Αλληλεγγύη και επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΜΕΤΑ στους υγειονομικούς – απεργούς πείνας

Αντιπροσωπεία του ΜΕΤΑ, αποτελούμενη από τους Γρηγόρη Καλομοίρη, Χρήστο Κόνιαρη και Γιώργο Χαρίση, επισκέφτηκαν την Τετάρτη 13 Απρίλη τους υγειονομικούς – απεργούς πείνας που έχουν στήσει τις σκηνές τους έξω από το Υπουργείο Υγείας και βρίσκονται στην 24η ημέρα της απεργίας.

Όπως είναι γνωστό, περίπου 4.000 υγειονομικοί έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, από το Σεπτέμβριο του 2021, επειδή, για διάφορους λόγους, δεν έχουν εμβολιαστεί. Μαζί με τους συναδέλφους τους, που εργάζονται σε κοινωνικές δομές του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, βρίσκονται σε δεινή θέση, αφού για 8 μήνες ζούνε χωρίς μισθό, διασύρονται και κατασυκοφαντούνται από την κυβέρνηση και τα «πετσομένα» ΜΜΕ. Επιπλέον, έρχονται αντιμέτωποι και με την αναλγησία της πολιτείας, αφού με νομοθετική ρύθμιση τους απαγορεύεται ακόμα και η άσκηση ιδιωτικού έργου.

Η αντιπροσωπεία του ΜΕΤΑ εξέφρασε την αλληλεγγύη της στους απεργούς πείνας και όλους τους συναδέλφους υγειονομικούς και εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές ου Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας και δήλωσε ότι το ΜΕΤΑ θα συνεχίσει αγωνίζεται για την άμεση άρση των αναστολών εργασίας και την επιστροφή όλων των ανεμβολίαστων, με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (rapid test κ.λπ.), στην εργασία τους, με παράλληλη αναγνώριση του χρόνου αυτού ως χρόνου πραγματικής εργασίας.

Τόνισε, επίσης, στους απεργούς πείνας ότι το μέτρο της αναστολής εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μετακυλίσει στους εργαζομένους τις ευθύνες της για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και την αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος. Στηλίτευσε, δε, την παράτασή του μέχρι τέλος του χρόνου, καθώς στερείται οποιασδήποτε αιτιολογίας και είναι πλέον σε όλους γνωστό ότι με τη θεοποίηση του εμβολίου, χωρίς την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, και ιδιαίτερα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και τη στελέχωσή του με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δεν μπορεί να ελεγχθεί και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πανδημία.

Η αντιπροσωπεία του ΜΕΤΑ άσκησε κριτική στη στάση των συνδικάτων που ουσιαστικά συντάχθηκαν με το κυρίαρχο αφήγημα της κυβέρνησης και δεν έκαναν τίποτα για να προστατεύσουν τους εργαζόμενους από την κυβερνητική αυθαιρεσία και αναλγησία και κάλεσε τους εργαζόμενους και τους πολίτες να εκφράσουν μαζικά και έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή.

Τέλος, κατήγγειλε την κυβέρνηση για το ότι εμμένει στις επιλογές της για τη συρρίκνωση των κοινωνικών δομών, των μονάδων υγείας και των νοσοκομείων και την εμπορευματοποίησή τους προωθώντας τις ΣΔΙΤ. Όπως σημείωσε, με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις Πλεύρη για χαλάρωση των μέτρων από την Πρωτομαγιά, η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι δε δίνει «δεκάρα τσακιστή» για την υγεία του λαού, αλλά τα «δίνει όλα» για την κερδοφορία του τουριστικού, μεταφορικού, ταξιδιωτικού και αεροπορικού κεφαλαίου, την ώρα που το τρίτο κύμα της πανδημίας καθημερινά καταγράφει 60-70 νεκρούς συμπολίτες μας και χιλιάδες κρούσματα.