ΜΕΤΑ: Κάλεσμα για το φοιτητικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια, σήμερα (8/9, 7μμ.) κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ

Σε μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο προχωρούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας, σήμερα, στις 7μμ., στα Προπύλαια, αντιδρώντας στην πανεπιστημιακή αστυνομία σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ. Τον αγώνα των φοιτητών στηρίζουν οι Σύλλογοι των εργαζομένων και των καθηγητών στα πανεπιστήμια, αλλά και δεκάδες άλλα Σωματεία και εργατικές συλλογικότητες, που με ψηφίσματά τους απαιτούν να φύγει η αστυνομία από τα πανεπιστήμια, καλώντας παράλληλα στο συλλαλητήριο της Πέμπτης.


ΜΕΤΑ: Να παρθεί πίσω η απόφαση για εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας

Καλούμε στο φοιτητικό συλλαλητήριο,
την Πέμπτη 8/9 και ώρα 7μμ., στα Προπύλαια

Καταδικάζουμε απερίφραστα την απόπειρα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εγκατάσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ) σε κεντρικά πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Σκοπός της πανεπιστημιακής αστυνομίας, (όπως έχουμε επισημάνει και με προηγούμενες αποφάσεις μας με αφορμή τις σκηνές βίας από πλευράς της αστυνομίας σε βάρος φοιτητών που οδήγησε σε σοβαρότατους τραυματισμούς τους φοιτητές,) δεν είναι η αντιμετώπιση κάποιας δήθεν «ανομίας» και όποια άλλα προσχήματα επικαλείται η κυβέρνηση. Είναι η αμφισβήτηση του φοιτητικού κινήματος και οι αγώνες του, οι φοιτητικοί Σύλλογοι και συλλογικότητες και η πολιτικοποίηση του. Θέλουν να βάλουν οριστική ταφόπλακα στο πανεπιστημιακό άσυλο που κατακτήθηκε με αιματηρούς αγώνες του φοιτητικού κινήματος. Η εισβολή των ΜΑΤ και η χρήση χημικών, ο τραυματισμός φοιτητών δε θα επιτρέψουμε να γίνουν η καθημερινότητα στις σχολές μας!

Η ένταση της καταστολής αποτελεί το αναγκαίο συμπλήρωμα μιας βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής που μόνο στόχο έχει την ενίσχυση της εξουσίας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, σε βάρος του κόσμου της δουλειάς και της νεολαίας. Αφετέρου, η κυβέρνηση προσπαθεί διά της καταστολής να αποπροσανατολίσει από τη γενική κατακραυγή που έχει προκαλέσει η αντιδημοκρατική εκτροπή των υποκλοπών, προκειμένου να μπορέσει και να επιβάλλει νέα μέτρα στα πλαίσια της πολιτικής της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.

Ο αγώνας ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία είναι και δικός μας, ως αγώνας για την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Να παρθεί πίσω από την κυβέρνηση η απόφαση για εγκατάσταση ΟΠΠΙ σε πανεπιστήμια.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα Σωματεία να σταθούν δίπλα στους νέους και τις νέες, με τον αγώνα τους, να υψώσουν τείχος στα σχέδια καταστολής και αυταρχισμού της κυβέρνησης.


Δελτίο Τύπου των Φοιτητικών Συλλόγων Αθήνας, Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη

Η Πανεπιστημιακή αστυνομία δεν θα μπει στις σχολές!

Παλεύουμε για μόρφωση και δωρεάν σπουδές!

Εδώ και 2 μέρες εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες βρισκόμαστε μαζικά έξω από τις πύλες του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, εμποδίζοντας στην πράξη την είσοδο της αστυνομίας στις σχολές, κάνοντας ξεκάθαρο ότι δεν θα περάσει η τρομοκρατία και η καταστολή!

Οι φοιτητές, οι καθηγητές, οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια μέσα από τις συλλογικές μας αποφάσεις έχουμε απορρίψει την παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας μέσα στα Ιδρύματα! Η κυβέρνηση προσπάθησε να πιάσει στον ύπνο τους φοιτητές βάζοντας χθες «στα μουλωχτά» την πανεπιστημιακή αστυνομία, έφαγε όμως τα μούτρα της από την αποφασιστική στάση των συλλόγων!

