Αντί-Λογος: ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ στους ελαστικά εργαζόμενους στο ΔΗΜΟΣΙΟ

Ο Αντί-Λογος είναι εργατική συλλογικότητα στο υπουργείο Εργασίας

Αγώνας για ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, για ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ωφέλιμη για όλους

Ο Γιώργος, η Κατερίνα, ο Θωμάς, η Βασιλική, ο Δημήτρης, η Στέλλα είναι οι καινούργιοι συνάδελφοί μας, αυτοί που εργάζονται δίπλα μας, που κάνουν την ίδια δουλειά με εμάς, έχουν τα ίδια καθήκοντα και υποχρεώσεις, το ίδιο ωράριο, υψηλά προσόντα, αλλά όχι τα ίδια δικαιώματα. Οι συνάδελφοι αυτοί, δεν έχουν δικαίωμα στην εργασία, εργάζονται …προσωρινά! Είναι οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας του ΟΑΕΔ, των προγραμμάτων των περιορισμένων και προσωρινών δικαιωμάτων.

Καλύπτουν τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες του Δημοσίου, τις πάγιες ανάγκες τους αλλά έχουν δικαίωμα να καλύψουν τις ανάγκες της ζωής τους, μόνο για το διάστημα που διαρκεί το πρόγραμμα…

Το Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης για 5.500 άνεργους πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, σε Υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς, που σχεδίασε ο τότε υφυπουργός Εργασίας κ. Ν. Ηλιόπουλος, είχε διττό στόχο, όπως μας πληροφορεί η σχετική πρόσκληση. Αφενός την άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας και της αδυναμίας πρόσβασης στην αγορά εργασίας των νέων πτυχιούχων που συνεχίζουν να πλήττονται από την παρατεταμένη οικονομική κρίση και αφετέρου την αντιμετώπιση του φαινομένου διαρροής επιστημονικού δυναμικού νεαρής ηλικίας σε άλλες χώρες, προς αναζήτηση εργασίας (sic). Το αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος, όπως και άλλων τέτοιων προγραμμάτων στο παρελθόν, είναι η δημιουργία 5.500 «ωφελούμενων».

Αυτοί οι ωφελούμενοι, που δεν θα γίνουν ποτέ εργαζόμενοι, ανακυκλώνονται, χρησιμοποιούνται για τις τυμπανοκρουσίες των Υπουργών, που μέσω των δελτίων τύπου διαλαλούν την περίφημη μείωση της ανεργίας, επιστρέφουν στην ανεργία γιατί τη θέση τους πρέπει να πάρουν …οι επόμενοι ωφελούμενοι.

Στο Υπουργείο Εργασίας (ΚΥ και ΣΕΠΕ) εργάζονται περίπου 50 «ωφελούμενοι». Το πρόγραμμα 12μηνο. Σε λίγους μήνες θα ξαναγραφτούν στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. Εκατοντάδες βγήκαν στον δρόμο για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα:

  • Το δικαίωμα τους στην εργασία. Να πάψουν να είναι το ευέλικτο εργατικό δυναμικό του δημοσίου. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες/ους, ίση αντιμετώπιση των εργαζομένων. Ίση αμοιβή για ίση εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Ίσα δικαιώματα για τις εργαζόμενες μητέρες και τις εγκύους. Στελέχωση των Υπουργείων, των δημόσιων υπηρεσιών και των δήμων με μόνιμο και σταθερό προσωπικό.

Οι συνάδελφοι μας καλούν να σταθούμε πλάι τους.

Να είμαστε στο πλευρό τους, στον αγώνα τους.

Πραγματοποίησαν ήδη μια μαζική συγκέντρωση στο Υπουργείο μας στις 20/11/2019. Ο Υπουργός αρνήθηκε να τους ακούσει.

Την Τετάρτη 27 Νοέμβρη
θα έρθουν πάλι στο Υπουργείο Εργασίας.
Να είμαστε εκεί, δίπλα τους!

Ως Αντι-λογος, καλούμε επίσης τους Συλλόγους και την Ομοσπονδία του Υπουργείου μας να σταθούν αλληλέγγυοι στους συναδέλφους, αναδεικνύοντας το ζήτημα που τους αφορά και πιέζοντας για μια δίκαιη λύση. Φυσικά, θα έπρεπε να έχουν ανοίξει ήδη τις πόρτες για να εγγραφούν στο Σύλλογο οι συνάδελφοι και να μην αντιμετωπίζεται η συμμετοχή στο συνδικάτο ως αποκλειστικό προνόμιο των “μονίμων”.