20.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

Πρωτοβουλία για την Ανατροπή: «Κατηγορούμενοι» κι εμείς, δήμαρχε Νάξου. Όπως η «Κυκλαδική» και ο Λάμπρος Δεμερτζής που διώκεις

Πρόσφατα

Η επιχείρηση τρομοκρατίας, φίμωσης, οικονομικού στραγγαλισμού και εξαφάνισης αδέσμευτων ΜΜΕ και δημοσιογράφων, που ελέγχουν την όποια εξουσία, βγάζουν στα μανταλάκια τις εγκληματικές ενέργειες και αποφάσεις της που πλήττουν το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνία, έγινε πλέον «ντόμινο». Καθημερινά σχεδόν τέτοια φαινόμενα. Και ξεκινούν από επαίσχυντα εξώδικα μέσω των οποίων ζητούν και… δηλώσεις μετάνοιας οι «θιγόμενοι», και φτάνουν μέχρι τις εξοντωτικές αγωγές και μηνύσεις SLAPP, προκειμένου να δώσουν την τελειωτική βολή σε όποιον ή όποια δε συμμορφώθηκε με την «κανονικότητα» κυβέρνησης, δημάρχων, εταιρειών, φασιστών (Αθηνά Ζύμαρη, Νίκος Μπογιόπουλος, δύο από τις τελευταίες διώξεις)  κ.λπ. Ενοχλεί η ερευνητική δημοσιογραφία και θέλουν να τη βάλουν στο μαντρί της «ομερτά» της σιωπής, με τις πλειοψηφίες των Ενώσεων Συντακτών να μην απαιτούν τη θεσμοθέτηση anti-SLAPP νομοθεσίας, στηρίζοντας ουσιαστικά τα οικονομικά και άλλα συμφέροντα και την κυβέρνηση της ΝΔ.

Από το Γιώργη Χρήστου, μέλος
της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή
και του Μεικτού Συμβουλίου της ΕΣΕΗΑ

Η τελευταία, μάλιστα, κάνει… ό,τι μπορεί για να μην υιοθετήσει και κάνει αντι-SLAPP νόμο του κράτους, ως οφείλει, tην Οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  «κατά της καταχρηστικής προσφυγής στη δικαιοσύνη (στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού — SLAPP) με στόχο δημοσιογράφους και υπερασπιστές δικαιωμάτων» | Πρόταση οδηγίας – COM(2022)177 στα ελληνικά | Έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών – SWD(2022)117 αγγλικά.

Τη δική του συνεισφορά στη φίμωση της ελευθερίας του Τύπου έβαλε, προσφάτως, και ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός, που διώκει την εφημερίδα «Κυκλαδική» και το συνάδελφο Λάμπρο Δεμερτζή επειδή τον ελέγχουν και αποκαλύπτουν τις ευθύνες που έχει στην ισοπέδωση του υδροβιότοπου της Λαγκούνας, για χάρη της «τουριστικοποίησης». Αφορμή δημοσίευμα στην «Κυκλαδική» του δημοσιογράφου Λάμπρου Δεμερτζή με τίτλο: «Ο δήμος Νάξου έδωσε άδεια να καταστρέψουν τον βιότοπο» (Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022, Έτος 20ο, Φύλλο 5.261).

Στο εξώδικο που απέστειλε ο δήμαρχος έχει το απύθμενο θράσος να απειλεί με SLAPPs μήνυση και αγωγή, εάν δε δημοσιεύσει το ακόλουθο κείμενο: «Ανακαλούμε το δημοσίευμά μας διότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δεν αποτυπώνει την αλήθεια και βλάπτει την τιμή, την υπόληψη και το κύρος του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. […] Τέλος ζητάμε συγγνώμη για τους αναληθείς και προσβλητικούς ισχυρισμούς μας, τους οποίους και ανακαλούμε κατά τ’ ανωτέρω και ανασκευάζουμε ανεπιφύλακτα στο σύνολό τους».

Το εξώδικο που απέστειλε ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στην «Κυκλαδική» (εδώ σε πλήρη οθόνη)

Δημοσιογράφοι από τη Νάξο, οι συναδέλφισσες Πόπη Αλιμπέρτη και Ειρήνη Προμπονά και οι συνάδελφοι Γιώργος Καμβύσης και Ιάκωβος Αξαόπουλος, με κοινό τους κείμενο, δηλώνουν την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους και πως δεν πρόκειται να περάσει η φίμωση του Τύπου. Όπως τονίζουν:

«Η απόφαση της δημοτικής πλειοψηφίας να στραφεί δικαστικά κατά της ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ και του δημοσιεύματός της, αποσείοντας πράξεις και παραλείψεις κατά του ναξιακού περιβάλλοντος, αποτελεί απαράδεκτη πολιτική απόπειρα προσβολής του δικαιώματος της ελευθεροτυπίας. Έτσι στρέφεται εναντίον όλου του τοπικού Τύπου, γραπτού και ηλεκτρονικού. Ο μόνος δρόμος είναι η αντίσταση και η αλληλεγγύη στη διωκόμενη ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ και τον συνάδελφο Λάμπρο Δεμερτζή. Είμαστε όλοι κατηγορούμενοι. Στην ποινικοποίηση της ερευνητικής δημοσιογραφίας αντιτάσσουμε τη σθεναρή βούληση και απόφασή μας να υπερασπίσουμε το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και να ασχολούμαστε πιο δυναμικά με τα προβλήματα του κόσμου και τις παθογένειες της τοπικής εξουσίας και κοινωνίας».

Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή, που παλεύει κόντρα στην «ομερτά» της σιωπής και σε μια δημοσιογραφία ελεγχόμενης από την όποια εξουσία (κυβέρνηση, αιρετούς, εταιρείες κ.λπ.), συνυπογράφει, δηλώνει «ένοχη» για τη διερευνητική δημοσιογραφία και την ελευθερία του Τύπου που υπερασπίζεται, και επαναλαμβάνει: ΝΑΙ στην αντι-SLAPP νομοθεσία | ΟΧΙ στους «μπάτσους» της ενημέρωσης

Επίσης, καταγγέλλει το δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρη Λιανό για τη μέθοδο φίμωσης και τρομοκρατίας της «Κυκλαδικής» και του συναδέλφου Λάμπρου Δεμερτζή και απαιτεί να ανακαλέσει κάθε δίωξη τους, Εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση στους διωκόμενους και δηλώνει αλληλέγγυα σε δημοσιογράφους, πολίτες και κινήματα που στοχοποιούνται, στην προσπάθειά τους να αναδείξουν η αλήθεια γύρω από κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά εγκλήματα που συμβαίνουν στη χώρα μας και όχι μόνο.

Το εξώδικο – απάντηση που απέστειλε η «Κυκλαδική» στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (εδώ σε πλήρη οθόνη)


Ακολουθεί το κοινό κείμενο συμπαράστασης στην «Κυκλαδική» και στο Λάμπρο Δεμερτζή | Αναδημοσίευση από cycladesopen.gr

Η επίδοση από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξώδικου στην ημερήσια εφημερίδα «Κυκλαδική» και η απειλή μήνυσης και αγωγής αποτελούν ευθεία παραβίαση και βίαιη προσβολή του συνταγματικού δικαιώματος της ελευθερίας έκφρασης διά του Τύπου. Το δικαίωμα του πολίτη για πληροφόρηση είναι συστατικό της Δημοκρατίας και οι περιορισμοί του είναι απολύτως συγκεκριμένοι. Διαφορετικά πλήττεται και φαλκιδεύεται η ελευθεροτυπία. Όπως έχουν πει ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, οι δημοσιογράφοι έχουν δικαιολογημένο ενδιαφέρον να ασχολούνται με τη δράση ειδικά δημοσίων προσώπων ή οργανισμών, όταν θίγεται το κοινωνικό σύνολο. Δεν κρίνεται ορθό να λογοκρίνονται, έμμεσα ή άμεσα, γι’ αυτή τους τη δραστηριότητα.

Η έρευνα της «Κυκλαδικής» για την προστασία της ταλαιπωρημένης Λαγκούνας στη Νάξο δεν είναι μεμονωμένο δημοσίευμα γι’ αυτό το πρόβλημα. Είναι ένα χρονίζον θέμα που αφορά το ναξιακό περιβάλλον και τις ευθύνες των τοπικών Αρχών, παρά τις διαπιστώσεις και εκθέσεις ειδικών οργανισμών, του Τύπου και πολιτών.

Δ. Νάξου | Απειλεί με SLAPPs την «Κυκλαδική» και το δημοσιογράφο Λάμπρο Δεμερτζή για τις ευθύνες του στην ισοπέδωση της Λαγκούνας

Η απόφαση της δημοτικής πλειοψηφίας να στραφεί δικαστικά κατά της ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ και του δημοσιεύματός της, αποσείοντας πράξεις και παραλείψεις κατά του ναξιακού περιβάλλοντος, αποτελεί απαράδεκτη πολιτική απόπειρα προσβολής του δικαιώματος της ελευθεροτυπίας. Έτσι στρέφεται εναντίον όλου του τοπικού Τύπου, γραπτού και ηλεκτρονικού. Ο μόνος δρόμος είναι η αντίσταση και η αλληλεγγύη στη διωκόμενη ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ και τον συνάδελφο Λάμπρο Δεμερτζή. Είμαστε όλοι κατηγορούμενοι.

Με τα εξώδικα και τις απειλές δικαστικών προσφυγών:

-απειλείται η τοπική ελευθερία της έκφρασης, διώκεται η ελευθεροτυπία, προσβάλλεται το δικαίωμα ενημέρωσης του ναξιακού λαού.

-γίνεται προσπάθεια εκφοβισμού για παρεμπόδιση άσκησης της ελεύθερης δημοσιογραφίας, με επιβολή αυτολογοκρισίας και της ειδικής και γενικής προληπτικής λειτουργίας της ποινής.

-υποκαθίσταται ο περιορισμένος έως ανύπαρκτος διάλογος της δημοτικής Αρχής με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης από τις απειλές ή τις δικαστικές διαμάχες, κάτι που δεν ωφελεί το ναξιακό λαό και καταπατά στοιχειώδη ανθρώπινα, κοινωνικά, δημοκρατικά, συνταγματικά δικαιώματα.

-γίνεται απόπειρα περιορισμού της κριτικής για τις περιβαλλοντικές ασχήμιες στο ευαίσθητο ναξιακόμικροοικοσύστημα και μάλιστα σε προστατευμένες από το ελληνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο περιοχές.

Καλούμε τον δήμαρχο και τη δημοτική πλειοψηφία να συναισθανθούν τις ευθύνες τους απέναντι στο δικαίωμα του ναξιακού λαού για ενημέρωση και να μη διολισθαίνουν σε ανελεύθερες και αντιδημοκρατικές πρακτικές, οχυρωμένοι πίσω από έναν δήθεν απρόσωπο Δήμο.

Στην ποινικοποίηση της ερευνητικής δημοσιογραφίας αντιτάσσουμε τη σθεναρή βούληση και απόφασή μας να υπερασπίσουμε το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και να ασχολούμαστε πιο δυναμικά με τα προβλήματα του κόσμου και τις παθογένειες της τοπικής εξουσίας και κοινωνίας.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στην ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ και τον συνάδελφο Λάμπρο Δεμερτζή που διώκονται γιατί υπεράσπισαν έναν μοναδικό υδροβιότοπο του τόπου και κάλεσαν τη δημοτική Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της.

Δηλώνουμε ότι δεν πτοούμαστε από τις απειλές, τις προσπάθειες φίμωσης και τους ασύστατους ισχυρισμούς. Θα εξακολουθούμε να ασκούμε το δημοσιογραφικό μας λειτούργημα με την εντιμότητα, την αμεροληψία και το αίσθημα καθήκοντος που επιβάλλει η ουσιαστική εφαρμογή του δικαιώματος ενημέρωσης του λαού και η ελεύθερη έκφραση διά του Τύπου.

Κλείνουμε με τη φράση του Ελβετού φιλέλληνα και συντάκτη της εφημερίδας «Ελληνικά Χρονικά», της πρώτης έντυπης εφημερίδας του Αγώνα του 1821,Ιωάννη-Ιάκωβου Μάγερ, που αποτελεί το μότο της ΕΣΗΕΑ : «Η Δημοσίευσις είναι ψυχή της Δικαιοσύνης».

Νάξος, 21 Οκτωβρίου 2022

Όνομα και Μέσο

Ενημερωτικό site www.naxostimes.gr
Πόπη Αλιμπέρτη

Δημοσιογράφος AegeanVoice και ενημερωτικό site www.cycladesopen.gr
Ειρήνη Προμπονά

Δημοσιογράφος AegeanVoice και www.imaska.gr
Γιώργος Καμβύσης

Ενημερωτικό site www.naxostimes.gr
Ιάκωβος Αξαόπουλος

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις