Οριστικοποίηση νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), λειτουργία διαδικτύου από την Ε.Ε.

Αξιωματούχοι της ΕΕ και βουλευτές κατέληξαν τελικά σε συμφωνία στις συνομιλίες στις Βρυξέλλες, τα ξημερώματα του Σαββάτου, σχετικά με τη νομοθεσία, η οποία βρίσκεται υπό επεξεργασία από το 2020, αναφέρει το AFP.

«Ναι, έχουμε μια συμφωνία!», έγραψε στο Twitter ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Τιερί Μπρετόν, ενώ η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγραψε πως «Η σημερινή συμφωνία για το DSA είναι ιστορική. Οι νέοι κανόνες μας θα προστατεύουν τους χρήστες στο διαδίκτυο, θα διασφαλίζουν την ελευθερία της έκφρασης και τις ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις. Ό,τι είναι παράνομο εκτός σύνδεσης θα είναι ουσιαστικά παράνομο στο διαδίκτυο στην ΕΕ».

Ο κανονισμός είναι συνοδευτικός του νόμου για τις ψηφιακές αγορές (DMA), ο οποίος στόχευε αντιανταγωνιστικές πρακτικές μεταξύ τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Google και το Facebook, και ψηφίστηκε στα τέλη Μαρτίου.

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα είναι υποχρεωμένες να αφαιρούν ταχύτατα το παράνομο περιεχόμενο μόλις αντιληφθούν την ύπαρξή του, ενώ οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να προχωρούν σε αναστολή λειτουργίας των λογαριασμών των χρηστών που παραβιάζουν συχνά τον νόμο. Ενώ πολλές από τις διατάξεις του DSA καλύπτουν όλες τις εταιρείες, προβλέπει ειδικές υποχρεώσεις για τις «πολύ μεγάλες πλατφόρμες», οι οποίες ορίζονται ως εκείνες με περισσότερους από 45 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι επικριτές της νομοθεσίας υπογραμμίζουν ότι εγείρονται ζητήματα ελευθερίας του λόγου και έκφρασης, ενώ η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών (BEUC) φοβάται ότι το κείμενο δεν προχωρά αρκετά και ζητά απαγόρευση κάθε διαφήμισης που βασίζεται στην παρακολούθηση των χρηστών του Διαδικτύου, καθώς και τυχαίους ελέγχους στα προϊόντα των διαδικτυακών πωλητών.


Πηγή: ThePressProject