15.9 C
Athens
Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

ΚΕΔΔΑ: Tρομοκρατικές αγωγές SLAPP για την παραχώρηση του Κάστρου Λευκάδας | Από τη NOTION που ζητά 600.000€

Πρόσφατα

ΚΕΔΔΑ – Κίνηση για τις Ελευθερίες, τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, την Αλληλεγγύη | Νέες τρομοκρατικές αγωγές SLAPPS | Η εταιρεία  Notion απαιτεί συνολικά 600.000 ευρώ από 2 γυναίκες στη Λευκάδα που αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση της περιοχής του Κάστρου και της παραλίας, ιδιαίτερης ομορφιάς, περιβαλλοντικής, αρχαιολογικής, αρχιτεκτονικής αξίας

Η εταιρεία «Notion Ανάπτυξη Ακινήτων Α.Ε.» κοινοποίησε αγωγές απαιτώντας από 300.000 ευρώ από κάθε μια από τις δυο κατοίκους της Λευκάδας, θεωρώντας τις υπεύθυνες για την καθυστέρηση της εκμετάλλευσης έκτασης στην της περιοχής Κάστρου και της παραλίας του από την εταιρεία.

Βρισκόμαστε απέναντι σε μια ακόμα επιχείρηση καταχρηστικής τρομοκρατικής άσκησης αγωγών από μεγάλη εταιρεία για την προάσπιση των συμφερόντων της σε επένδυση, των λεγόμενων αγωγών Slapps.  Πρόκειται για τις περίφημες Στρατηγικές αγωγές κατά της συμμετοχής του κοινού σε ζητήματα κοινωνικού ή πολιτικού ενδιαφέροντος (Strategic lawsuits against public participation (SLAPP)), οι οποίες κατατίθενται από επιχείρηση, ισχυρό πρόσωπο ή οργανισμό ενάντια σε μη κυβερνητικά πρόσωπα ή οργανισμούς, που εκφράζουν κριτική απέναντί τους με σκοπό όχι να να κερδηθεί η δικαστική υπόθεση, αλλά ο εκφοβισμός όσων ασκούν κριτική μέσω της ηθικής και οικονομικής εξουθένωσής τους.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση εγκαλούνται η πρόεδρος του Τοπικού Αρχιτεκτονικού Συμβουλίου της Λευκάδας Πηνελόπη Γεωργίου για την τοποθέτησή της στο δημοτικό συμβούλιο και το μέλος της Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση της Περιοχής του Κάστρου, Ελένη Δ. Κατωπόδη για ανάρτησή της στη σελίδα της στο fb. Ζητείται από την κάθε μια να καταβάλλει την τεράστια αποζημίωση των 300.000 ευρώ για δήθεν βλάβη της εταιρείας από τη δημόσια θέση που πήραν οι δύο επιστημόνισσες ενάντια στην επένδυση για τις καταστροφές που θα επιφέρει στην αρχιτεκτονική, αρχαιολογική και περιβαλλοντική κατάσταση της περιοχής, θέση η οποία ταυτίζεται με τα αιτήματα των κατοίκων που κινητοποιούνται για να μην προχωρήσει η επένδυση.

Στόχος των αγωγών η τρομοκράτηση του κινήματος και όσων αντιδρούν στο σχεδιασμό της εταιρείας. Εξάλλου είχε προηγηθεί εξώδικο σε βάρος του δημοτικού συμβουλίου γιατί μετά από απαίτηση των κατοίκων συζήτησε στις 30/8 το θέμα της παραχώρησης στην Notion του Τουριστικού Περιπτέρου στο Κάστρο, γιατί «αυθαίρετα και αναρμοδίως παρενέβη”, συζήτησε και πήρε την όποια απόφαση.

Φορείς και συλλογικότητες αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση έκτασης πολλών στρεμμάτων που βρίσκεται στην «καρδιά» της πόλης και έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις. Όπως καταγγέλλει η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση της Περιοχής του Κάστρου η περιοχή που απειλείται βρίσκεται στην είσοδο της πόλης της Λευκάδας, αποτελεί σημείο συνάντησης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού λόγω και της ελεύθερης παραλίας. Βρίσκεται εντός της ζώνης του αρχαιολογικού Χώρου (του Κάστρου της Αγίας Μαύρας), αποτελεί περιοχή Natura, περιλαμβάνει  το Τουριστικό Περίπτερο, πρώην λουτρικές εγκαταστάσεις που είχαν κατασκευαστεί από τον ΕΟΤ τη δεκαετία του ’70, παλιό οινοποιείο Αγροτικού Συνεταιρισμού και είναι προστατευόμενη.

Παρά ταύτα από το 2016 μεθοδεύεται η ιδιωτικοποίησή της. Το 2018 το εγκαταλελειμμένο Τουριστικό Περίπτερο πέρασε στα χέρια «επενδυτή», της εταιρείας Notion, η οποία κατέθεσε μελέτες κατασκευών για «αξιοποίηση» της ευρύτερης περιοχής της παραλίας. Αυτές οι μελέτες έχουν έγκριση τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ), παρά τις απορρίψεις του τόσο από το Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο της Λευκάδας, όσο και από τους αρχαιολόγους του νησιού.

Οι αγώνες των κατοίκων είναι σε εξέλιξη και δεν τρομοκρατούνται. ΄Ηδη προχωρούν σε συνελεύσεις για να αντιμετωπίσουν και τις τρομοκρατικές αγωγές.

Η ΚΕΔΔΑ δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στις επιστημόνισσες που υπερασπίστηκαν το δημόσιο συμφέρον και στους κατοίκους του νησιού που αγωνίζονται για τη διάσωση του δημόσιου χώρου της ανεκτίμητης περιβαλλοντικής, αρχαιολογικής και αρχιτεκτονικής αξίας από τη λεηλασία των «επενδυτικών εταιρειών».

Απαιτεί να αποσυρθούν – εκπέσουν – κριθούν αβάσιμες οι αγωγές SLAPPS.


Κειμενολεζάντα στην ανωτέρω φωτογραφία από σχετικό θέμα της «Εφ.Συν», η οποία στο εισαγωγικό της κείμενο συμπυκνώνει την όλη υπόθεση: Μετά το εξώδικο κατά του δήμου, η εταιρεία ΝΟΤΙΟΝ που διεκδικεί την παραχώρηση του παλιού τουριστικού περιπτέρου απαιτεί θηριώδεις αποζημιώσεις από πολίτες που τόλμησαν να πάρουν δημόσια θέση. Και προσφυγή της εταιρείας στην αποκεντρωμένη διοίκηση. Απαιτεί πειθαρχικό έλεγχο του δημοτικού συμβουλίου γιατί… συζήτησε την αμφιλεγόμενη παραχώρηση | Στο τοπογραφικό (φωτογραφία), σημειώνονται οι παραχωρούμενες ή πωλούμενες εκτάσεις στο νησί, απεικονίζεται τι εννοούν οι Λευκαδίτες όταν μιλούν για «αποκεφαλισμό» του νησιού τους, με την εκχώρηση της κυριότητας ή χρήσης του βορειοανατολικού τμήματός του σε μια εταιρεία.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις