Δ.Α.: Από το θάνατο της Μάχσα Αμινί, έχουμε καταγράψει το θάνατο δεκάδων αντρών, γυναικών και παιδιών

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2022, η ιρανή κούρδισσα Mahsa Amini συνελήφθη στην Τεχεράνη από τη λεγόμενη «αστυνομία ηθών» του Ιράν. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι την είδαν να ξυλοκοπείται βίαια μέσα σε ΒΑΝ της αστυνομίας. Μέσα σε λίγες ώρες, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κώμα και τρεις ημέρες αργότερα η 22χρονη πέθανε. Ουσιαστικά πρόκειται για δολοφονία για την οποία ουδείς θα τιμωρηθεί.

11 σκίτσα για την 22χρονη ιρανή Μαχσά Αμινί που βασανίστηκε και δολοφονήθηκε από την αστυνομία των ηθών

Η αστυνομία ηθών υποβάλλει συστηματικά γυναίκες και κορίτσια σε αυθαίρετη κράτηση, βασανιστήρια και άλλη κακομεταχείριση λόγω μη συμμόρφωσης με τους καταχρηστικούς και εξευτελιστικούς νόμους του Ιράν περί υποχρεωτικής κάλυψης που εισάγουν διακρίσεις. Ο θάνατος της Mahsa προκάλεσε εκτεταμένες διαμαρτυρίες σε όλο το Ιράν. Οι διαμαρτυρίες αντιμετωπίστηκαν με φονική καταστολή.

Ποτάμι οργής στο Ιράν: Συνεχίζονται δυναμικά οι διαδηλώσεις για ακόμη μία ημέρα

«Οι πανεθνικές διαμαρτυρίες που προκλήθηκαν από τον θάνατο υπό κράτηση της 22χρονης Mahsa Amini καταπνίγονται βάναυσα από τις ιρανικές αρχές. Καλέστε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση τώρα», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία, με την οποία ζητεί «να σταματήσει η αιματοχυσία στο Ιράν».

Ιράν: Ποδοσφαιριστής ξυρίζει το κεφάλι του σε ένδειξη συμπαράστασης στις γυναίκες της χώρας του

Οι δυνάμεις ασφαλείας, συμπληρώνει, «έχουν επανειλημμένα χρησιμοποιήσει παράνομη βία. Έχουν ρίξει μεταλλικά σφαιρίδια σε διαδηλώτριες/-ωτές από κοντινή απόσταση, έχουν κάνει κατάχρηση δακρυγόνων και κανονιών νερού και έχουν χτυπήσει σοβαρά ανθρώπους με κλομπ. Από τον θάνατο της Mahsa, έχουμε καταγράψει τον θάνατο δεκάδων αντρών, γυναικών και παιδιών. Εκατοντάδες άλλα άτομα έχουν υποστεί οδυνηρούς και σοβαρούς τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον δύο ατόμων που έχουν τυφλωθεί από το ένα ή και από τα δύο μάτια». Οι περισσότεροι άνθρωποι, συνεχίζει, «δεν αναζητούν νοσοκομειακή περίθαλψη επειδή φοβούνται ότι θα συλληφθούν, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης και άλλων επιπλοκών για την υγεία. Οι ιρανικές αρχές κλείνουν το διαδίκτυο για να κρύψουν τα εγκλήματά τους».

Φεμινιστική Επανάσταση στο Ιράν | Αιματηρές διαδηλώσεις μετά το θάνατο της Μασχά Αμινί

Αυτή τη στιγμή, καταλήγει η Δ.Α., «υπάρχει κρίση ατιμωρησίας στο Ιράν και αυτό ενθαρρύνει τις ιρανικές αρχές να σκοτώνουν εκατοντάδες διαδηλώτριες/-ωτές, να βασανίζουν και να κακομεταχειρίζονται χιλιάδες άλλες/-ους τα τελευταία χρόνια χωρίς να φοβούνται τις συνέπειες. Είναι καιρός τα κράτη που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ατιμωρησίας για σοβαρά εγκλήματα στο Ιράν».

Print Friendly, PDF & Email