Μυστήριο με τον διαγωνισμό της Ειδικής Διαχείρισης και με τη νομική γνωμοδότηση που έχει ζητήσει από τα υπ. Ενέργειας και Οικονομικών επί της επιστολής-ένστασης της κοινοπραξίας ΓΕΚ- AD Holdings | Από το Γιάννη Κιμπουρόπουλο – Πηγή: efsyn.gr

Αλυτο παραμένει το μυστήριο του ενός εκ των δύο παράλληλων διαγωνισμών πώλησης της ΛΑΡΚΟ, αυτού που διενήργησε ο Ειδικός Διαχειριστής και αφορά τα μεταλλεία και μεταλλευτικά δικαιώματα της εταιρείας σε πέντε περιοχές της χώρας, καθώς ο τελευταίος δεν έχει ακόμη ανακηρύξει προτιμητέο επενδυτή.

Ως γνωστόν, ενώ στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για το εργοστάσιο μεταλλουργίας και τα μεταλλεία σε Λάρυμνα και Λούτσι ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings, η οποία έκανε και τη μοναδική προσφορά, στον άλλο διαγωνισμό, εκτός από την κοινοπραξία, κατέθεσε προσφορά και η ιρλανδική CMI, και μάλιστα με τίμημα τυπικά θηριωδώς πολλαπλάσιο από της κοινοπραξίας, η οποία περιορίστηκε σε ένα συμβολικό τίμημα, προβάλλοντας τη συνολική της προσφορά για όλη τη ΛΑΡΚΟ, κοντά στα 5 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, επιστολή της ελληνικής κοινοπραξίας, που ουσιαστικά ζητεί να κηρυχθεί έκπτωτη η ιρλανδική προσφορά λόγω προβλημάτων αξιοπιστίας και απουσίας επιχειρηματικού σχεδίου, έφερε σε αμηχανία τον Ειδικό Διαχειριστή, που εδώ και τρεις εβδομάδες έχει παραπέμψει το θέμα στις νομικές υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων (Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Οικονομικών), χωρίς μέχρι στιγμής να έχει λάβει απάντηση ώστε να αποφασίσει ποιος ανακηρύσσεται προτιμητέος επενδυτής και να προχωρήσει η επόμενη φάση, το λεγόμενο shoot out. Δηλαδή, το δικαίωμα εκατέρωθεν βελτιωμένων προσφορών για το σύνολο πλέον των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ και από τους δύο διεκδικητές της. Βεβαίως, αν επικρατήσει το σενάριο να κηρυχθεί έκπτωτη η ιρλανδική CMI τα πράγματα απλοποιούνται ως προς την έκβαση του διαγωνισμού που καταλήγει στην κοινοπραξία ΓΕΚ – AD, αλλά με ανοιχτό το ενδεχόμενο νομικών προσφυγών και εμπλοκών.

Η διαδικασία διάσπασης των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ, που επελέγη από την κυβέρνηση της Ν.Δ. μέχρι στιγμής, εκτός από την απαξίωση της μεταλλουργίας, παρατείνει την ομηρία των 1.060 εργαζομένων, που από τον περασμένο Ιούλιο αφενός έχουν απολυθεί, αφετέρου επαναπροσλαμβάνονται με μηνιαίες-διμηνιαίες συμβάσεις.

Προχειρότητα

Χαρακτηριστικό της νομοθετικής προχειρότητας από τα συναρμόδια υπουργεία είναι ότι ενώ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα με τροπολογία παρατάθηκε για τέσσερις επιπλέον μήνες η θητεία του Ειδικού Διαχειριστή που είχε λήξει αρχές Οκτωβρίου, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα νομιμότητας σε πράξεις και αποφάσεις του, με άλλη τροπολογία που ψηφίζεται αύριο δίνεται η δυνατότητα να συνεχιστεί η απασχόληση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ με μηνιαίες ή διμηνιαίες συμβάσεις.

Η τροπολογία έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών με το οποίο, μεταξύ άλλων, κυρώνεται η συμφωνία κυβέρνησης – εφοπλιστών για «εθελοντική φορολογική συνεισφορά» μόλις 60 εκατ. ευρώ, ενώ μειώνεται σε μόλις 5% η φορολόγηση των μερισμάτων τους. Η διάταξη που έχει περιληφθεί για τη ΛΑΡΚΟ δίνει τη δυνατότητα στον Ειδικό Διαχειριστή να συνεχίσει τις μηνιαίες-διμηνιαίες συμβάσεις των 1.060 εργαζόμενων μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2023, ενώ η επιπλέον δαπάνη θα καλύπτεται από το Δημόσιο. Στην ίδια διάταξη προβλέπεται η κάλυψη της καταβολής αποζημιώσεων για ψυχική οδύνη στις οικογένειες εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ που έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα από το 2015 και μετά.

Οπως είναι προφανές, το κονδύλι ύψους περίπου 23 εκατ. ευρώ που είχε διατεθεί στην Ειδική Διαχείριση για τη μισθοδοσία των εργαζομένων έχει ήδη εξαντληθεί. Στο μεταξύ, τα έσοδα που χάνει η μεταλλουργία με την επιλογή να τεθεί εκτός λειτουργίας εδώ και πέντε μήνες πολλαπλασιάζονται. Με την τιμή του νικελίου σε νέο ράλι ανόδου κοντά στα 29.000 δολάρια ο τόνος (μηνιαία άνοδος 26,6%) υπολογίζεται ότι χάνονται έσοδα τουλάχιστον 8 εκατ. τον μήνα.