Ιωάννινα: Από το συλλαλητήριο που έγινε την Παρασκευή ενάντια στην εξόρυξη πετρελαίου στην Ήπειρο

Περισσότεροι από 1.500 διαδηλωτές έστειλαν μήνυμα ενάντια στις εξορύξεις πετρελαίων στην Ήπειρο. Στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε την Παρασκευή 1η Ιούνη, το απόγευμα, στα Ιωάννινα, πρωτοβουλίες πολιτών, Επιτροπές Αγώνα, συλλογικότητες, κόμματα και αυτοδιοικητικές παρατάξεις έκαναν λόγο για υποβάθμιση του φυσικού κάλλους της περιοχής, ενώ, παράλληλα, τόνισαν ότι τίθεται σε κίνδυνο ο πλούσιος υδροφόρος ορίζοντας. Το κάλεσμα των «Πρωτοβουλιών Πολιτών» και των «Επιτροπών Αγώνα» από τους νομούς Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας βρήκε ανταπόκριση στην τοπική κοινωνία. Απόδημοι από την Αθήνα ταξίδεψαν μέχρι τα Γιάννενα για να φωνάξουν το δικό τους «Όχι» στις εξορύξεις πετρελαίων.

«Οι Ηπειρώτες ουδέποτε ρωτήθηκαν και ουδέποτε ενημερώθηκαν, όπως προέβλεπε η ίδια η μελέτη του έργου», είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Ηλίας Ευθυμίου, μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ιωαννίνων. «Δυστυχώς, το επιχείρημα πως πρόκειται μόνον για έρευνες είναι αναληθές και ανακόλουθο της σύμβασης που υπογράφηκε και η οποία ορίζει ρητά έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων», προσέθεσε.

«Θα παλέψουμε για την Ήπειρο, θα παλέψουμε για τα δάση μας, για τα χωράφια μας, για τα σπίτια μας, και δε θα τα παραδώσουμε έτσι αμαχητί», υπογράμμισε η Βάσω Αμπελογιάννη από την Πρωτοβουλία Πολιτών Άρτας.

«Θεωρούμε ότι αυτή η δραστηριότητα αποτελεί ουσιαστικά άλλο ένα ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου της χώρας στις ξένες πολυεθνικές της Ενέργειας. Οι πηγές και οι δρόμοι της ενέργειας είναι βαμμένοι με το αίμα των λαών», σημείωσε ο Παύλος Αλεξίου από την Ομάδα Πρωτοβουλίας Θεσπρωτίας.

«Τα πετρέλαια είναι θάνατος. Όλοι το ξέρουμε. Στην Πρέβεζα, προσπαθούμε να ενημερώσουμε. τον κόσμο που δεν είναι ενημερωμένος, και καθημερινά βρισκόμαστε απέναντι σε αυτό το ζήτημα. Ο κόσμος δεν ξέρει τίποτε και τα συμβόλαια θανάτου έχουν υπογραφεί εις βάρος όλων μας», Πέλλα Καλογήρου, από την Ομάδα Πρωτοβουλίας Πρέβεζας.

«Ταχθήκαμε ενάντια και στις έρευνες και στην εξόρυξη, θεωρώντας ότι αυτή η κατάσταση οδηγεί τον τόπο μας σε πραγματική οικολογική καταστροφή», είπε από την πλευρά του ο Παναγιώτης Μίτσης, πρόεδρος της Κίνησης «Καθαρός Καλαμάς».

«Θεωρώ ότι μια διαδικασία βιομηχανικής εξόρυξης πετρελαίου (γεωτρήσεις, άνοιγμα δρόμων κτλ.) θα μεταβάλλει προς το χειρότερο την πολιτιστική και περιβαλλοντική κληρονομιά της Ηπείρου», τόνισε ο Δημήτρης Δαλάκογλου, καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Άμστρενταμ.

Στο πλευρό των τοπικών φορέων βρίσκονται και οι κορυφαίες περιβαλλοντικές οργανώσεις Greenpeace και WWF Ελλάς. Μάλιστα πριν από ενάμιση μήνα κατέθεσαν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας με κύριο αίτημα να ανασταλούν οι εργασίες στις προστατευόμενες περιοχές.

Σύμφωνα με τη μελέτη των εταιριών ενέργειας, το 10% περίπου των εκτάσεων αφορούν τη ζώνη Natura στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, όπου υλοποιείται ήδη το Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης.


Πηγή βίντεο: epiruspost.gr

Πληροφορίες: ΕΡΤ1, ρεπορτάζ: Σ. Αργύρης