Ενωτική Αγωνιστική Πρωτοβουλία στο Προσφυγικό: Για το «Helios» και την καταπάτηση δικαιωμάτων στο ΔΟΜ

Ενωτική Αγωνιστική Πρωτοβουλία Εργαζομένων στο Προσφυγικό Μεταναστευτικό | Ανακοίνωση για την κατάσταση στο ενταξιακό πρόγραμμα ΗΕLIOS και τα τελευταία περιστατικά καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης

Το πρόγραμμα ΗΕLIOS υλοποιείται ουσιαστικά από τον Σεπτέμβρη του 2019 και αφορά την κοινωνική ένταξη αναγνωρισμένων προσφύγων δικαιούχων διεθνούς προστασίας και από το Ιούνιο του 2022 και δικαιούχων προσωρινής προστασίας. Βασικές του υπηρεσίες είναι η καταβολή επιδόματος ενοικίου με απαιτούμενη παρουσία στα μαθήματα ελληνικών, η συμβολή στην εύρεση εργασίας και διάφορες άλλες υπηρεσίες που αφορούν τη διαδικασία ένταξης. Το πρόγραμμα συντονίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και υλοποιείται από αυτόν και από 8 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και 2 κοινωφελείς επιχειρήσεις (Solidarity Now, Eλληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες/GCR, IΝΤERSOS, ΠΛΟΗΓΟΣ, Danish Refugee Council/DRC, METADRASI, CRS/CARITAS HELLAS/CARITAS ATHENS, Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Λειβαδέων/ΚΕΔΗΛ, Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης/ΜDAT). Χρηματοδότης μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021 ήταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τον Ιανουάριο του 2022 το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Φυσικά για όλους του εργαζόμενους/ες στο κλάδο του προσφυγικού τα προβλήματα του προγράμματος ήταν παραπάνω από ορατά ήδη από την αρχή. Ελλειπής σχεδιασμός που δεν προωθούσε με σοβαρούς όρους την ένταξη των ωφελούμενων στον κοινωνικό ιστό, περίπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες, σειρά κανονισμών που η μη τήρηση τους οδηγούσε σε διαγραφή από το πρόγραμμα. Σε όλα αυτά προστίθενται οι ελαστικές επισφαλείς εργασιακές σχέσεις, οι συνεχείς περικοπές σε θέσεις που εντάθηκαν ιδιαίτερα το τελευταίο εξάμηνο και φυσικά οι απότομες διακοπές στην χρηματοδότηση. Αποκορύφωμα των παραπάνω είναι τα γεγονότα που εκτυλίσσονται από τον Αύγουστο και ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διέκοψε τη χρηματοδότηση του προγράμματος, ο ΔΟΜ προχώρησε σε μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας δεκάδων εργαζομένων στο πρόγραμμα μεταβάλλοντας τις ολιγόμηνες συμβάσεις τους από πλήρους σε μερικής απασχόλησης με την αντίστοιχη μισθολογική μείωση ενώ οι υπόλοιπες ΜΚΟ προχώρησαν σε απολύσεις εργαζομένων. Στον ΔΟΜ ενώ όλοι οι εργαζόμενοι επέστρεψαν κανονικά στις θέσεις τον Σεπτέμβριο με πλήρη απασχόληση, στις 13/9 ανακοινώνεται από την διοίκηση του οργανισμού ότι μεταβάλλει για ακόμα μία φορά τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων του προγράμματος σε part time μέχρι το τέλος του μήνα με την δικαιολογία ότι το Υπουργείο δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει τους εκατοντάδες γραφειοκρατικούς ελέγχους (!) και να εκταμιεύσει την επόμενη δόση. Αντίστοιχη αντιμετώπιση έχουν και οι εργαζόμενοι στις συνεργαζόμενες ΜΚΟ από τις εργοδοσίες τους. Αυτή η ιδιότυπη ομηρία εκατοντάδων εργαζομένων συνεχίζεται μέχρι και σήμερα όπου οι συνάδελφοι/ισσες δε γνωρίζουν αν θα επιστρέψουν στις δουλειές τους την επόμενη εβδομάδα και με τι όρους εργασίας.

