Έχουμε συμπληρώσει σχεδόν ένα χρόνο αντιμετώπισης της πανδημίας κορονοϊου στο δημόσιο σύστημα υγείας κι ένα ερώτημα που τίθεται είναι εάν υπάρχει εναλλαγή στους εργαζόμενους/ες που εργάζονται στα τμήματα covid (ΜΕΘ, κλινικές, ΤΕΠ).
Το λογικό και αναμενόμενο θα ήταν να υπάρχει εναλλαγή σε όσους και όσες απασχολούνται στα τμήματα covid, που αντικειμενικά αυτή την περίοδο εγκυμονούν τους περισσότερους κινδύνους για όσους εργάζονται σε αυτά. Βεβαίως στους γιατρούς οι επιλογές δεν είναι πολλές, αφού οι ειδικότητες που μπορούν να απασχολούνται με τα περιστατικά covid είναι συγκεκριμένες και συνήθως δεν έχουν τέτοια στελέχωση που να επιτρέπει την εναλλαγή. Όμως στο νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες εναλλαγής, κάτι που δυστυχώς σε πολλά νοσοκομεία δεν γίνεται.
Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις οι υπηρεσιακοί παράγοντες που είναι υπεύθυνοι για τις τοποθετήσεις και μετακινήσεις προσωπικού ακολουθούν συγκεκριμένες υποδείξεις και πιέσεις, με αποτέλεσμα κάποιοι και κάποιες να παραμένουν σε νοσηλευτικά τμήματα μακριά από τα περιστατικά covid, ενώ όσοι εργάζονται σε αυτά να μην μετακινούνται καθόλου. Αυτό έχει πολύ αρνητική επίπτωση στη σωματική και συναισθηματική κόπωση των εργαζόμενων στα τμήματα covid, με αντίκτυπο κάποιες φορές και στην απόδοση τους και στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι εκτός από τους μόνιμους, ένα μεγάλο ποσοστό από τους απασχολούμενους στα τμήματα covid είναι συμβασιούχοι, που οι διοικήσεις τους ρίχνουν γρήγορα “στα βαθιά” και μένουν συνήθως αμετακίνητοι στα τμήματα πρώτης γραμμής.
Το ζήτημα της εναλλαγής του προσωπικού που απασχολείται στα τμήματα covid είναι ένα σοβαρό θέμα με πολλές προεκτάσεις σχετικές με το σύστημα και τα κριτήρια εσωτερικών μετακινήσεων των εργαζομένων, κάτι που καμιά κυβέρνηση δεν μπόρεσε (ή δεν ήθελε) να βάλει σε στέρεες βάσεις. Βεβαίως και τα σωματεία και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα πρέπει να παίρνουν θέση, να ζητούν να υπάρχει εναλλαγή και να καταγγέλουν τυχόν περιπτώσεις μεροληπτικής διαχείρηση τους προσωπικού.
ΓΜ