Αντί-Λογος | 8η Μάρτη 2021: Από το MeToo στη συλλογική μάχη για σεβασμό, ισότητα, ελευθερία, δικαιοσύνη

Στις 8 του Μάρτη 1857, οι εργάτριες στα υφαντουργεία και στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης, κατεβαίνουν σε απεργία και διαδηλώσεις. Αιτήματά τους ήταν καλύτερες συνθήκες εργασίας, η μείωση των ωρών εργασίας στις 10 (!), φωτεινές και υγιεινές αίθουσες εργασίας, κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων, άρση της ανισοτιμίας ανδρών και γυναικών, μεροκάματα ίσα με των κλωστοϋφαντουργών και των ραφτών. Η διαδήλωση αυτή χτυπήθηκε άγρια και βάφτηκε στο αίμα.

Τόσα χρόνια μετά, στην μετα-μνημονιακή Ελλάδα με την δεκαετή ν λιτότητα , , μεγάλο μέρος των γυναικών παρεμένει άνεργο , επισφαλώς εργαζόμενο, υποχρεωμένο να δεχθεί δυσμενέστερους όρους εργασίας, ώστε να συνδυαστεί η εργασία με τις οικογενειακές υποχρεώσεις. Το τελευταίο διάστημα, δεν αυξήθηκε μόνο η κακοποίηση, αλλά και η ανεργία των γυναικών αφού πολλές γυναίκες αναγκάστηκαν να ασχοληθούν με τη οικογενειακή μέριμνα, καθώς λόγω πανδημίας έκλεισαν σχολεία και δομές φροντίδας. Ταυτόχρονα, στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας βρέθηκαν, νοσηλεύτριες, οι καθαρίστριες, οι σερβιτόρες, οι δασκάλες και οι γιατρίνες, δίνουν μια μάχη για τη ζωή μέσα στην επισφάλεια για την ίδια τους τη ζωή και τους όρους εργασίας τους.

Οι πρόσφατες καταγγελίες στην Ελλάδα, που ξεκίνησαν από την Σοφία Μπεκατώρου έριξαν φως  και ανέδειξαν με τον πιο εμφατικό τρόπο την κουλτούρα βίας κατά των γυναικών που επικρατεί στους χώρους εργασίας. Είναι οι χώροι όπου ο εργοδότης/άνδρας, σε μια σχέση εξάρτησης και εξουσίας ασκεί πολλαπλές μορφές βίας, είναι εκεί που οι γυναίκες σιωπούν μπροστά στον φόβο της απόλυσης, της θυματοποίησης τους, στον φόβο των μηνύσεων από τους εργοδότες.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της ΝΔ μετατρέπει τη Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων σε Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, υποβαθμίζοντας το ζήτημα της ισότητας σε μια χώρα που ο δείκτης ισότητας, βρίσκεται στην τελευταία θέση στην Ευρώπη.

Το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να εντάξει  στις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος  τις διεκδικήσεις των γυναικών για ισότητα, ίση αμοιβή, πλήρη απασχόληση, για την εξάλειψη κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από τους Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες του Υπουργείου μας να προκηρύξουν 24ώρη απεργία συμπαραστεκόμενοι εκτός των άλλων και στο δίκαιο αίτημα των συναδέλφων της ΓΓΙΦ για ανατροπή της υποβάθμισης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας σε Υπηρεσία για την …δημογραφική πολιτική.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Σας καλούμε να συμμετέχετε, στην πανδημοσιοϋπαλληλική στάση εργασίας στο Δημόσιο, που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ, από τη 12:00μμ μέχρι τη λήξη του ωραρίου εργασίας και συγκέντρωση με όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας στην πλατεία Κλαυθμώνος στη 1μμ,

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΓΓ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ.

Παλεύουμε για την ισότητα των φύλων και την ενίσχυση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία.

Για να απλωθεί το κύμα ελευθερίας του MeToo σε όλη την κοινωνία.