ΣΕΔΑΠ: Καμία απόλυση στους Παιδικούς Αγίας Παρασκευής | Διαμαρτυρία στο δ.σ. των ΠΑΙΣΔΑΠ, Δευτέρα 31 Αυγούστου

Και ώρα 6.30μμ. | Δημαρχείο Αγίας Παρασκευής, αίθουσα Δημοτικών Συμβουλίων, λεωφ. Μεσογείων 417

Μόλις μια μέρα πριν την έναρξη λειτουργίας των παιδικών σταθμών, η διοίκηση του Δήμου σε «έκτακτη και κατ΄ επείγουσα» συνεδρίαση, φέρνει θέμα για την ανανέωση των συμβάσεων ή όχι μέσω ΕΣΠΑ των επί 10 – 20 χρόνια εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς του δήμου.

Λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές συνθήκες, εν μέσω πανδημίας το ζήτημα της ανανέωσης των συμβάσεων θα έπρεπε να είναι αυτονόητο καθώς επιβάλλεται να υπάρχει αύξηση των τμημάτων προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός στις αίθουσες, δηλαδή να υπάρχουν λιγότερα παιδιά ανά τμήμα και περισσότεροι παιδαγωγοί και βοηθητικό προσωπικό, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των παιδιών, των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Η διοίκηση του δήμου απεναντίας, διευκολύνοντας την κυβέρνηση στην παραπέρα υποβάθμιση κοινωνικών δομών όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί, είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε κλείσιμο δομών και απολύσεις. Κυμαίνεται στο ίδιο κλίμα με την πολιτική της κυβέρνησης η οποία δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών και των εργαζομένων. Ως μοναδικό μέτρο επισημάνθηκε η προαιρετική χρήση της μάσκας στα παιδιά, η υποχρεωτική χρήση για τους παιδαγωγούς, ο διαχωρισμός δραστηριοτήτων στους προαύλιους χώρους και η ειδική μέριμνα στη σίτιση.

Το γεγονός ότι τα παιδιά και οι εργαζόμενοι θα είναι συγχρωτισμένοι σε μία τάξη λίγων τετραγωνικών μέτρων από 6, 7 έως και 8 ώρες χωρίς όλα τα απαιτούμενα μέτρα Προστασίας και τους όρους υγιεινής αποτελούν ψιλά γράμματα για την κυβέρνηση και μάλιστα στην τωρινή φάση όπου έχουμε έξαρση και διπλασιασμό των κρουσμάτων.

Το ζήτημα της λειτουργίας των παιδικών σταθμών μας αφορά όλους, γονείς και εργαζόμενους. Οι παιδικοί σταθμοί (παιδιά και εργαζόμενοι) δεν είμαστε αναλώσιμοι και χρήσιμοι για να επανεκκινηθεί η οικονομία τους και τα κέρδη τους. Γιατί αφού μετατρέπουν τους εργαζόμενους αναλώσιμους στους χώρους εργασίας, χωρίς μέτρα προστασίας, παίρνουν ανάλογα μέτρα και για τα παιδιά τους.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στη παράσταση διαμαρτυρίας την Δευτέρα, 31.08.2020 στις 18:30 στο Δημαρχείο Αγίας Παρασκευής την ώρα της συνεδρίασης του Διοικητικού συμβουλίου των ΠΑΙΣΔΑΠ, στην αίθουσα Δημοτικών Συμβουλίων του Δήμου Αγίας Παρασκευής, στην οδό Λ. Μεσογείων 417.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Καμία απόλυση εργαζομένου, να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι ΕΣΠΑ.

  • Άμεση και γενναία χρηματοδότηση των δήμων ώστε να ανταπεξέλθουν

στις νέες συνθήκες

  • Μείωση της αναλογίας παιδιών / παιδαγωγών ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός, στοιχειώδης προϋπόθεση, εν μέσω πανδημίας.

  • Εξασφάλιση της καθαριότητας και υγιεινής των χώρων στους παιδικούς σταθμούς με την εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας.

  • Εξασφάλιση αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού ώστε η σίτιση να γίνεται με όρους ασφάλειας για τα παιδιά, σε μικρότερες ομάδες.

  • Συστηματική μαζική περιοδική εξέταση των εργαζομένων, με υποχρεωτική εφαρμογή των τεστ με ευθύνη της κυβέρνησης.

  • Παιδίατροι και γιατροί εργασίας, με ουσιαστικό ρόλο για την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών για παιδιά και εργαζόμενους.

  • Απολύμανση των χώρων, όταν αυτί κρίνεται αναγκαίο.

  • Εξασφάλιση των κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους και να παρθούν πρόσθετα συλλογικά οργανωτικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους.

Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αγία Παρασκευής


Προηγούμενη σχετική ανάρτηση | Παιδικοί Αγίας Παρασκευής: Λουκέτο και απολύσεις εργαζομένων από το δήμαρχο, Βασίλη Ζορμπά;