Αναρτήθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, από 4-18/11/2022, σχέδιο νόμου, του Υπουργείου Εσωτερικών, με τίτλο: «Δημοτική Αστυνομία, Φορείς Λαϊκών Αγορών, Απλούστευση διαδικασιών μεταξύ ΟΤΑ και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών», με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει ακόμη ένα βήμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του κατασταλτικού χαρακτήρα της Δημοτικής Αστυνομίας.

Στο λεγόμενο Επιτελικό Κράτος που «φιλοτεχνούν» όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας εικοσαετίας, υποβαθμίζονται συνεχώς οι υπηρεσίες Κοινωνικού χαρακτήρα, της Υγείας, της Παιδείας και της Πρόνοιας, οι υπηρεσίας Καθαριότητας, Πρασίνου, Φύλαξης και Εστίασης, καθώς και οι υποστηρικτικές υπηρεσίες για τη λειτουργία των Διοικητικών και Οικονομικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών Συντήρησης των Υποδομών των Πόλεων των ΟΤΑ, οι αρμοδιότητες των οποίων εκχωρούνται σε ιδιώτες. Στο κράτος θα μείνουν μόνο υπηρεσίες για τις οποίες δεν ενδιαφέρονται οι ιδιώτες, όπως ωμά και δημόσια είχε υποστηρίξει μνημονιακός υπουργός ΥΠΕΣ και όπως απαξιωτικά επανέλαβε νυν υπουργός ότι δεν μπορεί η καθαρίστρια να είναι δημόσιος υπάλληλος!

Με όχημα την απαγόρευση των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, την υποστελέχωση των υπηρεσιών και την εντατικοποίηση της εργασίας, οδηγούν στην συρρίκνωση του δημοσίου και των ΟΤΑ και υλοποιούν την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική τους για λιγότερο κράτος και για την πλήρη εμπορευματοποίηση όλων των δημόσιων αγαθών και κοινωνικών υπηρεσιών.

Οι μόνες ουσιαστικά στελεχωμένες και μάλιστα υπερστελεχωμένες είναι οι υπηρεσίες του σκληρού πυρήνα του κράτους, που είναι η αστυνομία και όλοι οι κατασταλτικοί του μηχανισμού. Νόμος και Τάξη παντού. Τα ΜΑΤ σε κάθε γωνιά και πλατεία της Αθήνας. Η χρήση βίας και χημικών για τον περιορισμό και την καταστολή των διαδηλώσεων και των πορειών διαμαρτυρίας των εργαζομένων, γίνεται καθημερινό φαινόμενο. Οι αστυνομικές επιδρομές στα ΑΕΙ, για την επιβολή της πανεπιστημιακής αστυνομίας, με στόχο την καταστολή κάθε νεανικής φωνής και αμφισβήτησης στα Πανεπιστήμια καλά κρατεί, ενώ το έγκλημα, η διακίνηση ναρκωτικών και λευκής σαρκός όχι μόνο ενισχύονται, αλλά συχνά πυκνά εμπλέκονται αστυνομικοί!

Και σαν να μην φτάνουν τα παραπάνω, με το νομοσχέδιο αυτό ενισχύονται και άλλο αρμοδιότητες που άπτονται του σκληρού πυρήνα του κράτους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που υποτίθεται είναι ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη, δεν πρέπει να μετατραπεί σε μηχανισμό καταστολής.

Όταν  ο δημοτικός αστυνομικός φέρει «ειδικό εξοπλισμό και μέσα δέσμευσης, όπως ενδεικτικά, χειροπέδες και αστυνομικές ράβδους», όταν διατηρείται η διάταξη με την οποία «ενεργεί καθήκοντα ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου», όταν «δύναται να προβαίνει σε συλλήψεις», τότε και τα υπόγεια των δημαρχείων δύναται να μετατραπούν σε κρατητήρια!

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ είναι αντίθετο σε κάθε μέτρο ενίσχυσης του κατασταλτικού χαρακτήρα της δημοτικής αστυνομίας και μετατροπής της σε έναν ακόμα κατασταλτικό μηχανισμό του κράτους. Ζητά μάλιστα και την αφαίρεση κάθε υπάρχουσας αρμοδιότητας που υπερβαίνει το ρόλος της ή για την άσκησή της απαιτείται η χρήση βίας και η λήψη κατασταλτικών μέτρων.  Η δημοτική αστυνομία πρέπει να περιοριστεί στον έλεγχο και την εφαρμογή των διοικητικών και κανονιστικών αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων, σχετικά με την καθαριότητα, την κατάληψη δημόσιων χώρων και τη λειτουργία καταστημάτων στα όρια των αρμοδιοτήτων τους.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι εργαζόμενοι και τα σωματεία του κλάδου, αλλά και οι προοδευτικές και αγωνιστικές δημοτικές κινήσεις και αρχές και όλοι οι πολίτες πρέπει να αντιδράσουν και να ακυρώσουν ένα ακόμη βήμα θωράκισης και ενίσχυσης του αυταρχικού χαρακτήρα του κράτους και περιορισμού των ελευθεριών τους.


12-11-2022
ΜΕΤΑ-ΟΤΑ