Ιταλία: Στοπ στους εμβολιασμούς νέων με AstraZeneca έπειτα από το θάνατο 18χρονης που έπασχε από θρομβοπενία

H Ιταλία αλλάζει την εμβολιαστική στρατηγική της. Βάσει των οδηγιών της επιστημονικής επιτροπής που συμβουλεύει την κυβέρνηση Ντράγκι στο εξής το εμβόλιο Astrazeneca θα χορηγείται μόνον σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών». Είναι η επίσημη, οριστική απόφαση του ιταλικού υπουργείου Υγείας.

Πρόκειται για μια ακόμη αλλαγή μετά τον θάνατο της 18χρονης Καμίλα Κανέπα στην Γένοβα. Έπασχε από θρομβοπενία και πριν της χορηγηθεί το συγκεκριμένο σκεύασμα, δεν πληροφόρησε τους γιατρούς.

Μέχρι τώρα όμως σε όλη την χώρα οργανώθηκαν τα λεγόμενα «Open Days»: μαζικοί εμβολιασμοί με Astrazeneca και Johnson & Johnson, χωρίς την ανάγκη ραντεβού -κυρίως τα σαββατοκύριακα – και για τους νέους που ετοιμάζονται να δώσουν εξετάσεις για απολυτήριο λυκείου. Από τώρα και στο εξής η όλη στρατηγική αλλάζει και θα τους χορηγούνται μόνο Pfizer και Moderna.

Κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και περιφέρειας

Κυβέρνηση Ντράγκι Βουλή
Αλλαγή στρατηγικής για τον εμβολιασμό από την κυβέρνηση Ντράγκι

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκοπική έρευνα οι νέοι μέχρι 24 ετών είναι πολύ θετικοί σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό: μόνον το 13% δηλώνει ότι δεν θα ζητήσει να εμβολιαστεί. Σε ό,τι αφορά το σύνολο το πληθυσμού, το 50% απαντά ανεπιφύλακτα «ναι», το 25% «μάλλον θα εμβολιαστεί» και το υπόλοιπο 25% δηλώνει αντίθετο στα διάφορα σκευάσματα κατά του ιού.

H υπόθεση προκάλεσε επίσης ένταση ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο περιφερειάρχης της Λιγουρίας με πρωτεύουσα την Γένοβα, Τζοβάνι Τότι, σε ανακοίνωσή του υπογράμμισε: «Δεν αποφασίσαμε αυτόνομα. Μας έδωσαν συγκεκριμένες οδηγίες από την Ρώμη και ήρθε η ώρα για μια ξεκάθαρη στάση χωρίς παρερμηνείες.»

Εμβολιασμοί Ιταλία AstraZeneca
Μόνο για τους άνω των 60 το AstraZeneca στην Ιταλία

Αναμένονται καθυστερήσεις

Η νέα αυτή αλλαγή πορεία πλεύσης, όπως γράφει ο τύπος, αναγκαστικά θα επιβραδύνει την στρατηγική  εμβολιασμού και η επίτευξη  της ανοσίας της αγέλης το Σεπτέμβριο δεν είναι πλέον απόλυτα βέβαιη.«Θα υπάρξει όντως καθυστέρηση, αλλά παραμένω αισιόδοξος», δήλωσε ο ειδικός επίτροπος αρμόδιος για την εκστρατεία εμβολιασμού, στρατηγός Φραντσέσκο Φιλιουόλο. Στο μεταξύ όλοι οι πολίτες κάτω των εξήντα ετών, οι οποίοι έκαναν το πρώτο εμβόλιο με Astrazeneca στην Ιταλία, θα ολοκληρώσουν τον κύκλο εμβολιασμού με Moderna ή Pfizer.


Πηγή: Deutche Welle