16.5 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

Ανταπόκριση από τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ (17-10-2022)

Η ΔΑΣ σε κατάσταση «vertigo» για τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες

Πρόσφατα

Στις 17 Οκτωβρίου συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο (ΓΣ) της ΑΔΕΔΥ, με θέματα την καλύτερη οργάνωση και επιτυχία της γενικής απεργίας, που έχει προκηρυχθεί για τις 9 Νοεμβρίου 2022, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, από την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ, καθώς και για τη νομιμοποίηση, των μέχρι στιγμής εκλεγμένων αντιπροσώπων – 577 αντιπρόσωπων από 23 Ομοσπονδίες-, για το 38ό Τακτικό Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, από τις 6 έως τις 8/12/2022.

Η γενική εκτίμηση όλων των ομιλητών ήταν ότι υπάρχει καθυστέρηση στην προπαγάνδιση της απεργίας και ότι χρειάζεται, οι Ομοσπονδίες, τα Νομαρχιακά Τμήματα (ΝΤ) της ΑΔΕΔΥ και τα Σωματεία να οργανώσουν περιοδείες, συγκεντρώσεις και γενικές συνελεύσεις για την ενημέρωση και κινητοποίηση όλων των εργαζομένων και τη συμμετοχή τους στις συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια που οργανώνονται σ’ όλες τις πόλεις της χώρας μας.

Από τις δυνάμεις του ΜΕΤΑ στο δημόσιο μίλησαν οι: Βάσω Αμπελογιάννη και ο Άκης Σωτηρόπουλος, οι οποίοι είναι και μέλη της πανελλαδικής γραμματείας της νεοσυσταθείσας Ανεξάρτητης Ενωτικής Ταξικής Κίνησης «ΜΑΧΗ». Στις ομιλίες τους τόνισαν την ανάγκη λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων για την επιτυχία της απεργίας, η οποία γίνεται σε μια κρίσιμη περίοδο για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που πλήττονται από την ακρίβεια σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα, την ενέργεια και το ρεύμα, τον υψηλό πληθωρισμό και την ανεργία.

Επεσήμαναν ότι, παρά το γεγονός ότι η απεργία έχει προκηρυχθεί έγκαιρα, οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που κυριαρχούν στις ηγεσίες των περισσότερων συνδικάτων, δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για την επιτυχία της. Τόνισαν ότι αυτή η απεργία μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία της αγωνιστικής παρέμβασης των εργαζομένων, για την ανάσχεση και ανατροπή των αντιλαϊκών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Η  Βάσω Αμπελογιάννη και ο Άκης Σωτηρόπουλος επανέλαβαν την πρόταση, που είχε καταθέσει το ΜΕΤΑ, από την προηγούμενη συνεδρίαση που αποφασίστηκε η απεργία, ότι δηλ είναι απαραίτητο το συνδικαλιστικό κίνημα να κάνει πιο συγκεκριμένα τα άμεσα αιτήματα διεκδίκησης, για να μπορέσουν να συσπειρώσουν την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό πρότειναν ότι πρέπει να τεθεί το αίτημα της αύξησης του κατώτατου βασικού μισθού, από 1/1/2023, στα 900 ευρώ καθαρά, από 713 (στον ιδιωτικό και 780 στο δημόσιο) μικτά που είναι σήμερα και στην έκτακτη καταβολή ενός επιπλέον μισθού το Δεκέμβρη του τρέχοντος έτους, για την κάλυψη μέρους των απωλειών από την έκρηξη της ακρίβειας και του πληθωρισμού.

Κατήγγειλαν την ένταση του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας που οδηγεί στην ποινικοποίηση των αγώνων, τις αγωγές και μηνύσεις σε βάρος συνδικαλιστών από την εργοδοσία, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τη «βιομηχανία» προσφυγών κατά όλων των απεργιών στα δικαστήρια, τα οποία τις βγάζουν παράνομες και καταχρηστικές, την προσπάθεια διάλυσης όλων των συγκεντρώσεων και πορειών, με τη χρήση αστυνομικής βίας και χημικών, για την εφαρμογή του νόμου «Χρυσοχοΐδη» για τις διαδηλώσεις, που εντείνεται ιδιαίτερα απέναντι στους φοιτητές, που δίνουν έναν υποδειγματικό, σε επιμονή, ένταση και συνέπεια, αγώνα ενάντια στην επιβολή της πανεπιστημιακής αστυνομίας και την καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου και των ακαδημαϊκών ελευθεριών.

Το άλλο ζήτημα που συζητήθηκε στο ΓΣ, ήταν αυτό της νομιμοποίησης των αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ. Το καυτό ζήτημα ήταν τι θα γίνει με τους εκπροσώπους από 5 ομοσπονδίες που είχαν χρησιμοποιήσει ηλεκτρονική κάλπη στις διαδικασίες τους, είτε αυτές, είτε τα σωματεία της δύναμης τους.

Και αυτό που έκλεψε την παράσταση ήταν η τελική στάση των δυνάμεων της ΔΑΣ. Γιατί ενώ είχαν καταθέσει πρόταση με βάση την οποία θα αφαιρούνταν ο αριθμός των αντιπροσώπων που αντιστοιχούσαν στον αριθμό των ψηφισάντων με ηλεκτρονικό τρόπο (6.106 άτομα, που αντιστοιχούν σε 14 συνέδρους), και ενώ σε αυτή την πρόταση συμφώνησαν το ΜΕΤΑ και  οι Παρεμβάσεις, γεγονός που ασκούσε μεγαλύτερη πίεση και στις υπόλοιπες παρατάξεις, την τελευταία στιγμή η ΔΑΣ δεν έβαλε την πρότασή της σε ψηφοφορία απέναντι στην εισήγηση της Επιτροπής Πιστοποίησης και στη διαδικασία της ψηφοφορίας, ο επικεφαλής της ψήφισε την πρόταση της Επιτροπής Πιστοποίησης (που τους έκανε δεκτούς όλους) ενώ τα υπόλοιπα μέλη της ΔΑΣ δεν ψήφισαν τίποτα.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, και ενώ υπάρχει απόφαση του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ ενάντια στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, η πρόταση της Επιτροπής Πιστοποίησης να περάσει, αφού ουσιαστικά οι δυνάμεις της ΔΑΣ (ΠΑΜΕ), μέσω αυτής της πρωτοφανούς στάσης, συντάχθηκαν με τις δυνάμεις της ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥΠ (πρώην ΠΑΣΚΕ), ΕΑΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) και ΣΥΝΑΝ (πρώην ΠΑΣΚΕ και νυν ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) και νομιμοποίησαν όλους τους αντιπροσώπους, ακόμα και αυτούς που εκλέχτηκαν με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και τη χρήση υβριδικών διαδικασιών που έγιναν σε αρχαιρεσίες πρωτοβάθμιων σωματείων και συνεδρίων ομοσπονδιών.

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ όλο το ιστορικό, γύρω από τον διακηρυγμένο στόχο, ακόμα και από την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, για την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη στην πράξη, για να δούμε ότι η στάση αυτή των δυνάμεων της ΔΑΣ δεν ήταν εντέλει κεραυνός εν αιθρία.

Πράξη πρώτη: Στη συνεδρίαση του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ στις 6/10/2021, λίγους μήνες μετά την ψήφιση του απεργοκτόνου νόμου Χατζηδάκη, και σε μια προσπάθεια που έγινε να συστηματοποιηθεί η ταχτική που θα ακολουθούσε το συνδικαλιστικό κίνημα για τη κατάργησή του στην πράξη, οι δυνάμεις της ΔΑΣ και τότε υπαναχώρησαν από την κοινή πρόταση σχεδίου απόφασης, με το επιχείρημα του σχηματισμού ευρύτερης πλειοψηφίας, με τη συμμετοχή και των δυνάμεων της ΔΗΣΥΠ (πρώην ΠΑΣΚΕ) (η οποία ζήτησε λίγο χρόνο για να συζητήσει συλλογικά τη διαμόρφωση της άποψής της) και αφαίρεσαν από το σχέδιο απόφασης το θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και της εγγραφής ή όχι της ΑΔΕΔΥ, των Ομοσπονδιών και των Σωματείων στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών (ΓΕΜΗΣΟΕ), με αποτέλεσμα το ΜΕΤΑ να είναι η μοναδική παράταξη που δεν ψήφισε αυτήν την απόφαση, εκτιμώντας ότι αυτά αποτελούν κρίσιμα ζητήματα και η έλλειψη αναφοράς στην απόφαση θα δημιουργούσε συγχύσεις.

Πράξη δεύτερη: Στο γενικό συμβούλιο του Ιανουαρίου του 2022 και πριν ακόμα ξεκινήσουν οι εκλογικές και συνεδριακές διαδικασίες των Ομοσπονδιών για την εκλογή αντιπροσώπων, κατατέθηκε κοινή πρόταση των παρατάξεων του ΜΕΤΑ και των Παρεμβάσεων για τη ρητή και σαφή προειδοποίηση ότι κανένας σύνεδρος δε θα γίνει δεκτός, στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, εφόσον εκλεγεί από ηλεκτρονικές  ψηφοφορίες ή υβριδικές διαδικασίες είτε στα πρωτοβάθμια σωματεία, είτε από τις ομοσπονδίες. Και τότε η ΔΑΣ, μαζί με όλες τις παραπάνω παρατάξεις, απείχε από την ψηφοφορία για να μη ληφθεί καμιά απόφαση!

Και κάπως έτσι οι δυνάμεις της ΔΑΣ συνέβαλαν τα μέγιστα στη νομιμοποίηση όλων των αντιπροσώπων και τελικά και του ίδιου του νόμου Χατζηδάκη, την ίδια στιγμή που στον δημόσιο λόγο τους καταδικάζουν στο πυρ το εξώτερον τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Πρόκειται για την επιτομή της συνδικαλιστικής υποκρισίας.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις