Δ.Σ. Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας: Μπλόκαρε την ιδιωτικοποίηση του Ηλεκτροφωτισμού

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων
Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΚΥΚΛΩΜΑ

Με ψήφους 19 υπέρ, 12 κατά και 2 παρών (από την παράταξη του Δημάρχου) το Δημοτικό Συμβούλιο στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας αποφάσισε να σταματήσει οποιαδήποτε διαδικασία που αφορά την αντικατάσταση φωτιστικών παλαιάς τεχνολογίας με νέας τεχνολογίας LED από ιδιωτική εταιρεία συνολικής αξίας 3.724.292,26 ευρώ!!!

Το Σωματείο φρόντισε να θέσει το θέμα ως έκτακτο προς συζήτηση, ενώ θα έπρεπε η Διοίκηση να το είχε συμπεριλάβει στα θέματα ημερήσιας διάταξης. Το Τμήμα Ηλεκτροφωτισμού παρουσίασε εμπεριστατωμένη πρόταση για προμήθεια υλικών και φωτιστικών και η τοποθέτησή τους να γίνει από τους ηλεκτρολόγους του Δήμου συνολικού κόστους 1.090.842,80 ευρώ, χωρίς ιδιωτικά-εργολαβικά υπερκέρδη, από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν άμεσα διαθέσιμα χρήματα στο ταμείο ανταποδοτικών.

Σε μια συνεδρίαση “ναυάγιο” για την παράταξη του Δημάρχου που χωρίς σοβαρά επιχειρήματα και τεκμήρια, τα μέλη τους ασφαλώς αρνήθηκαν να συζητηθεί το θέμα. Προφανώς και ο Δήμαρχος είχε στο μυαλό του να περάσει στα μουλωχτά το ζήτημα μέσω της οικονομικής επιτροπής, όπου έχει την πλειοψηφία (νόμος ΝΔ). Όμως η αντιπολίτευση άναψε το πράσινο φως αρχικά για να συζητηθεί το θέμα και κατόπιν άναψε το κόκκινο φως για να βάλει φρένο στα σχέδια της Διοίκησης, τη στιγμή που ο Δήμαρχος και οι λοιποί παρατρεχάμενοι προσπαθούσαν απεγνωσμένα να δικαιολογήσουν την πολιτική τους επιλογή (όχι βέβαια όλοι….. κάποιοι δεν γνώριζαν τίποτα!!!).

ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Ο Δήμος μας δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα αλλά μια σειρά από Δήμους τα τελευταία χρόνια προχωρούν σε τέτοιου είδους επιλογές. Η ανάγκη για ποιοτικότερο και φθηνότερο οδοφωτισμό, με φωτιστικά LED φέρνει στο προσκήνιο τεράστια υπερτιμημένα κονδύλια, ΣΔΙΤ, ιδιωτικοποιήσεις, προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων με τις ευλογίες αρχικά της πολιτικής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αστικών κομμάτων που διαχρονικά κυβερνούν τη χώρα. Το πάρτι είναι τόσο μεγάλο που κοστολογούνται 2 και 3 φορές παραπάνω από την πραγματική τους αξία, δεσμεύοντας τα ταμεία των Δήμων, Περιφερειών για πολλά χρόνια με όφελος για τις εταιρείες που μπορεί να ξεπεράσει το 70-80%.

Οι φωτοτεχνικές μελέτες (αποτύπωση του υφιστάμενου φωτισμού και πρόταση για αντικατάσταση νέων LED) από τις μελετητικές εταιρείες είναι το πρόσχημα. Οι μελέτες αυτές στην πλειοψηφία τους δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, παρουσιάζουν λανθασμένες μετρήσεις (τεμάχια φωτιστικών σωμάτων, ισχύς Watt κ.λ.π.) και αντίστοιχα οικονομοτεχνικά στοιχεία. Όμως ο στόχος τους είναι «ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΟΦΕΛΗ» γι’ αυτό και κάνουν προσφορές για τοποθέτηση/εγκατάσταση και συντήρηση για 10-12 χρόνια.

Στην περίπτωση της Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας οι φωστήρες της Δημοτικής Αρχής δεσμεύουν για 9 χρόνια το ταμείο του Δήμου. Συγκεκριμένα 100.00 ευρώ για το 2021 και 453.036,53 ευρώ ανά έτος από το 2022 έως το 2029!!!

Σύμφωνα με καταγγελίες, τέτοιου είδους συμβάσεις εμφανίζουν υπερτιμημένους προϋπολογισμούς με αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία αποπληρωμής της ετήσιας δόσης από το όφελος που προκύπτει από την εξοικονόμηση ενέργειας.

