Περίπου 160 εργαζόμενοι από το Βοήθεια στο Σπίτι (ΒσΣ) των Δήμων μένουν εκτός των οριστικών πινάκων της προκήρυξης 4Κ/2020, μετά από πολλά χρόνια εργασίας, για να επιβεβαιωθεί, με δραματικό τρόπο, η εκτίμηση που είχαμε κάνει απ’ την αρχή, ως ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, ότι και με την προκήρυξη αυτή, ιδιαίτερα για το βοηθητικό προσωπικό, θα επαναλαμβάνονταν τα ίδια προβλήματα, όπως και με την 3Κ/2018, για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, όπου έμειναν εκτός εργασίας πολλοί εργαζόμενοι.

Δεν μπορεί η πολιτεία να κρύβεται πίσω από έναν διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και να απολύει εργαζόμενους που εργάζονται, χωρίς καμιά διακοπή 16, 17 και 18 χρόνια, και παρόλα αυτά να είναι επί τόσα χρόνια συμβασιούχοι! Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει σαφής καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας και του συντάγματος, το οποίο προβλέπει ότι για τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δημοσίου και των ΟΤΑ, προσλαμβάνεται μόνιμο προσωπικό.

Η συντριπτική πλειοψηφία όσων μένουν εκτός είναι της κατηγορίας ΥΕ. Εκτός από το ότι αποτελούν έμπειρο προσωπικό, μιας και εργάζονται, πάνω από 18 χρόνια, αποτελεί πρόκληση. Ακόμη και ο πιο σκληρός εργοδότης θα ήταν δύσκολο να απολύσει εργαζόμενο, και μάλιστα χωρίς αποζημίωση, μετά από τόσα χρόνια συνεχούς εργασίας.

Οι εργαζόμενοι του ΒσΣ από 3.800 που ήταν το 2008 και μετά, σήμερα αριθμούν μόνο 2.909. Οι υπηρεσίες που προσφέρονται από τους εργαζόμενους του ΒσΣ δεν καλύπτονται από άλλες δομές υγείας και πρόνοιας του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Άρα, δεν περισσεύει κανείς. Τόσο οι Δήμοι όσο και η πολιτεία, έχουν χρέος να διασφαλίσουν τη συνέχιση της εργασίας τους, η οποία δεν επιβαρύνει το κράτος, παρά με ένα ελάχιστο οικονομικό κόστος, εντούτοις προσφέρει μεγάλα και σημαντικά οφέλη στους πολίτες στους Δήμους και κατ’ επέκταση στο κράτος και την πολιτεία.

Απαιτούμε τώρα την μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Να σταματήσει ο εμπαιγμός και η ομηρία χιλιάδων εργαζόμενων συμβασιούχων που επί σειρά ετών καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και χωρίς αυτούς οι υπηρεσίες δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν.

Καλούμε την ΠΟΕ-ΟΤΑ, τα σωματεία των δήμων και τον εργαζομένων στο ΒσΣ να παίξουν καθοριστικό ρόλο, να ηγηθούν μιας συντονισμένης προσπάθειας και να μη συνεχίσουν να μένουν σε κάποιες διαπιστώσεις και ανακοινώσεις, περιμένοντας μόνο, να δοθεί πολιτική λύση «εξ ουρανού» εν όψει εκλογών.

20-01-2023
Από το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