Τη στιγμή που οι οικογένειες μας στενάζουν από τα βάρη της ακρίβειας, των τιμών του ρεύματος, που χιλιάδες φοιτητές αγωνιούν για το αν θα βρουν δωμάτιο στην εστία, αν θα τα βγάλουν πέρα με το νοίκι, αν το τμήμα τους θα έχει τους απαραίτητους καθηγητές τη νέα χρονιά, η κυβέρνηση επιλέγει να απαντήσει στις δίκαιες διεκδικήσεις μας με την παρουσία της αστυνομίας και μάλιστα εν μέσω εξεταστικής. Οι προφάσεις της κυβέρνησης περί δήθεν «πάταξης της εγκληματικότητας» δεν πείθουν ούτε μικρά παιδιά αφού οι δυνάμεις καταστολής επιτίθενται σε απλούς φοιτητές. Με την  κρατική καταστολή επιχειρεί να «προστατεύσει» την επιχειρηματική δράση, την εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας, την προώθηση του νέου νόμου-πλαίσιου από τους αγώνες των φοιτητών.

Σήμερα Τρίτη 6 Σεπτέμβρη, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι πραγματοποιήσαμε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καταγγέλοντας την παρουσία της αστυνομίας έξω από τις σχολές και την χθεσινή απρόκλητη επίθεση με χημικά απέναντι σε φοιτητές.

Αντιπροσωπεία φοιτητών και της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης καταθέσαμε στον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου το αίτημα τον  φοιτητών να μην μπει η πανεπιστημιακή αστυνομία στις σχολές! Η απάντηση του υφυπουργού ήταν ότι «με εντολή της κυβέρνησης και σε πλήρη συνεργασία με τις Πρυτανικές αρχές, ο νόμος θα εφαρμοστεί»!

 Αποδεικνύεται πώς η κυβέρνηση έχει πάρει την απόφαση να επιβάλλει την πανεπιστημιακή αστυνομία, αδιαφορώντας για τα πραγματικά προβλήματα των φοιτητών που η ίδια η αντιλαϊκή πολιτική δημιουργεί. Δυστυχώς για αυτήν οι φοιτητές είμαστε ακόμα πιο αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε την είσοδο της αστυνομίας στα ιδρύματα, να δυναμώσουμε τον αγώνα για μόρφωση, για δωρεάν σπουδές. Σημαντικές ευθύνες αναλαμβάνουν και οι πρυτανικές αρχές συναινώντας στον κρατικό αυταρχισμό μέσα στα Πανεπιστήμια.

Καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια να αγκαλιάσει τις πρωτοβουλίες, να συμμετάσχει στις μαζικές διαδικασίες  των φοιτητικών συλλόγων!! Προχωράμε σε:

  • Μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη στις 19:00 στα Προπύλαια! Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στους καθηγητές, τους εργαζόμενους των πανεπιστημίων, στα εργατικά σωματεία και σε όλο το λαό.
  • Σύσκεψη συντονισμού των φοιτητικών συλλόγων για να συζητήσουμε τη συνέχεια της δράσης μας την Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη στις 19:00 στην πύλη της Πανεπιστημιούπολης (Ούλωφ Πάλμε).
  • Πολύμορφες δράσεις στις πύλες της Πανεπιστημιούπολης και της Πολυτεχνειούπολης κάθε απόγευμα για να αποτρέψουμε με τη μαζική μας παρουσία την εισβολή της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

Έξω η Αστυνομία από τις Σχολές !

Να αποχωρήσει τώρα η πανεπιστημιακή αστυνομία από ΕΜΠ & ΕΚΠΑ !

Συλλαλητήριο Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη, 7 μ.μ. στα Προπύλαια 

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει την κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί να εγκαταστήσει την πανεπιστημιακή αστυνομία με την συνοδεία ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ομάδων ΔΙΑΣ και άλλων κατασταλτικών δυνάμεων στο ΕΚΠΑ και στο ΕΜΠ. Πρόθεση της, δεν είναι η “πάταξη της ανομίας”, όπως διατείνεται, αλλά να θωρακίσει και να «περιφρουρήσει» την πολιτική της επιχειρηματικής λειτουργίας και της εμπορευματοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης από τη νεολαιίστικη αμφισβήτηση και τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος. Παράλληλα με τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης προχωρά η διάσπαση του επιστημονικού αντικειμένου με τη διαμόρφωση «πτυχίων-σούπα», που δεν εξασφαλίζουν επαγγελματικά δικαιώματα και δημιουργούν στρατιά αποφοίτων και νέων εργαζόμενων «έτοιμων» προς εκμετάλλευση από την εργοδοσία.

