Γιώργος Μανουσάκης: Τα μέτρα προστασίας και όχι το εμβόλιο αποτρέπουν τη διασπορά στα νοσοκομεία

Το τελευταίο διάστημα από πολλές πλευρές στοχοποιούνται οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί με κατηγορίες ότι αυτοί ευθύνονται για την διασπορά του covid -19 στα νοσοκομεία. Μάλιστα αρκετοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών υποστηρίζοντας ότι με αυτό το μέτρο θα περιοριστούν τα κρούσματα ενδονοσοκομειακής μετάδοσης στις μονάδες υγείας.

Απάντηση σε αυτές τις κατηγορίες έδωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ανατολή ο Γιώργος Μανουσάκης, νοσηλευτής στο νοσοκομείο Αγ. Νικολάου και πρόεδρος του Συλλόγου Νοσηλευτών Λασιθίου.

Ο Γιώργος Μανουσάκης στην συνέντευξη που έδωσε υποστήριξε ότι ο εμβολιασμός προστατεύει μόνο τον εμβολιαζόμενο αφού δεν αποτρέπει την δυνατότητα μετάδοσης από αυτόν που έχει εμβολιαστεί.

Αναφέρει επίσης ότι ο εμβολιασμός των υγειονομικών «στόχο έχει να τους προστατεύσει, όχι τους ασθενείς, αυτοί προστατεύονται με την πιστή τήρηση όλων των μέτρων. Βασικό είναι να μην νοσήσουν και δη σοβαρά οι υγειονομικοί γιατί εάν γίνει αυτό υπάρχει περίπτωση να μην μπορούν να προσφέρουν στο σύστημα υγείας».

Προσθέτει ότι, «η νοσοκομειακή ή μη διασπορά εξαρτάται σε μέγιστο βαθμό από την τήρηση ή μη των μέτρων ατομικής προστασίας», φέρνοντας το παράδειγμα του ΠΑΓΝΗ όπου η διασπορά οφειλόταν στην μη τήρηση των μέτρων αφού γινόταν ανεξέλεγκτη είσοδος από τους επισκέπτες στο Νοσοκομείο.

Γι’ αυτό και υπογραμμίζει πως «η αυστηρότητα των αρμοδίων αρχών και το βάρος, θα πρέπει να δοθεί στην τήρηση των μέτρων και από τους υγειονομικούς αλλά και από τους πολίτες».

Στην ίδια συνέντευξη ο Γ. Μανουσάκης αναφέρεται στην αναγκαιότητα εμβολιασμού των υγειονομικών και επισημαίνει ότι οι εμβολιασθέντες υγειονομικοί στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου όπως προκύπτει από τα τεστ αντισωμάτων έχουν υψηλό ποσοστό ανοσοποίησης. Αναφερόμενος στα τεστ αντισωμάτων προσθέτει ότι «Είναι κάτι πολύ θετικό και το οποίο δεν έχει γίνει σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας»,

Οι επισημάνσεις του Γιώργου Μανουσάκη ταυτίζονται με τις επισημάνσεις που έχουμε κάνει ως ΜΕΤΑ Υγειονομικών σε προηγούμενο δημοσίευμα σχετικά με την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού στις μονάδες υγείας.

Αναφέραμε τότε χαρακτηριστικά:

“Η κυβέρνηση προσπερνά με μεγάλη ευκολία μια σειρά παράγοντες που συνδέονται με την διασπορά του ιού μέσα στις μονάδες υγεία όπως:

  • τις συνθήκες νοσηλείας και την συνύπαρξη περιστατικών covid και non covid μέσα στο ίδιο νοσοκομείο

  • την υποστελέχωση των μονάδων υγείας που οδηγεί σε εντατικοποίηση της εργασίας με υπαρκτό τον κίνδυνο της παράκαμψης των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

  • τα ελλιπή μέτρα προστασίας που λαμβάνονται στις μονάδες υγείας για τον περιορισμό της διασποράς και την απουσία τακτικών διαγνωστικών τεστ για όλο το προσωπικό και τους ασθενείς

  • την αναγκαστική παρουσία συνοδών μέσα στα νοσοκομεία αφού δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις και το λιγοστό προσωπικό δεν μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις ανάγκες.

  • Το γεγονός ότι οι υγειονομικοί, ανεξάρτητα αν είναι εμβολιασμένοι, προσφέρουν υπηρεσίες στους ασθενείς λαμβάνοντας μέτρα προστασίας με βάση τα μέσα που τους προσφέρονται για να αποτρέψουν την διασπορά του ιού.

Αποκρύπτει σκόπιμα το γεγονός ότι ο εμβολιασμός μπορεί να προφυλάξει σε μεγάλο βαθμό τον εργαζόμενο από την πιθανότητα νόσησης όμως σε καμία περίπτωση δεν προφυλάσει τους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με τον εμβολιασμένο ο οποίος μπορεί να είναι φορέας μετάδοσης.

Αποκρύπτει επίσης ότι τα φιλικά στην κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης είναι αυτά που καθημερινά δημιουργούν ένα κλίμα ανασφάλειας απέναντι στα εμβόλια αποτρέποντας μεγάλο τμήμα του πληθυσμού από τον εμβολιασμό χωρίς η ίδια να αντιδρά και να καταγγείλει αυτή την απαράδεκτη τακτική τους.”

Οι επισημάνσεις του συναδέλφου Γ. Μανουσάκη, οι δικές μας αλλά και η πρόσφατη αποκάλυψη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων που νόσησαν τόσο στο νοσοκομείο Γεννηματάς όσο και σε άλλα νοσοκομεία είχαν εμβολιαστεί δείχνει ότι οι εμβολιασμένοι μπορούν να νοσήσουν με συνέπεια να μπορούν να διασπείρουν τον ιό.

Ο μόνος αποτρεπτικός παράγοντας είναι η τήρηση των μέτρων προστασίας σε συνδυασμό με τα άλλα μέτρα που έχουμε προτείνει ως ΜΕΤΑ Υγειονομικών.

Είναι πλέον προφανές ότι αυτή η επιχειρηματολογία που διοχετεύεται από την κυβέρνηση και τους ειδικούς της στοχεύει να αποκρύψει τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για την διαχείριση της πανδημίας και να τις φορτώσει στις πλάτες των υγειονομικών.