Απεργοσπαστικός μηχανισμός η ΕΡΤ3 | Τρία χρόνια μετά, η ΕΣΗΕΑ ανακαλύπτει την «ανεπίτρεπτη» στάση της διορισμένης διοίκησης

Η ΕΣΗΕΑ ανακάλυψε την «ανεπίτρεπτη» στάση της διορισμένης διοίκησης της ΕΡΤ τρία χρόνια μετά!

Anαδημοσίευση από το μπλοκ
της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή

Δυο χρόνια διαπραγματεύσεων με τον αρμόδιο υφυπουργό ελεγκτή των κρατικών ΜΜΕ στο Μαξίμου Ι. Οικονόμου είχε η ΕΣΗΕΑ, με το προεδρείο των δυο παρατάξεων «Ενωμένοι δημοσιογράφοι» (ΝΔ) και «Συσπείρωση» (ΣΥΡΙΖΑ) να επιμένουν σε όλους τους τόνους πως τα αιτήματα τους θα γίνουν αποδεκτά. Αντιμετώπιζαν πριν τις εκλογές σε ΕΔΟΕΑΠ-ΕΣΗΕΑ απαξιωτικά όσους ζητούσαν κινητοποιήσεις, λέγοντας πως δεν πρόκειται για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αλλά για μια Κοινή υπουργική απόφαση. Επέμεναν πως επειδή έβαλαν αίτημα αλλαγής των κλιμακίων και κατάργηση της κατηγοριοποίησης «εσωτερικοί-εξωτερικοί» συντάκτες σε ΕΡΤ-ΑΠΕ, θα προέκυπτε αύξηση της τάξης των 100-150 ευρώ για τους μισθούς. .

Χρησιμοποίησαν προεκλογικά αυτό το χαρτί της υπόσχεσης, έκαναν τα στραβά μάτια τρία χρόνια τώρα στην πλήρη απαξίωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, στη μετατροπή της σε voice over του Μαξίμου, δεν έλεγαν κουβέντα για τους εκατοντάδες συμβασιούχους, δεν τόλμησαν να κινητοποιηθούν για τις αλλαγές με το news room, τις αυξήσεις σε μεγαλοστελέχη. Αντάλλαξαν δεκάδες επιστολές με τη διοίκηση χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Και τώρα που αποφάσισαν να κάνουν μια στάση εργασίας, λίγο πριν γίνουν εκλογές, η φίλη διοίκηση της ΕΡΤ τους έσυρε στα δικαστήρια. Και όχι μόνο, χρησιμοποίησε ως «απεργοσπαστικό μηχανισμό» τους εργαζόμενους της ΕΡΤ 3 επειδή η ΕΣΗΕΜΘ που θα τα έχει ακόμη καλύτερα με τον Μαξίμου, δεν αποφάσισε ούτε καν στάση εργασίας. Τραγέλαφος…

Τώρα το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τη διοίκηση της ΕΡΤ για «ανεπίτρεπτη» στάση.


Ο «Ασύνταχτος Τύπος» καταγγέλλει την ΕΣΗΕΜΘ

Μια από τα ίδια – Οι μάσκες της συνδιοίκησης έπεσαν

Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν.

Πρόεδρος και γραμματέας της ΕΣΗΕΜΘ διαγκωνίζονταν επί εβδομάδες για το ποιος θα είναι καλύτερος πρόεδρος. Και τελικά, στην πρώτη κινητοποίηση του κλάδου επί νέας θητείας, αποφάσισαν ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ να μη συμμετέχει η Ένωση στη σημερινή στάση εργασίας που κηρύχθηκε για τα μισθολογικά και θεσμικά αιτήματα των δημοσιογράφων στα δημόσια μέσα.

Με γραφικά τεχνάσματα που προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας, προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, δεν συμμετέχουμε στη στάση εργασίας που προκήρυξε η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι κωλυσιεργεί στις διαπραγματεύσεις για τη ΣΣΕ και ότι δεν εγκρίνει μισθολογικές αυξήσεις. Αιδώς!

Να μας εξηγήσουν οι διοικούντες την Ένωση. Επιθυμούν ή όχι να εργαστούν για τη βελτίωση των αποδοχών των μελών τους- εργαζομένων στα δημόσια μέσα που είναι παγωμένες με μνημονιακους νόμους;

Όταν αυτοί «διαπραγματεύονται» βάζουν τα μισθολογικά;

Γιατί από τα συμφραζόμενα αντιλαμβανόμαστε πως όχι.

Ποια είναι η σκοπιμότητα να σπάσει το μέτωπο μιας διεκδίκησης στην αρχή μάλιστα ενός διαφαινόμενου κύκλου κινητοποιήσεων;

Δεν ενδιαφέρει τη διοίκηση της Ένωσης το γεγονός ότι μέλη της στην Περιφέρεια αμείβονται ως εξωτερικοί συντάκτες, χωρίς να δικαιούνται υπερεργασία, ενώ εργάζονται από τα ξημερώματα έως το βράδυ ή για τα Σαββατοκύριακα;

Απαξιοί η διοίκηση της Ένωσης να συμμετέχει στην κινητοποίηση και να την πλαισιώσει με επιπλέον αιτήματα κατά της υποβάθμισης και υπέρ της διοικητικής αυτοτέλειας και προγραμματικής αυτονομίας, της ΕΡΤ3, όπως διακηρύσσει στις πρόσφατες εργασιακές συνελεύσεις;

Τουλάχιστον απαράδεκτη και κατά των συναδελφισσών/συναδέλφων η στάση τους.

Σε ποια αυτιά θέλουν να είναι αρεστοί;

Ένα είναι σίγουρο

Οι μάσκες της δήθεν διαφοροποίησης έπεσαν. Η συνδιοίκηση καλά κρατεί

Και η καταγγελία των «4»

Καταγγέλλουμε τη διοίκηση της ΕΡΤ ότι την ώρα της στάσης εργασίας που προκήρυξε η ΕΣΗΕΑ αναμετέδωσε στην ΕΡΤ1 το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3, χρησιμοποιώντας το ως απεργοσπαστικό μηχανισμό. Η απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ να μην συμμετάσχουν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ3 στη στάση εργασίας κατέστησε τους εργαζόμενους – εν αγνοία τους – απεργοσπαστικό παιχνίδι στα χέρια της διοίκησης της ΕΡΤ.

Βασίλης Πεκλάρης
Ταμίας ΔΣ ΕΣΗΕΜ-Θ
Μαρίνα Μεϊντάνη
Μέλος ΔΣ ΕΣΗΕΜ-Θ
Στέλιος Νικητόπουλος
Αλέξανδρος Τριανταφύλλου

Εργασιακοί εκπρόσωποι ΕΡΤ3


Η καταγγελία των ΕΣΗΕΑ-ΕΣΠΗΤ 

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ καταγγέλλουν τη διοίκηση της ΕΡΤ, που έσυρε τις δημοσιογραφικές μας Ενώσεις στα δικαστήρια, για να κρίνουν ως παράνομη και καταχρηστική  τη στάση εργασίας, που προκηρύξαμε χτες σε όλα τα δημόσια μέσα, ζητώντας την άμεση ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων των δημοσιογράφων, που εργάζονται στα δημόσια μέσα.

Στη συνέχεια, και αφού το δικαστήριο δεν είχε εκδώσει ακόμη την απόφασή του και η στάση των δημοσιογράφων βρισκόταν σε εξέλιξη, η διοίκηση της ΕΡΤ έστησε απεργοσπαστικό μηχανισμό μέσω της ΕΡΤ-3, μεταδίδοντας το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ-3 από την ΕΡΤ-1.

Είναι πραγματικά ανεπίτρεπτες οι μέθοδοι που μετέρχεται η διορισμένη διοίκηση της ΕΡΤ, προκειμένου να απαξιώσει τις δυναμικές διεκδικήσεις των δημοσιογράφων, που αγωνίζονται για τα θεσμικά και οικονομικά δικαιώματά τους.

Για αυτές τις ενέργειες της διοίκησης της ΕΡΤ έχει ήδη ενημερωθεί η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και έχει προσκληθεί στην Αθήνα η Πρόεδρος κυρία Dominique Pradalié.

Τα Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα σταματήσουν να αγωνίζονται για τα δικαιώματα των συναδέλφων και δε θα ανεχτούν οποιαδήποτε προσβολή του δικαιώματος των εργαζόμενων στην απεργία.