ΚΟΙΝΩΝΙΑ MOTIONTEAM/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Διαδηλώσεις κατά του αστυνομικού κράτους του καθεστώτος Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθούν στις 6 Δεκέμβρη, με αφορμή τα 14 χρόνια από τη δολοφονία στα Εξάρχεια του Αλέξη Γρηγορόπουλου αλλά και για όλους και όλες που χάθηκαν όλα αυτά τα χρόνια από τη βία του κράτους, της αστυνομίας, των φασιστών και της πατριαρχίας: τον Παύλο Φύσσα, τον Βασίλη Μάγγο, τον Ζακ/Zackie, τον Νίκο Σαμπάνη, τις δολοφονημένες γυναίκες… 

Η  δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και η κοινωνική έκρηξη που ακολούθησε διέλυσε με απόλυτο τρόπο τις προσχηματικές αφηγήσεις περί συναίνεσης και ομαλότητας στη νεοφιλεύθερη αστική δημοκρατία. Ενώ πλαστή ευφορία της «ισχυρής Ελλάδας» και των Ολυμπιακών Αγώνων είχε ήδη ξεφτίσει και η επερχόμενη κατάρρευση άρχιζε να εμφανίζεται, η σφαίρα του Κορκονέα πέτυχε μια ολόκληρη γενιά. Κι αυτή απάντησε, ενάντια στην κρατική βία, τον αυταρχισμό, το διαλυμένο μέλλον. Σήμερα, βρισκόμαστε μπροστά σε μια συντονισμένη επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα με στόχο την οικοδόμηση ενός νέου αυταρχικού κράτους. Σε αυτό οι πολίτες οφείλουν να πειθαρχήσουν, αλλά και να μάθουν να ζουν διαφορετικά χωρίς να διεκδικούν τίποτα. Πρέπει να φοβηθούν ώστε να αποδεχτούν την φτώχεια τους και την ραγδαία χειροτέρευση της ζωής τους μέσα σε λίγους μόνο μήνες.

Στην Αθήνα προγραμματίζονται δύο διαδηλώσεις από τα Προπύλαια προς τη Βουλή: από φοιτητικούς συλλόγους και μαθητές (1μμ.) και από πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς, μαζικούς φορείς και άλλες συλλογικότητες (6.30μμ.). Στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην Καμάρα (6μμ.)

Θεσσαλονίκη: Η αστυνομία χτύπησε τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη σφαίρα στο κεφάλι του 16χρονου Ρομά, Κώστα Φραγκούλη (βίντεο, φωτογραφίες)


Πρωτοβουλία πολιτών στη Θεσσαλονίκη για τον έλεγχο της καταστολής ενόψει της 6ης Δεκέμβρη και τις εκδηλώσεις για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

Πολιτική πρωτοβουλία πολιτών με σκοπό τον έλεγχο της διαχείρισης της καταστολής συγκροτείται στη Θεσσαλονίκη εν όψει των εκδηλώσεων της 6ης Δεκέμβρη για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου | Από τον Απόστολο Λυκεσά – Πηγή: efsyn.gr

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο κάτω από το οποίο συγκεντρώνονται ήδη υπογραφές, είναι διάχυτη η ανησυχία καθώς «φοβόμαστε ότι, αργά ή γρήγορα, η τεταμένη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της επιλογής της κυβέρνησης να επιβάλει την πολιτική της στον χώρο της ανώτατης παιδείας (και όχι μόνο) μέσα από βάρβαρη καταστολή, σύντομα θα οδηγήσει και πάλι σε αιματηρές συγκρούσεις που θα θέσουν σε άμεσο κίνδυνο ζωές κυρίως νέων ανθρώπων».

Αφορμή, όσα συνέβησαν στην τελευταία επέτειο του Πολυτεχνείου, με τις δεκάδες προσαγωγές ατόμων μακριά από το επίκεντρο των επεισοδίων καθώς, όπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο τραγουδοποιός Δημήτρης Ζερβουδάκης, «η αίσθηση που έχει μείνει είναι πως όποιος φορούσε μαύρα ρούχα θεωρήθηκε ύποπτος. Οποιοι νεαροί κυκλοφορούσαν σε αριθμό άνω των δύο ατόμων θεωρήθηκαν ύποπτοι. Δυστοπικό σκηνικό ως μια ασύμμετρη απειλή». Αλλά αυτό που κινητοποίησε τώρα ανθρώπους από διαφορετικούς χώρους ήταν «η ανατριχιαστική παραίνεση των αστυνομικών οργάνων προς τη νεολαία της πόλης “ραντεβού στις 6 Δεκέμβρη, για να πάρουμε απουσίες”». Ο κ. Ζερβουδάκης αναρωτιέται «αν η πολιτική εξουσία “ψάχνει” νεκρό με όλη αυτή την ένταση στην καταστολή, έτσι ώστε να κατευθύνει το πολιτικό παιχνίδι όπου αυτή επιθυμεί, εκφοβίζοντας τον μέσο πολίτη, πολλώ δε μάλλον παραμονές εκλογών» και προβληματίζεται «για το αδιέξοδο του απύθμενου εμφυλιακού μίσους που σπέρνεται στα νέα παιδιά».

Στο κείμενο της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Υπεράσπιση των Συνταγματικών Ελευθεριών» δηλώνεται η διαφωνία «με τη δημιουργία επεισοδίων ως μορφή διαμαρτυρίας», τονίζουν όμως ότι «αυτό που μας προκαλεί τεράστια ανησυχία είναι η διαπίστωση ότι κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων καταστολής παραβιάζεται το Σύνταγμα της Ελλάδας».

Σημειώνουν ότι όποιοι συλλαμβάνονται πρέπει να έχουν πρόσβαση σε νομική προστασία, οι τραυματίες σε ιατρική βοήθεια, δεν θα επιτρέψουν κανένα βασανιστήριο και τονίζουν «δεν θα αφήσουμε να μείνει ατιμώρητη καμιά υπέρβαση καθήκοντος από τη μεριά των δυνάμεων καταστολής που δρουν ανεξέλεγκτα, μην υπολογίζοντας την ανθρώπινη ζωή. Ρίψεις βομβίδων κρότου-λάμψης σε ευθεία βολή κατά διαδηλωτών αποτελούν εγκληματικές ενέργειες και ως τέτοιες θα καταγγελθούν στην ελληνική και διεθνή Δικαιοσύνη. Το ίδιο ισχύει για ρίψεις χημικών (CS) σε κλειστούς χώρους, όπως είδαμε να συμβαίνει κατά τη διάρκεια των επεισοδίων μετά την πορεία της 17 Νοέμβρη».

● Δηλώσεις συμμετοχής στην Πρωτοβουλία στο zontanimartyria@gmail.com.