν φθορές σε δημόσιο εξοπλισμό των δυνάμεων.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις