Χιλή: 14 γυναίκες μεταξύ των 24 μελών της αριστερής κυβέρνησης

ΑP Photo/Esteban Felix

Ο νέος πρόεδρος της Χιλής, Γκαμπριέλ Μπόριτς, παρουσίασε χθες την κυβέρνησή του, που χαρακτηρίζεται από πολιτικό πλουραλισμό, έχει μέλη κατά πλειονότητα γυναίκες και τον κεντροαριστερό πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών. Θα αναλάβει τα καθήκοντά της την 11η Μαρτίου, αριθμεί 24 μέλη, ανάμεσά τους 14 γυναίκες, με το ένα τρίτο να χαρακτηρίζεται ανεξάρτητο.

«Σε αυτή την ομάδα (…) μας συνοδεύουν άνθρωποι με διαφορετική προέλευση και μόρφωση (…) Είναι μια κυβέρνηση αποτελούμενη κατά πλειοψηφία από γυναίκες (…) με παρουσία διαφόρων περιοχών, γενεών, πολιτικό πλουραλισμό (…) μεγάλη παρουσία ανεξάρτητων και στελεχών πολιτικών κομμάτων», συνόψισε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του σχήματός του, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Σαντιάγο.

«Πρέπει να κάνουμε διάλογο και πρέπει να ακούμε. Να ακούμε δυο φορές περισσότερο από ό,τι μιλάμε», είπε ο Μπόριτς απευθυνόμενος στα μέλη της κυβέρνησής του.

Ο νέος αρχηγός του κράτους διόρισε μέλη της κεντροαριστεράς στην κυβέρνησή του, κινούμενος εκτός του αρχικού συνασπισμού του, στον οποίο συμμετέχει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Χιλής, και ο οποίος εξασφάλισε το 24% των εδρών του κοινοβουλίου.

Άνοδος στο χρηματιστήριο λόγω του νέου ΥΠ.ΟΙΚ.

Πολυαναμενόμενος για τις αγορές ήταν ο διορισμός στο χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών του Μάριο Μαρσέλ, που δεν έχει πολιτική ταμπέλα αλλά συνδέεται με το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ο 62χρονος είχε διοριστεί σε διάφορες θέσεις επί των ημερών κεντροαριστερών κυβερνήσεων.

Ήταν το πρόσωπο που προτιμούσαν οι παράγοντες των αγορών, που βλέπουν στον διορισμό του μια χειρονομία μετριοπάθειας από πλευράς του αρχηγού του κράτους, που υπόσχεται να θεμελιώσει κράτος πρόνοιας στη Χιλή, χώρα-εργαστήρι του νεοφιλελευθερισμού.

Το χρηματιστήριο στο Σαντιάγο χαιρέτισε την είδηση του διορισμού Μαρσέλ κλείνοντας με άνοδο 3%. Είχε πέσει 6% και πλέον την επομένη της νίκης του αριστερού υποψήφιου που επικράτησε με το 56% των ψήφων του υποψηφίου της άκρας δεξιάς Χοσέ Αντόνιο Καστ, πολιτικού κληρονόμου της δικτατορίας του Πινοτσέτ.

Τα πρόσωπα στη νέα κυβέρνηση

Η Ίσκια Σίχες, η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε επικεφαλής του ιατρικού συλλόγου της Χιλής το 2017, ονομάστηκε υπουργός Εσωτερικών. Ηλικίας 35 ετών, όπως και ο πρόεδρος, η χειρουργός αυτή συμμετείχε ενεργά στην αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Το υπουργείο Εξωτερικών θα αναλάβει η Αντόνια Ουρεχόλα, δικηγόρος ηλικίας 53 ετών, η οποία είχε ασκήσει την προεδρία της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Άλλη μια γυναίκα θα αναλάβει το υπουργείο Άμυνας: η Μάγια Φερνάντες Αγιέντε, 50 ετών, εγγονή του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Σαλβαδόρ Αγιέντε (1970-1973), που ανατράπηκε με το στρατιωτικό πραξικόπημα του Πινοτσέτ.

Το νεότερο μέλος της κυβέρνησης είναι η Αντόνια Ορεγιάνα, 32 ετών, που θα αναλάβει το υπουργείο Γυναικών.

Δύο πρώην ηγέτες φοιτητικών παρατάξεων και βουλευτές, ο Γιόργιο Τζάκσον και η Καμίλα Βαγιέχο, που είχαν πρωταγωνιστήσει στις μαθητικές κινητοποιήσεις του 2011, μαζί με τον Γκαμπριέλ Μπόρις, αξιώνοντας «δημόσια, δωρεάν και ποιοτική παιδεία», αναλαμβάνουν αντίστοιχα γενικός γραμματέας της προεδρίας και κυβερνητική εκπρόσωπος.

Και οι δυο τους θα συμμετέχουν στην «πολιτική επιτροπή», σχήμα με στενή σύνθεση, αποτελούμενο από τους πιο στενούς συνεργάτες του προέδρου. Θα συμμετέχουν επίσης η Ίσκια Σίχες, που είχε αναλάβει επικεφαλής της εκστρατείας του υποψηφίου Γκαμπριέλ Μπόριτς ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών, και ο Μάριο Μαρσέλ.

Ο τελευταίος, που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος που υποσχέθηκε ο Γκαμπριέλ Μπόριτς, για να συμμετάσχουν οι πλουσιότεροι στο κοινωνικό του πρόγραμμα, θα έχει δύσκολο καθήκον, καθώς η οικονομική κατάσταση είναι λεπτή.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕγχΠ) αυξήθηκε τεχνητά κατά 11,5% το 2021, χάρη στις κρατικές ενισχύσεις και την έγκριση των αναλήψεων ασφαλισμένων από τα αποθεματικά τους στις ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης. Κατά εκτιμήσεις, η ανάπτυξη αναμένεται να είναι μηδενική ως το 2023 τουλάχιστον. Η χώρα είναι επίσης αντιμέτωπη με αύξηση του πληθωρισμού.

«Κάτι άλλαξε» στη Χιλή

«Ο διορισμός του Μάριο Μαρσέλ (…) ο οποίος έχει αξιοπιστία στη δεξιά και στον ιδιωτικό τομέα είναι καλό σημείο εκκίνησης για τη λήψη πολύ δύσκολων αποφάσεων που θα χρειαστεί να λάβει ο πρόεδρος κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς», εκτιμά ο Μαρσέλο Μέγια.

Ζητούμενο για τον Γκαμπριέλ Μπόριτς ήταν «να εδραιωθεί μια συμμαχία στο κοινοβούλιο που θα υποστηρίζει τον πρόεδρο», εκτίμησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαρσέλο Μέγια, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο.

Ο πρόεδρος έχει ορίσει τρεις κύριους άξονες για την κυβέρνησή του: τη διαχείριση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, την εξασφάλιση οικονομικής ανάπτυξης και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, και τη διευκόλυνση του έργου της Συντακτικής Συνέλευσης, που θα παρουσιάσει στα μέσα της χρονιάς το σχέδιο του νέου Συντάγματος.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Χουάν Γκαμπριέλ Βαλδές σχολίασε τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος μέσω Twitter, γράφοντας τη φράση «κάτι άλλαξε», κάτω από δύο φωτογραφίες: μια της νέας κυβέρνησης, μια αυτής του 1990, αποτελούμενης αποκλειστικά από άνδρες προχωρημένης ηλικίας, όταν η Χιλή επέστρεφε στη δημοκρατία.


Πηγή: efsyn.gr

Print Friendly, PDF & Email