19.4 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023

Αναβολή (17/10) για τη δίκη με τα στημένα κατηγορητήρια κατά του Σωτήρη Λαπιέρη και των συλληφθέντων της 28/7

Πρόσφατα

Νέα αναβολή, για τις 17-10-2022, πήρε η εκδίκαση της δίκης του Σωτήρη Λαπιέρη και των συλληφθέντων από τη διαδήλωση στις 28/7, για τις καταστροφικές πυρκαγιές και σε ένδειξη αλληλεγγύης στο δίκαιο αίτημα του απεργού πείνας Γ. Μιχαηλίδη για την υπό όρους απόλυση. Η αναβολή δόθηκε, καθώς δεν εμφανίστηκαν για μια ακόμη φορά οι 5 από τους 6 αστυνομικούς «μάρτυρες κατηγορίας» αλλά και γιατί απουσίαζε δικαιολογημένα ο συνήγορος ενός εκ των «κατηγορουμένων». Στο πλευρό και σήμερα των «κατηγορουμένων», αλληλέγγυοι, σύντροφοι και συντρόφισσές τους, αλλά και Σωματεία και φορείς, που απαιτούν την «άμεση αθώωση του Σωτήρη Λαπιέρη και όλων των συλληφθέντων». που με που εξέδωσαν (μπορείτε να διαβάσετε τα ψηφίσματα αλληλεγγύης που έχουν εκδοθεί, εδώ και εδώ).

Υπενθυμίζεται ότι, στις 28/7, κατά τη διάρκεια ειρηνικής πορείας για τις καταστροφικές πυρκαγιές, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή που συναντήθηκε με την πορεία αλληλεγγύης στο δίκαιο αίτημα του απεργού πείνας Γ. Μιχαηλίδη για υφ’ όρον απόλυση, η κοινωνία έγινε για μια φορά μάρτυρας ωμής και κατάφωρης βίας από την πλευρά της αστυνομίας, με χρήση αύρας, χημικών και κρότου λάμψης στη πορεία που γινόταν στην Πανεπιστημίου, ενώ άνδρες των ΜΑΤ επιτέθηκαν απρόκλητα και ξυλοκόπησαν διαδηλωτές και διαδηλώτριες.

Πιο συγκεκριμένα, χτύπησαν πολλαπλά με κλομπ τη δικηγόρο και μέλος της Εναλλακτικής Παρέμβασης-Δικηγορικής Ανατροπής, Αναστασία Σταυροπούλου., παρότι δήλωσε την ιδιότητά της. Το «έγκλημά» της το ότι τόλμησε να ζητήσει εξηγήσεις για την προσαγωγή και τον ξυλοδαρμό του Σωτήρη Λαπιέρη, μέλους της Γραμματείας του ΜΕΤΑ και μέλους του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων στο Συνήγορο του Πολίτη, δημοτικού συμβούλου Χαλανδρίου με την παράταξη «Χαλάνδρι Ενάντια» και μέλους της Λαϊκής Ενότητας∙ συνελήφθη μεταξύ άλλων πολιτών γιατί έκανε κι αυτός ένα «έγκλημα»: τόλμησε να διαμαρτυρηθεί για την ακραία βία των αστυνομικών σε βάρος των διαδηλωτών και των διαδηλωτριών. Επίσης, έσπασαν το χέρι του Θωμά Αχταρίδη, επικεφαλής του τομέα Δικαιωμάτων του ΜέΡΑ25, ενώ στο νοσοκομείο με πολλαπλά σοβαρά τραύματα βρέθηκε και διαδηλωτής από τη Συνέλευση Αλληλεγγύης στο Γιάννη Μιχαηλίδη, όπως επίσης και πολλοί άλλοι και άλλες βρέθηκαν επίσης με τραύματα. Οι ΜΑΤατζήδες, τέλος, προχώρησαν σε αναίτιες προσαγωγές στο σωρό αγωνιστών και αγωνιστριών, μεταξύ αυτών, όπως προαναφέρθηκε και του Σ. Λαπιέρη, ο οποίος όπως και πολλοί άλλοι της διαδήλωσης, αφού ξυλοκοπήθηκε άγρια, κρατήθηκε στη ΓΑΔΑ και τελικά συνελήφθη.

Εκεί όπου, για μια ακόμη φορά η αστυνομία εντελώς παράνομα δεν επέτρεπε την επικοινωνία των προσαχθέντων και συλληφθέντων με τους δικηγόρους τους παραβιάζοντας κατάφωρα το δικαίωμά τους στην υπεράσπιση όπως ορίζεται στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και καταπατώντας τα δικαιώματα των κρατουμένων». Εκεί, όπου σε όλους τους συλληφθέντες αποδόθηκαν κατασκευασμένες και εξωφρενικές κατηγορίες (αντίσταση, απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνης και απλής σωματικής βλάβης, διατάραξη κοινής ειρήνης κ.ά.).

Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός της ευκολίας, με την οποία σήμερα η αστυνομία δεν διστάζει να στήνει σκευωρίες σε βάρος πολιτών, ενώ πληθώρα φωτογραφιών και οπτικοακουστικού υλικού αποδεικνύουν τα ψεύδη, το αναίτιο της σύλληψης και την βία της αστυνομίας, έχει καταστεί ένα επικίνδυνο για τη δημοκρατία, συστημικό πρόβλημα.

Είναι εμφανές, επίσης, ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει την καταστολή και τον αυταρχισμό, απέναντι στην κοινωνική δυσαρέσκεια, ώστε να υλοποιήσει την αντιλαϊκή και αντιδημοκρατική πολιτική της. Το σκάνδαλο των υποκλοπών από την ΕΥΠ και η αστυνομική βία κατά των κατοίκων της πλατείας Εξαρχείων, που αντιδρούν στην τουριστικοποίηση της περιοχής τους, εξάλλου, αποτελούν μια ακόμη «νωπή» απόδειξη.


Η συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στις 3/8 για τις συλλήψεις πολιτών και του Σωτήρη Λαπιέρη, στη διαδήλωση στις 28 Ιούλη | Πηγή: ThePressProject

Την Τετάρτη 3/8, στις 11πμ., στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλανδρίου (Γρηγορίου Γυφτοπούλου 2 και Α. Γκίνη, Χαλάνδρι, 1ος όροφος) διοργανώθηκε συνέντευξη τύπου σχετικά με την αστυνομική βία, τις αυθαίρετες συλλήψεις πολιτών και του δημοτικού συμβούλου Σωτήρη Λαπιέρη στις 28/7. Μιλούν παρόντες και παρούσες στα γεγονότα και θύματα της αστυνομικής βίας: Σωτήρης Λαπιέρης, δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου, μέλος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων στο Συνήγορο του Πολίτη, Θάνος Καμήλαλης, δημοσιογράφος ThePressProject, Κώστας Ντάσκας, συντονιστής Κ.Ε. ΜέΡΑ25, Αναστασία Σταυροπούλου, δικηγόρος: Παρεμβάσεις: Ιωάννα Αθανασάτου, αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Χαλανδρίου Λούλα Καρατζά, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χαλανδρίου, Μαρία Γεωργοπούλου, αντιπρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων στο Συνήγορο του Πολίτη, Πάνος Πάλιουρας, ΔΣ Ένωσης Αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Θόδωρος Πασιμίσης, εργαζόμενος στο Δήμο Χαλανδρίου, Πολύδωρος Τακόπουλος, δικηγόρος, ΔΣ ΦΛΥΑ Α.Ε.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις