Εκλογές στον ΠΣΦ: Στηρίζουμε – Ψηφίζουμε την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Φυσικοθεραπευτών

Στις 26 Σεπτέμβρη 2021

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

από τις προηγούμενες εκλογές του Π.Σ.Φ κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι. Εξαγγελίες για ενίσχυση του Ε.Σ.Υ και των δομών αποκατάστασης, προσλήψεις, συνθήματα για βελτίωση των συνθηκών εργασίας και της βιωσιμότητας του κλάδου, ενίσχυση της «επιχειρηματικότητας», αλλαγές σχετικά με την αύξηση της αποζημίωσης των επιστημονικών μας πράξεων και μείωση του clawback και του rebate και πολλά άλλα.

Τρία χρόνια μετά μετράμε μόνο κούφια λόγια, υποσχέσεις κενές νοήματος και οπισθοχώρηση σε μια σειρά από πεδία.

Η πανδημία βρήκε το κλάδο μας ανοχύρωτο, όπως και το Ε.Σ.Υ συνολικά. Οι συνθήκες στα νοσοκομεία και τα κέντρα αποκατάστασης της χώρας τραγικές. Οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα όπου οι συνάδελφοι έπρεπε να ανταποκριθούν άμεσα και πιεστικά για να καλύψουν την αποκατάσταση των ασθενών (τόσο covid όσο και των υπολοίπων περιστατικών) με πενιχρά μέσα ατομικής προστασίας σε επικίνδυνες για την υγεία τους συνθήκες. Η αυταπάρνηση και η αίσθηση καθήκοντος των συναδέλφων από τις ΜΕΘ μέχρι τις κλινικές και τα τμήματα φυσικοθεραπείας του Ε.Σ.Υ (όπου υπάρχουν..) κράτησε ζωντανή την δυνατότητα παρέμβασης και βελτίωσης της υγείας των ασθενών. Φυσικά για τους long covid ασθενείς δεν υπήρξε σχεδόν καμία πρόβλεψη. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας του Ε.Σ.Υ κατάντησε ανέκδοτο.

Οι εργαστηριούχοι φυσικοθεραπευτές και φυσικοθεραπεύτριες έμειναν στον αέρα για μεγάλο και κρίσιμο χρονικό διάστημα, μιας και από το υπουργείο Υγείας και την ηγεσία του Π.Σ.Φ δεν υπήρχε κανένα επαρκές αντανακλαστικό για να αποζημιωθούν επαρκώς. Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν αποδείχθηκαν πενιχρές, με voucher των 400 ευρώ -που δεν δόθηκαν καθολικά σε όλες και όλους- οδηγώντας συναδέλφους στην ανεργία και την επισφάλεια, ενώ ακόμα και για τον εμβολιασμό τους κατά προτεραιότητα έπρεπε να υπάρξει ειδική μέριμνα μιας και δεν ήταν καν στον αρχικό σχεδιασμό του εμβολιαστικού προγράμματος.

Όλα αυτά τα χρόνια, παρατηρήσαμε και τις εξόφθαλμες πρακτικές ισοτίμησης των πτυχίων μας με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων από τη κυβέρνηση (νόμος Κεραμέως και νόμος Γαβρόγλου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) και την αναιμική αντίδραση του Π.Σ.Φ, που ακόμα και τη δεδηλωμένη αντίρρησή του στην αντισυνταγματική αυτή ισοτίμηση την εκφράζει σε χαμηλούς τόνους, χωρίς κλιμακούμενες πρωτοβουλίες που θα συσπειρώσουν αποφασιστικά τον κλάδο ενάντια σε αυτή τη κατάφορη αδικία. Αντίθετα είναι λαλίστατος όταν αναφέρεται σε επί πληρωμή σεμινάρια κατάρτισης για τους φυσικοθεραπευτές.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μόνο μια βασική αποτύπωση της δυσμενούς θέσης που έχει έρθει ο κλάδος μας. Οι φυσικοθεραπευτές και οι φυσικοθεραπεύτριες όμως δεν ξεγελιόνται από φωτογραφίες, τυπικές και ανούσιες συναντήσεις με θεσμικούς παράγοντες και με χρυσόσκονη. Γνωρίζουμε και την οικονομική εξαθλίωση των επαγγελματιών και υπαλλήλων και την παρατεταμένη ανεργία παλαιών και νέων συναδέλφων. Βρισκόμαστε στο πλευρό της πλατιάς πλειοψηφίας του κλάδου που επιθυμεί να ανατραπούν οι πολιτικές εξαθλίωσής μας, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και την ποιοτική αναβάθμιση της φυσικοθεραπείας.

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:

• Γενναία και σύμφωνη με τις πραγματικές ανάγκες χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς και κατάργηση της συμμετοχής αυτών, ώστε να μη μετακυλίεται το κόστος στον ασθενή. Ανοικτός προϋπολογισμός με βάση τις ανάγκες των ασθενών. Παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου σε όλους χωρίς διακρίσεις. Άμεσα προσλήψεις και αναβάθμιση της φυσικοθεραπείας στο δημόσιο σύστημα υγείας.

• Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας όλων των ειδών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις στο Ε.Σ.Υ. .

• Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία που εξυπηρετεί μόνο το μεγάλο κεφάλαιο. Όχι στις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ). Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα.

• Ουσιαστική κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης κόντρα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ε.Ε. που ευνοούν την ιδιωτική εκπαίδευση και εφαρμόζονται πρόθυμα από όλες τις κυβερνήσεις ως τώρα.

• Όχι σε διαφορετικών βαθμίδων πτυχία.

• Άμεση ένταξη στα ΒΑΕ.

• Φορολογική δικαιοσύνη για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους με αφορολόγητο και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

• Αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και της παρεχόμενης φυσικοθεραπείας άμεσα. Κατάργηση clawback και rebate.

• Αναδιοργάνωση του Π.Σ.Φ.-Ν.Π.Δ.Δ. έτσι ώστε τα περιφερειακά τμήματα να είναι ισχυρά και οικονομικά βιώσιμα, όχι σφραγίδες, με δυνατότητα παρέμβασης και χάραξης πολιτικής.

• Ανατροπή της λογικής που μετατρέπει τον Π.Σ.Φ.-Ν.Π.Δ.Δ. σε επιχειρηματικό όμιλο με ακριβά σεμινάρια. Η παροχή γνώσης για την επιστημονική εξέλιξη των φυσικοθεραπευτών είναι υποχρέωση του Π.Σ.Φ.-Ν.Π.Δ.Δ. Όχι στη μοριοδότηση και κάθε μορφής αξιολόγηση μέσω της Δια Βίου Μάθησης.

Στις εκλογές του Π.Σ.Φ – Ν.Π.Δ.Δ. στις 26/9/21 δίνουμε ηχηρό παρών και στηρίζουμε

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