Ακριβώς επειδή σε ένα τέτοιο Πανεπιστήμιο δεν «χωρούν» οι ανάγκες και οι διεκδικήσεις των φοιτητών, η κυβέρνηση επιχειρεί νέο χτύπημα στους Φοιτητικούς Συλλόγους. Ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων, θεσμοθετώντας την υποχρεωτική κατάρτιση ενιαίου ψηφοδελτίου για την εκλογή «συμβουλίου φοιτητών». Παρεμβαίνει έτσι στην εσωτερική λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων, περιορίζοντας τη δημοκρατική λειτουργία τους και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Με το δόγμα “νόμος και τάξη” η κυβέρνηση επιδιώκει να αντιμετωπίσει και να τσακίσει την ογκούμενη λαϊκή και νεολαιίστικη δυσαρέσκεια, να επιβάλλει βίαια την αντιδραστική πολιτική που υπηρετεί την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Θέλουν να βάλουν οριστική ταφόπλακα στο πανεπιστημιακό άσυλο που κατακτήθηκε με αιματηρούς αγώνες του φοιτητικού και του ευρύτερου νεολαιίστικου και εργατικού κινήματος. Αποτελεί κομμάτι του puzzle των χουντικής έμπνευσης μέτρων απαγόρευσης διαδηλώσεων, αστυνομοκρατίας και καταστολής, του νόμου Χατζηδάκη σε συνέχεια του νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με την επίθεση στα σωματεία, την κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος, των συλλογικών τους διαδικασιών, και την προσπάθεια ελέγχου τους από το κράτος και τους εργοδότες.

ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΙΑ ΓΕΛΑΣΜΕΝΟΙ ΑΝ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Τα σωματεία και το εργατικό κίνημα στηρίζει τους φοιτητικούς συλλόγους και μαζί θα αποτρέψουμε την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους το άσυλο! Θα παλέψουμε μαζί για τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Καλούμε σε συμμετοχή στο φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη στις 7μ.μ. στα Προπύλαια

Απαιτούμε :

  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ! ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΑΜΕΩΣ –ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ!

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΑΣΥ

Η αστυνομική τρομοκρατία δεν έχει θέση στα Πανεπιστήμια

Η αστυνομική καταστολή και βία μετά από τους εργασιακούς χώρους πέρασε στα Πανεπιστήμια! Ο αντιδημοκρατικός κατήφορος, που έχει επιλέξει η κυβέρνηση, δεν έχει τέλος.

Έτσι, αυτές τις μέρες είδαμε, με αποτροπιασμό, την έφοδο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, με τη συνοδεία των ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και ΔΕΛΤΑ, στην Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη.  Η κυβέρνηση χτύπησε τους φοιτητές, που διαμαρτύρονταν για την είσοδο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, με χημικά και βομβίδες κρότου λάμψης.

Από τα Πανεπιστήμια μας λείπουν καθηγητές, σύγχρονες υποδομές και χρήματα, για τη σωστή λειτουργία τους και όχι η Αστυνομία και τα ΜΑΤ. Οι φοιτητές δίνουν τον αγώνα τους για ελεύθερη διακίνηση ιδεών στα Πανεπιστήμια, για να μείνει έξω απ’ αυτά η Αστυνομία και η καταστολή.

Το συνδικαλιστικό κίνημα γνωρίζει πολύ καλά από τις κυβερνητικές προσπάθειες για εκφοβισμό και καταστολή. Έχουμε βιώσει τις απειλές για φυλακίσεις εργαζομένων, που απεργούν, τις συλλήψεις και την αστυνομική βία στο λιμάνι του Πειραιά, στη «Μαλαματίνα» κ.α.

Για αυτό το λόγο εκφράζουμε την συμπαράστασή μας στους φοιτητές, που αγωνίζονται για να μη μπει η Αστυνομία στα Πανεπιστήμια και καταγγέλλουμε αυτό το αντιδημοκρατικό όργιο βίας και καταστολής, που έχει εξαπολυθεί ενάντια σε εργαζόμενους, νέους και σε κάθε αγωνιζόμενο πολίτη.

Print Friendly, PDF & Email