Συνεδρίασε σήμερα Πέμπτη το Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, στο οποίο μεταξύ άλλων συζητήθηκε η απόφαση που έχει ληφθεί, εδώ και πάνω από είκοσι ημέρες από το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης, η γενική απεργία την Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2022.

Από το Γιώργη Χρήστου,
μέλος Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή και
Μεικτού Συμβουλίου ΕΣΗΕΑ (ΡαδιοΜέρα)

Από το προεδρείο, έγινε γνωστό πως δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι κ.λπ., σύμφωνα με κοινή απόφαση στην οποία κατέληξαν τα Σωματεία στις εφημερίδες, στα περιοδικά, στη ραδιοτηλεόραση και στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, θα απεργήσουν μαζί με όλους τους εργαζομένους, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, και συγκεκριμένα:

Από την Τετάρτη 9 Νοέμβρη και ώρα 5πμ. μέχρι την Πέμπτη 10 Νοέμβρη και ώρα 5πμ. Η ώρα έναρξης της απεργίας αποφασίστηκε, ώστε να καλυφθούν και οι πρωινές εκπομπές, σε ραδιόφωνο και τηλεόραση, που αρχίζουν εκείνη των ώρα.

Από το προεδρείο, έγινε επίσης γνωστό ότι θα υπάρξει κοινό πανό ΕΣΗΕΑ – ΕΣΠΗΤ και συμβολική συγκέντρωση στο κτήριο της «Απογευματινής», καθώς ήταν «το πρώτο έντυπο που χτυπήθηκε στην αρχή της κρίσης και έκλεισε».

Από τον εργασιακό εκπρόσωπο του in.gr (Alter Ego), Νεκτάριο Δραγάκη, ζητήθηκε, αν και απομένει λίγος χρόνος, να βάλουμε όλοι τα δυνατά μας για να αποκτήσει δυναμική η απεργία στους χώρους δουλειάς, αλλά και να συμμετέχει η ΕΣΗΕΑ στις απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων με μπλοκ και να μη μείνει στη συμβολική συγκέντρωση.

Η απάντηση από πλευράς προεδρείου ήταν πως «θα πάμε κι εκεί». Οψόμεθα, λέμε εμείς!

Πάντως, δεν μπορεί να μη στηλιτευθεί η απάντηση του προεδρείου στην έκκληση του εργασιακού εκπροσώπου της εφημερίδας «Documento» Απόλλωνα Λιακόπουλου να καταδικαστεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ πρόσφατη απόλυση εργαζομένης και να απαιτηθεί η άμεση ανάκλησή της: το δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διότι δεν είναι «μέλος της Ένωσης» δεν είναι απάντηση Σωματείου, που έχει δημιουργηθεί και υπάρχει για να υπερασπίζεται την εργασία και συμφέροντα των δημοσιογράφων, είτε είναι μέλη του είτε όχι.

Όπως και δεν είναι απάντηση Σωματείου, προκειμένου να έχει μια συνδικαλιστική προστασία, το «υπάρχει και η ΕΣΠΗΤ, αρκεί να έχει τρεις μήνες στη δουλειά ως δημοσιογράφος», για να εγγραφεί κάποιος που δεν έχει συμπληρώσει τα απαιτούμενα δύο χρόνια στη δουλειά, ώστε να γίνει μέλος της Ένωσης.


ΥΓ. Για το νομοσχέδιο Οικονόμου για τη δήθεν διαφάνεια στον Τύπο και το νομοσχέδιο για τα Πνευματικά Δικαιώματα (Οργανισμός «Ξενοφώντας»), τα άλλα δύο θέματα της συνεδρίασης, θα υπάρξει αναλυτικότερη ενημέρωσή σας σε επόμενη ανάρτηση.

Σε γενικές γραμμές, από τη συνεδρίαση του Μεικτού, φάνηκε πως η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ… θεωρεί σύμμαχό της τις «καλές προθέσεις» και τις άυλες «διαβεβαιώσεις» του… καλού υπουργού Βασίλη Οικονόμου (ν/σ για δήθεν διαφάνεια στον Τύπο) και την… αντίσταση και πάλη της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη (ν/σ για τον «Ξενοφώντα») έναντι των αλλότριων συμφερόντων, όπως του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), της Google κ.λπ.

Μιλάμε, τώρα, για την… υπουργό που στην καταγγελία, από αρχαιολόγους, υπαλλήλους του υπουργείου της, συντηρητές αρχαιοτήτων κ.λπ., «κλεμμένα είναι» τα 161 αντικείμενα κυκλαδικής τέχνης της «συλλογής» του αρχαιοκάπηλου Στερν, έκανε το… καθήκον της απέναντι στο δισεκατομμυριούχο ψηφίζοντας τον πρόσφατο Ν.4968/2022, ώστε να μπορεί να λέει: «νόμιμα είναι»!