ΟΟΣΑ: Σε γνώση φορολογικών αρχών 100 χωρών, η φοροδιαφυγή 10 τρισ. «κρυμμένου χρήματος» παγκοσμίως

Έκθεση του ΟΟΣΑ αποτυπώνει διπλασιασμό του συνολικού ποσού περιουσιακών στοιχείων, μεταξύ των οποίων καταθέσεις και άλλες χρηματοπιστωτικές επενδύσεις, που βρίσκονται στο εξωτερικό. Τα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό τα οποία καταδεικνύουν προϊόν φοροδιαφυγής, αγγίζουν τα 10 τρισ. και προέρχονται από συντονισμένη ανταλλαγή στοιχείων 100 συνολικά χωρών

Διπλασιασμό των ποσών-προϊόντων φοροδιαφυγής στο εξωτερικό δείχνει έκθεση που δημοσίευσε ο ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία για τα οποία συνεργάστηκαν συνολικά 100 χώρες το ποσό των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκεται στο εξωτερικό, σε γνώση πλείον των φορολογικών αρχών, αγγίζει το εξωφρενικό ποσό των 10 τρισ. Η έκθεση αφορά στοιχεία του 2019 και 84 εκατομμύρια λογαριασμούς οι οποίοι καλύπτουν και το προαναφερθέν ποσό.

Ο αριθμός των λογαριασμών που εντοπίστηκαν επίσης διπλασιάστηκε καθώς το 2018, αφορά 47 εκατομμύρια λογαριασμούς με περιουσιακά στοιχεία ύψους πέντε τρισ. Όπως σημειώνει η ανακοίνωση του ΟΟΣΑ, η αύξηση οφείλεται στην εντεινόμενη συνεργασία μεταξύ των χωρών όσον αφορά την άρση του τραπεζικού απορρήτου και την ανταλλαγή οικονομικών στοιχείων που αφορούν λογαριασμούς.

Επίσης στην ανακοίνωσή του ο ΟΟΣΑ αναφέρεται πως από το 2009, όταν η G20 διακήρυξε το τέλος του τραπεζικού απορρήτου, η διεθνής κοινότητα έχει κάνει ισχυρή και συνεχή πρόοδο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής μέσω επενδύσεων στο εξωτερικό.

«Η ανακάλυψη προηγούμενων κρυφών λογαριασμών χάρη στην αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών έχει και θα οδηγήσει σε δισεκατομμύρια επιπλέον φορολογικά έσοδα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Ανγκέλ Γκουρία.

Όπως πρόσθεσε, «αυτό το σύστημα πολυμερών ανταλλαγών που δημιουργήθηκε από τον ΟΟΣΑ και το διαχειρίζεται το Παγκόσμιο Φόρουμ παρέχει σε χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων πολλών αναπτυσσόμενων χωρών, πληθώρα νέων πληροφοριών, εξουσιοδοτώντας τις φορολογικές διοικήσεις τους να διασφαλίσουν ότι οι υπεράκτιες λογαριασμοί δηλώνονται ορθώς. Οι χώρες θα είναι σε θέση να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έσοδα, ιδιαίτερα κρίσιμα τώρα ενόψει της τρέχουσας κρίσης COVID-19, ενώ πλησιάζουν πιο κοντά σε έναν κόσμο όπου δεν υπάρχει πουθενά να κρύβεται».