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ

Επειδή όμως σε αυτή τη ζωή τίποτα δεν είναι τυχαίο, πρώτα έρχεται η απαξίωση και μετά σερβίρουν το χαβιάρι ως τη μοναδική λύση στο πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν. Τον λογαριασμό όμως στο τέλος θα τον πληρώσουν τα κορόιδα, οι δημότες. Όταν πάνω από 10 χρόνια έχουν να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όταν μεθοδευμένα δεν ενισχύεται ο μηχανολογικός εξοπλισμός, όταν δεν συντηρούνται τα υπάρχοντα οχήματα, όταν δεν προμηθεύονται υλικά λόγω μηδενικών προϋπολογισμών, αυτό τι μπορεί να σημαίνει;

Αυτό τον δρόμος επιλέγουν και δεν είναι τυχαίο, όχι μόνο στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες (νοσοκομεία, σχολεία, ασφαλιστικά ταμεία κ.λ.π.), ώστε να διεισδύσουν ιδιωτικές εταιρείες που ως μοναδικό στόχο έχουν τα υπερκέρδη εις βάρος μιας ολόκληρης κοινωνίας που καλείται να πληρώνει ακριβές και αμφιβόλου ποιότητας υπηρεσίες.

ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ

Για πάνω από 10 χρόνια και με διάφορους τρόπους οι Δημοτικές Αρχές της Ν. Φιλαδέλφειας –Ν. Χαλκηδόνας προσπαθούσαν ν’ ανοίξουν πόρτες στην ιδιωτική πρωτοβουλία για τον ηλεκτροφωτισμό και όχι μόνο. Κάθε φορά όμως έβρισκαν σθεναρές αντιστάσεις από το σύνολο των εργαζομένων του Τμήματος Ηλεκτροφωτισμού και το Σωματείο μας. Οι “φωτοτεχνικές μελέτες” και προσφορές από τα ιδιωτικά κοράκια διαδέχονταν η μία την άλλη, παρουσιάζοντας το προϊόν τους ως την καλύτερη και φθηνότερη λύση προς όφελος των δημοτών!!! Όλα αυτά εν κρυπτώ και χωρίς καμία ενημέρωση από Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Διευθυντές προς το Τμήμα Ηλεκτροφωτισμού. Αναζητούσαν απεγνωσμένα συνένοχους, για να υπογράψουν τη μελέτη, καταδικάζοντας τον δημόσιο χαρακτήρα της υπηρεσίας.

Επειδή όμως έχουν γνώση οι φύλακες, οι ειδήμονες της Δημοτικής Αρχής πήραν ηχηρή απάντηση από το Τμήμα Ηλεκτροφωτισμού.

Αποδομώντας σελίδα-σελίδα, σημείο-σημείο, την πρόσφατη “φωτοτεχνική μελέτη” του ιδιώτη, παραθέσαμε δικά μας πραγματικά οικονομοτεχνικά στοιχεία, προτάσεις και σημαντικά διαπιστευτήρια που αποδεικνύουν την απαξίωση του Τμήματός μας (επικίνδυνα οχήματα/ γερανοί, επαναλαμβανόμενοι μηδενικοί προϋπολογισμοί κ.λ.π.). Αρχικά καλέσαμε τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου και τον τοπικό Τύπο για ενημέρωση και στη συνέχεια έγινε παρέμβαση ως Σωματείο στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οι τεκμηριωμένες παρατηρήσεις και προτάσεις μας έπεισαν στον σύνολό της την αντιπολίτευση, καθώς επίσης προβλημάτισαν και μέλη της παράταξης του Δημάρχου. Φροντίσαμε να μπουν πανό στο Δημαρχείο, δημοσιοποιήσαμε καταγγελίες και δελτία τύπου στην τοπική κοινωνία, παρουσιάζοντας αναλυτικά τις θέσεις μας.

Τελικά, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 7 Απριλίου με 19 ψήφους υπέρ, 2 παρών και 12 κατά υπερψηφίστηκε:

  • Η ανάκληση κάθε ενέργειας ανάθεσης σε ιδιώτη της αντικατάστασης των λαμπτήρων LED.

  • Η ανάκληση των αποφάσεων του Αντιδημάρχου οικονομικών που αφορούν την ανάθεση.

  • Η υιοθέτηση της πρότασης της υπηρεσίας ηλεκτροφωτισμού και του Σωματείου για εγκατάσταση των LED από τη υπηρεσία του Δήμου με κόστος 1.090.842 ευρώ.

  • Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μαζί με τα υπομνήματα του Σωματείου να κοινοποιηθούν στο Υπ. Εσωτερικών , την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την Περιφέρεια Αττικής, την ΚΕΔΕ και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο αγώνας μας δεν θα σταματήσει όμως εδώ. Σκοπεύουμε να ενημερώσουμε κάθε δημότη μέσω επιστολής πόρτα-πόρτα, πανό σε όλες τις πλατείες της πόλης μας, κατάληψη Δημαρχείου, πορείες και μικροφωνικές σε κεντρικά σημεία.

Με σύνθημα “Δήμος για τους δημότες όχι για τους ιδιώτες” θα καλέσουμε όλους τους φορείς, τις συλλογικότητες, σωματεία και κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο να παλέψουμε μαζί προς όφελος της πόλης. Για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες που μέχρι σήμερα είναι υποστελεχωμένες, ώστε οι παροχές προς τους δημότες να είναι ποιοτικότερες και οικονομικότερες. Χωρίς εργολάβους, ΣΔΙΤ, ανταποδοτικότητα, χαράτσια και φόρους που επιβάλουν οι Δήμοι, αλλά με πλήρη χρηματοδότηση από το Κράτος.


Προηγούμενη σχετική ανάρτηση | Όχι στην ιδιωτικοποίηση του Ηλεκτροφωτισμού στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας