Αντί-Λογος | Συλλογικότητα Εργαζομένων Υπουργείου Εργασίας & Επιθεώρησης Εργασίας | 30-11-2022

Συνάδελφισσες, -οι,

Όσα διαβάσετε παρακάτω, μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαντάζουν αδιάφορα και πολύπλοκα στα μάτια ενός μη μυημένου στα συνδικαλιστικά δρώμενα εργαζομένου. Όμως, αν το σκεφτούμε καλύτερα, είναι πολύ σημαντικά και σας παρακαλούμε να τα διαβάσετε, ζητώντας σας προκαταβολικά συγγνώμη για πιθανές στομαχικές ενοχλήσεις που μπορεί να προκληθούν στους πιο ευαίσθητους/ες.

Είναι σημαντικά, γιατί δείχνουν με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο πώς διαχειρίζονται την ψήφο όλων μας οι συνδικαλιστικές νομενκλατούρες του χώρου μας.

Ενωτική Συνδικαλιστική Δράση, Προοδευτική Συνδικαλιστική Συνεργασία, Υπέρβαση, Συμμαχία… Δεν είναι βόας, δεν είναι κροταλίας… Είναι τα 4 από τα 6 ψηφοδέλτια που εμφανίστηκαν ως δια μαγείας στο χθεσινό Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας, της ΟΣΥΠΕ. Εμφανίστηκαν μάλιστα, λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, και για την ακρίβεια σχηματίστηκαν την τελευταία στιγμή σε κάποια διπλανά γραφεία.

Βλέπετε, για να βγουν τα κουκιά όπως “έπρεπε”, χρειάστηκε:

α) Η ΑΡΣΥ να γίνει …Συμμαχία

β) Οι σύνεδροι από την ΓΓΚΑ, που τις προηγούμενες ημέρες και ώρες ήταν έτοιμοι να υπερβούν τα σύνορα της ΓΓΚΑ και το “ενιαίο ψηφοδέλτιο” τους για χάρη της …συμμαχίας με την ΑΡΣΥ, να περιοριστούν τελικά απλώς στον χαρακτηριστικό τίτλο Υπέρβαση (θα πραγματοποιούσαν βέβαια την υπέρβαση τους μετά την κάλπη και θα συμμαχούσαν με την ΑΡΣΥ για να εκλέξουν Πρόεδρο της ΟΣΥΠΕ, αλλά…)

γ) Η ΠΑΣΚ δεν είχε πρόβλημα να κάνει την συνηθισμένη πια υπέρβαση και να …συμμαχήσει με την ΔΑΚΕ (που στις εκλογές του Συλλόγου Επιθεωρητών είχε συμμαχήσει με την ΑΡΣΥ, …οκ… η κατάσταση θυμίζει το γνωστό τραγούδι του Λουκιανού…) και με 2 συνέδρους από το ΜΤΠΥ, αλλά ταυτόχρονα …να διασπαστεί σε 2 ψηφοδέλτια (μιλάμε για πυρηνική φυσική…) γιατί απλά, έτσι θα βγαίνανε “σωστά” το κουκιά.

Αυτός είναι συνδικαλισμός με …αρχές, όχι αστεία!

Όλα αυτά βεβαία και χωρίς να σας ταλαιπωρούμε άλλο με περιττές πληροφορίες έγιναν για τον εξής απλό λόγο: Τα δύο μπλοκ των “μονομάχων” που άθροιζαν 4 και 4 έδρες αντίστοιχα, δεν θα έπρεπε …να εξαρτώνται από κάποιον ενοχλητικό τρίτο που θα τους ζόριζε καταλαμβάνοντας την 9η κρίσιμη έδρα του ΔΣ.

Οι δύο ενοχλητικοί ήταν φυσικά οι μόνοι που κατέβηκαν εξαρχής …με την κανονική τους ταυτότητα:

Ο Αντί-Λογος και η Αγωνιστική Συσπείρωση.

Συναδέλφισσες,-οι,

Aπό το συνέδριο απουσίαζαν οι συναδέλφισσες/οι , γεγονός που καταδεικνύει την απαξίωση των συνδικαλιστικών διαδικασιών αλλά και της ίδιας της ΟΣΥΠΕ , μιας ομοσπονδίας που δυστυχώς αποτελεί απλώς πεδίο για ένα θλιβερό παιχνίδι “καρεκλών”.

Και όντως είναι λίγο πολύ αδιάφορο ποιος κέρδισε (στην κλήρωση!) την 9η έδρα και ποιος θα είναι αύριο ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΕ. Δυστυχώς, από τα παραπάνω είναι φανερό ότι η κύρια (ελπίζουμε για το καλό όλων μας, όχι και η μόνη) μέριμνα της πλειοψηφίας των εκλεγμένων εκπροσώπων μας είναι η στείρα νομή μιας κάποιας εξουσίας.

Ωστόσο, ας αναλογιστούμε τώρα και κυρίως όταν κληθούμε να ξαναψηφίσουμε στο πρωτοβάθμιο σωματείο μας, ότι ΕΜΕΙΣ είμαστε αυτοί που εκλέγουμε τους εκπροσώπους μας στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία και ας σκεφτούμε για λίγο με καθαρό μυαλό τί ακριβώς κάνουν με την ψήφο μας. Ειδικά, την επόμενη φορά που θα ζητήσουμε ευθύνες από το “ανεπαρκές” δευτεροβάθμιο (ΟΣΥΠΕ) ή τριτοβάθμιο (ΑΔΕΔΥ) συνδικαλιστικό μας φορέα.

Ως Αντι-Λογος, είμασταν οι μόνοι που δεν περιοριστήκαμε σε παρασκηνιακές ζυμώσεις. Τολμήσαμε να διατυπώσουμε δημόσια θέσεις ΠΡΙΝ το συνέδριο και να ζητήσουμε ανοικτά με βάση αυτές την ψήφο των συνέδρων από το βήμα του Συνεδρίου. Δημόσια επίσης, απευθύναμε ενωτικό κάλεσμα για συνεργασία και στις δυνάμεις εκείνες (Αγωνιστική Συσπείρωση), με τις οποίες θεωρούμε πώς μας συνδέουν κοινοί αγώνες και παραπλήσιες θέσεις. Δυστυχώς, δεν υπήρξε καν η διάθεση από πλευράς της Αγωνιστικής Συσπείρωσης για να συζητήσουμε χωρίς προκαταλήψεις, ηγεμονισμούς και αγκυλώσεις πώς θα δυναμώσουμε την φωνή μας στην Ομοσπονδία, με συνέπεια να καταστεί και το επόμενο ΔΣ πεδίο ελεύθερο για διεργασίες, όπως αυτές που περιγράφηκαν παραπάνω.

 Τέλος, ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι το Συνέδριο ομόφωνα ενέκρινε τα 2 ψηφίσματα που κατέθεσε ο ΑντιΛογος:

α) Για την επαναφορά της Επιθεώρησης Εργασίας στην οργανωτική δομή του Υπουργείου

β) Για συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον συνάδελφο Αλέξανδρο Κυτίνο και τους 13 συλληφθέντες που διώκονται γιατί συμπαραστάθηκαν σε μετανάστες και πρόσφυγες στις 16/3/22.

Υ.Γ. Η μόνη ψήφος που κερδήθηκε σε αυτό το προκάτ Συνέδριο ήταν η 3η ψήφος που έδωσε στον ΑντιΛογο κάποιος/α σύνεδρος στην εκλογή αντιπροσώπων για την ΑΔΕΔΥ. Τον/την ευχαριστούμε ειλικρινά για το λίγο φως που χάρισε σε αυτό το κατά τα άλλα μουντό απόγευμα!


Αντί-Λογος: Οι θέσεις μας και κάλεσμα προς τους/τις συναφέλφους/ισσες για μαζική συμμετοχή στο 14ο Συνέδριο της ΟΣΥΠΕ (29/11)