ΑΣΕ-ΟΤΑ: Όχι στον αυταρχισμό και στις εκδικητικές συμπεριφορές σε βάρος των εργαζομένων

Η ΑΣΕ-ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα φαινόμενα αυταρχισμού και εκδικητικής συμπεριφοράς των Δημοτικών Αρχών απέναντι σε εργαζόμενους των Δήμων, τα οποία πολλαπλασιάστηκαν το τελευταίο διάστημα, λόγω και ενός κλίματος γενικότερου αυταρχισμού και συντηρητισμού που εκπέμπεται από την κυβέρνηση και στοχεύει στην καταπάτηση και αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων, τιμωρίας όσων αντιστέκονται και καταγγέλλουν αυτήν την πολιτική και βέβαια στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, είτε στην εκχώρησή τους στους λεγόμενους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς των ΟΤΑ, το νέο φρούτο που κυκλοφορεί, ως όχημα για την διάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την άλωση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της.

Τελευταίο κρούσμα αυταρχισμού, διακρίσεων και εκδικητικής συμπεριφοράς είχαμε από τον πρόεδρο του Ο.ΒΡΕ.Π.Ο.Μ. κ. Κωνσταντίνο Ιακώβου, όπου χωρίς καμιά αιτιολογία και εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας, μετακινήθηκαν ή παύθηκαν από τα καθήκοντά τους και ορίστηκαν νέες υπεύθυνες παιδικών σταθμών χωρίς κάποια αντικειμενικά κριτήρια.

Ως ΑΣΕ-ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης το πρόβλημα μας δεν είναι προσωπικό και δεν είμαστε υπέρ του ενός εργαζόμενου και κατά του άλλου. Το πρόβλημα, που μας αφορά όλους, είναι ότι μετακινούνται εργαζόμενοι ή παύονται από υπεύθυνες θέσεις, γιατί έτσι θέλει ο κάθε πρόεδρος ΝΠ ή Δήμαρχος. Για το λόγω αυτόν ακόμα μια φορά θέλουμε να τονίσουμε την ανάγκη να σταματήσει η βιομηχανία ανάθεσης καθηκόντων ευθύνης από τους Δημάρχους και τους Προέδρους των ΝΠ και να σταλούν απ’ όλους τους Δήμους οι φάκελοι για κρίση προϊσταμένων από τα Υπηρεσιακό Συμβούλιο, αλλά και για την ανάγκη, για τον ορισμό των υπευθύνων των παιδικών σταθμών να θεσμοθετηθούν κριτήρια για να κλείσει το παράθυρο των εργοδοτικών παρεμβάσεων.

Τέλος θεωρούμε θετικό μεν το γεγονός ότι ΠΟΕ-ΟΤΑ κατήγγειλε τις αντεργατικές παρεμβάσεις του προέδρου του Ο.ΒΡΕ.Π.Ο.Μ. δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε, όμως, ότι και η πλειοψηφία ΠΟΕ-ΟΤΑ συμπεριφέρεται επιλεκτικά και εκδικητικά! Το λέμε αυτό γιατί σε ανάλογη καταγγελία και ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων του Δήμου Παύλου Μελά για τις εκδικητικές μετακινήσεις του προέδρου του σωματείου, Βασίλη Ουζούνη και της αντιπροέδρου Κικής Ιωαννίδου, καθώς και τις συνεχείς μετακινήσεις ή αντικαταστάσεις υπευθύνων παιδικών σταθμών του Δήμου και ορισμό άλλων με καθαρά υποκειμενικά και κομματικά κριτήρια, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, όχι μόνο κώφευε και ποιούσε την νήσσαν, αλλά και ο πρόεδρός της, τις ίδιες μέρες, φωτογραφίζονταν με τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο! Αναρωτιόμαστε ακόμα ποιος ήταν ο λόγος. Μήπως για να μην έρθει σε σύγκρουση ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας με την φίλη του, αντιδήμαρχο και πρόεδρο των Παιδικών Σταθμών κ. Αμανατίδου ή για να επαναληφθεί ακόμη μια φορά μια απαράδεκτη τακτική της ΣΥΝΑΝ και της πλειοψηφίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ ότι όποιος δεν είναι δικός μου είναι αντίπαλός μου;

Μια τέτοια όμως τακτική της ΠΟΕ-ΟΤΑ ρίχνει λάδι στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία των Δημοτικών Αρχών και υπονομεύει τον αγώνα για ισότιμη μεταχείριση όλων των εργαζομένων, για την περιφρούρηση και την διεύρυνση των κατακτήσεών τους και για την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών των ΟΤΑ.

Ιούλιος 2021
Από την ΑΣΕ-ΟΤΑ