Σε μια συνθήκη γενικευμένης ακρίβειας και πληθωρισμού που εξανεμίζει το εισόδημα των εργαζομένων σε προγράμματα τα οποία στοχεύουν σε μια ευάλωτη και πολλαπλά βαλλόμενη κοινωνική ομάδα και στην ευημερία των κοινοτήτων υποδοχής της, οι εργαζόμενοι στον ΔΟΜ και γενικά στο κλάδο του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού βιώνουν μια ακραία επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα η οποία διαμορφώνει ασφυκτικές συνθήκες εργασίας. Μονομερείς βλαπτικές μεταβολές των όρων εργασίας από τις εργοδοσίες, απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις και έγκαιρη ενημέρωση, «αξιολογήσεις» για να δικαιολογηθούν οι πρακτικές ακραίας επισφάλειας, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συχνά μηνιαίες ή και μικρότερες, εντατικοποίηση στην εργασιακή καθημερινότητα. Εργασία με «μπλοκάκι» ως ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς να διασφαλίζονται βασικά εργασιακά δικαιώματα, καμιά προστασία από ομαδικές απολύσεις/«λήξη σύμβασης», απλήρωτες υπερωρίες, απλήρωτες εκτός έδρας «αποστολές» και Σαββατοκύριακα ή on call, τρομοκρατία απέναντι στις προσπάθειες ελεύθερου συνδικαλισμού στους χώρους δουλειάς. Και όλα αυτά παρά το γεγονός πως οι εργαζόμενοι στο χώρο του προσφυγικού-μεταναστευτικού καλύπτουμε πλέον σταθερές, πάγιες και διαρκείς ανάγκες στους εργοδότες που εργαζόμαστε.

Ως Ενωτική Αγωνιστική Πρωτοβουλία Εργαζομένων στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό θέλουμε να κάνουμε σαφές τα εξής:

– Οι εργαζόμενοι/ες στα προγράμματα υποδοχής, ένταξης και φιλοξενίας προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και δεν είναι ούτε «αναλώσιμοι», ούτε «περαστικοί» ούτε «πειραματόζωα», ούτε «συνεργάτες».

– Οι διοικήσεις των ΜΚΟ οφείλουν να κατανοήσουν ότι εργοδότης μας δεν είναι ούτε κάποια αόρατη «Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ούτε οποιοδήποτε άλλο ταμείο «συγχρηματοδότησης» και «συνεργασίας» . Εργοδότης μας και υπεύθυνος για τη διασφάλιση των όρων της εργασίας μας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων είναι οι ίδιες οι ΜΚΟ και σε καμία περίπτωση δε θα επιτρέψουμε να πετάνε τη μπάλα στην εξέδρα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

– Άμεση ανανέωση όλων των συμβάσεων στον ΔΟΜ και στις υπόλοιπες ΜΚΟ και Αναπτυξιακές χωρίς καμία βλαπτική μεταβολή στους όρους των συμβάσεων

– Να μη τολμήσει καμία ΜΚΟ ή Διεθνής Οργανισμός να πετάξει εργαζόμενο στο δρόμο με τις γνώριμες συνταγές της λήξης σύμβασης ή της αδυναμία ολοκλήρωσης του προγράμματος ή της εκταμίευσης της χρηματοδότησης.

– Συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους/ες. Οι εργαζόμενοι σε Διεθνείς Οργανισμούς, ΜΚΟ και Αναπτυξιακές εργάζονται με σταθερό και μόνιμο τρόπο καλύπτοντας παγιες και διαρκείς ανάγκες στα πλαίσια προγραμμάτων τα οποία υλοποιούν τους καταστατικούς σκοπούς των εργοδοτών

Πρόθεσή μας είναι το επόμενο διάστημα να να συναντηθούμε στους χώρους δουλειάς με τους/τις συναδέλφους/ισσες. Να συζητήσουμε, να οργανώσουμε την δράση μας απέναντι σ΄αυτές τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες και να διεκδικήσουμε από κοινού τα δικαιώματά μας.

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας – Συντονίζουμε τη δράση μας – Οργανώνουμε τον αγώνα μας

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!

Print Friendly, PDF & Email