19.9 C
Athens
Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

Σχόλιο ΜΕΤΑ-ΟΤΑ για την 4μηνη παράταση της «Κοινωφελούς Εργασίας» στους ΟΤΑ που ανακοίνωσε ο Χατζηδάκης

Πρόσφατα

Τετράμηνη παράταση στο τρέχον Πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

Ο κ. Χατζηδάκης, αφού αναφέρθηκε στη μη εξάντληση του προϋπολογισμού του Προγράμματος, τόνισε, «θέλω να κάνω μία ανακοίνωση, θα δοθεί 4μηνη παράταση στην Κοινωφελή Εργασία, κι αυτό είναι επίσημο». Ο κ. Χατζηδάκης δεν κάνει χάρη σε κανέναν, γιατί αυτή είναι η νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική της ΝΔ. Να συνεχίσει και να διευρύνει δηλαδή την ελαστική και κακοπληρωμένη εργασία και να διαλύσει τις υπηρεσίες του Δημοσίου και των ΟΤΑ, σε όφελος των ιδιωτών.

Πατώντας, λοιπόν, πάνω στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, ανακυκλώνει τους εργαζόμενους και οδηγεί ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας να ζει οριακά, αφού θα δουλεύει ένα οχτάμηνο, μετά θα απολύεται, θα προσπαθεί να επιβιώνει με επίδομα ανεργίας, όποιοι θα το δικαιούνται, και μετά θα περιμένει ένα επόμενο πρόγραμμα!

Επισημαίνουμε ότι οι εργαζόμενοι από τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ δεν θεωρούνται εργαζόμενου, αλλά ωφελούμενοι, δεν έχουν τα όποια δικαιώματα προβλέπονται στην εναπομείνασα – κολοβή – εργατική νομοθεσία και δεν αμείβονται με τη ΣΣΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αλλά με τον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη που προβλέπεται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε) της ΓΣΕΕ, ανεξάρτητα προϋπηρεσίας, ειδικότητας ή κατηγορίας.

Και το κυριότερο για τους δημάρχους είναι ότι η μισθοδοσία τους καλύπτεται από τον ΟΑΕΔ. Δεν είναι τυχαίο που «…ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου με επιστολή του στον υπουργό από τις 31/11/22 […] ζητούσε από τον κ. Χατζηδάκη να εξευρεθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση προκειμένου να διασφαλιστεί η έναρξη ενός νέου κύκλου κοινωφελούς εργασίας ή η παράταση του ήδη υφιστάμενου προγράμματος […] προκειμένου να καλυφθούν και το 2023 -μία δύσκολη χρονιά με πολλαπλές εκλογές- οι ανάγκες των δήμων και των δημοτών»….».

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η πλειοψηφία των δήμων δεν φροντίσει να χορηγεί σ’ αυτούς τους εργαζόμενους, που δουλεύουν σε ανθυγιεινές και επικίνδυνες εργασίες, ούτε τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και το γάλα και να υποβάλλονται σε περιοδικές ιατρικές και διαγνωστικές εξετάσεις, ζητήματα που είναι συμβατικές τους υποχρεώσεις και απορρέουν από τις ΣΣΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Έτσι λοιπόν οι εργαζόμενοι αυτοί, ιδιαίτερα αυτοί που απασχολούνται στην καθαριότητα, το πράσινο και τα τεχνικά συνεργεία, ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με αποτέλεσμα να μην προσλαμβάνεται το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό όλων των κατηγοριών και κλάδων, για να στελεχώσουν όλες τις υπηρεσίες, να διευρύνεται η ελαστική και κακοπληρωμένη εργασία στους ΟΤΑ, να αυξάνονται τα εργατικά ατυχήματα, να ταλαιπωρούνται οι πολίτες, από την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και να εκχωρούνται υπηρεσίες σε ιδιώτες.

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους, μόνιμους και ορισμένου χρόνου, και τα σωματεία τους, να βρεθούν απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές, που στον 21ο αιώνα, ενώ η επιστήμη και η τεχνική, με τη ραγδαία είσοδο στην παραγωγική διαδικασία και τις υπηρεσίες, των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής σήμερα και της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης αύριο, μας επιτρέπουν να δουλεύουμε λιγότερες ώρες και να έχουμε υψηλότερους μισθούς και δικαιώματα,αντίθετα η ζωή μας χειροτερεύει και η εργασία ελαστικοποιείται.

Δεν χρωστάμε σε κανέναν. Εμείς εξυπηρετούμε τους πολίτες. Εμείς καθαρίζουμε και συντηρούμε τις πόλεις και τα χωριά όλης της χώρας, κάτω από οποιασδήποτε συνθήκες και χωρίς προσωπικό. Γι’ αυτό διεκδικούμε αυξήσεις στους μισθούς μας, τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, για να ελαχιστοποιηθούν τα εργατικά ατυχήματα και στελέχωση όλων των υπηρεσιών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

23-01-2023
Από το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις