Παρέμβαση των Ανυπότακτων Συνταξιούχων, στις εκλογές του ΠΣΣ-ΟΤΕ

Παρόλες τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης περί του τέλους των μνημονίων, οι πολιτικές που φτωχοποίησαν  τους συνταξιούχους συνεχίζουν να εφαρμόζονται.

Ο εναγκαλισμός της μνημονιακής κυβέρνησης, αλλά και της μνημονιακής αντιπολίτευσης με τους δανειστές και τους «θεσμούς», βάζει σε κίνδυνο το μέλλον των συντάξεων και της ίδιας της κοινωνικής ασφάλισης συνολικά. Τίποτα καλό δεν προμηνύεται από τις εξαγγελίες στελεχών της ΝΔ περί ασφαλιστικού συστήματος τύπου Πινοσέτ (!) και τίποτα δεν πείθει λιγότερο από τις διαβεβαιώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι εγγυώνται την βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού συστήματος.

Ταυτόχρονα οι εξελίξεις γύρω από τις περικοπές ή όχι των συντάξεων, το αλαλούμ με την πρόσφατη τροπολογία περί μη περαιτέρω περικοπής των συντάξεων από 1/1/2019, που χρειάστηκε απόφαση του Eurogroup για να εγκριθεί και τέλος η μακρά δικαστική διαμάχη για τη νομιμότητα των προηγούμενων περικοπών, αφήνουν σημαντικά περιθώρια για την ανάπτυξη κοινωνικών αντιστάσεων και μαζικών αγώνων γύρω από την υπεράσπιση των συντάξεων.

Προφανώς η δημιουργία ενός κέντρου αγώνα που θα φέρει την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης στο προσκήνιο, θα έπρεπε αυτονόητα να αφορά και τους συνταξιούχους στον ΟΤΕ, που επίσης έχουν πληγεί από τις περικοπές στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις αλλά και σε όλες τις κοινωνικές παροχές.

Δυστυχώς ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων ΟΤΕ, ο πλέον μαζικός και αντιπροσωπευτικός θεσμός του συνταξιουχικού κινήματος στον ΟΤΕ, είναι από καιρό παροπλισμένος. Η ψήφιση του άρθρου 27 του Ν.4331/2015 (νόμος Στρατούλη) που επιβάλει επιτέλους την απλή αναλογική και στις συνταξιουχικές οργανώσεις, έβαλε τέλος στα χουντικής έμπνευσης καταστατικά, έδωσε κάποιες ελπίδες για μια νέα πορεία στο σύλλογο και άφησε περιθώρια εκδημοκρατισμού ενός συλλόγου στον οποίο περισσεύει ο παραγοντισμός, ο κομματισμός, οι ιδιοτέλειες, οι πελατειακές σχέσεις, οι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και η αδιαφάνεια στις κάθε είδους συναλλαγές του. Στις χρόνιες παθογένειες του συλλόγου θα πρέπει να προσθέσουμε και την ευκολία με την οποία η κάθε οργανωμένη ομάδα στρέφεται δικαστικά εναντίον της άλλης, με αποτέλεσμα ο σύλλογος  να διοικείται είτε από νόθα προεδρεία, για την εκλογή των οποίων επιστρατεύτηκαν χιλιάδες «ύποπτες» επιστολικές ψήφοι, είτε από διορισμένα προεδρεία, μέσω αμφίσημων δικαστικών αποφάσεων, μέχρι την εκδίκαση της επόμενης αγωγής.

Ο σύλλογος έτσι συνεχίζει να βαδίζει ένα δρόμο βαθιάς ανυποληψίας και αυτοακύρωσης, αιμορραγεί οικονομικά από τις αλλεπάλληλες δικαστικές διενέξεις και κυρίως απουσιάζει από τις μεγάλες μάχες που πρέπει να δώσουμε για ένα δημόσιο καθολικό αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα, για δωρεάν πρόσβαση σε αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας, για την αξιοπρέπεια των απόμαχων της δουλειάς.

Οι Ανυπότακτοι Συνταξιούχοι ΟΤΕ επιλέγουμε να παρέμβουμε σε αυτό το νοσηρό τοπίο που διαμορφώνεται. Δεν προερχόμαστε από παρθενογένεση, μας γνωρίζετε. Δώσαμε μαζί σαν συνάδελφοι στον ΟΤΕ, όλους τους αγώνες κατά της ιδιωτικοποίησής του. Μαζί αγωνιστήκαμε για αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, εργασιακά δικαιώματα, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς.

Φιλοδοξούμε να εκφράσουμε κάθε συναδέλφισσα και συνάδελφο που  αντιλαμβάνεται ότι ο αγώνας μας και όχι οι δημόσιες σχέσεις, θα φέρουν αποτελέσματα. Προφανώς στους Ανυπότακτους Συνταξιούχους ΟΤΕ δεν χωρούν όλοι. Πρώτα – πρώτα δεν χωρούν οι φασίστες και οι ρατσιστές. Αυτονόητα επίσης δεν χωρούν όσοι με το δημόσιο λόγο τους, εξωραΐζουν και υπερασπίζονται τις μνημονιακές και ανθρωποκτόνες πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ.

Καλούμε κάθε συναδέλφισσα και συνάδελφο που βλέπει τον εαυτό του κοντά  στις δικές μας θέσεις και διεκδικήσεις, να επικοινωνήσει μαζί μας. Να συντονιστεί σε μια ελπιδοφόρα πορεία αγώνων που θα βγάλει τον σύλλογο από την απραξία και την διαίρεση. Και θα τον μετατρέψει σε εργαλείο αγώνων και διεκδίκησης.